Παραπολιτικά

«Ορατότης μηδέν» στις «έξυπνες» στάσεις

Επιβεβαίωσε και η Ελεγκτική Υπηρεσία αυτό που είχαν διαπιστώσει από την πρώτη στιγμή και οι πολίτες σχετικά με τις λεγόμενες «έξυπνες» νέες στάσεις των λεωφορείων. Ότι, δηλαδή, με τον τρόπο που είναι τοποθετημένες, οι επιβάτες που περιμένουν δεν βλέπουν το λεωφορείο να έρχεται και ο οδηγός του λεωφορείου δεν βλέπει τους επιβάτες που περιμένουν. Ορατότης μηδέν, προβλεπτικότης υπό το μηδέν!

Μα καλά, αν δεν έλαβαν υπ’ όψιν αυτό το πρωταρχικό και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αυτοί που πήραν τις αποφάσεις για τα στέγαστρα, τι στο καλό είχαν στο μυαλό τους; Ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι στάσεις, αν δεν εξυπηρετούν πρώτα απ’ όλα τους επιβάτες;

Σημειώνει χαρακτηριστικά η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της: «Βάσει διεθνών προτύπων, η παροχή της δυνατότητας ανεμπόδιστης οπτικής επαφής των χρηστών αποτελεί μιαν από τις κυριότερες παραμέτρους που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια στάση/κατάλυμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όσα παραδείγματα εξετάσαμε διεθνώς, η πλευρά έλευσης των οχημάτων στα στέγαστρα παραμένει ανοιχτή ή κατασκευάζεται με διάφανα υλικά, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σημαντικότητα που δίνεται στην πιο πάνω παράμετρο, δηλαδή της οπτικής επαφής του οδηγού του λεωφορείου με τους επιβάτες που αναμένουν στις στάσεις».

Ωστόσο, ο αρχικός σχεδιασμός δεν ήταν αυτός που υλοποιήθηκε τελικά. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ύστερα από παρεμβάσεις του Τμήματος Δημοσίων Έργων άλλαξαν τα αρχικά σχέδια, με αποτέλεσμα ο βασικός πυλώνας να έχει τοποθετηθεί στη μεριά έλευσης των οχημάτων (αριστερή μεριά), ενώ και το παγκάκι εφάπτεται του πυλώνα, αντί να βρίσκεται στο κέντρο ή στη δεξιά μεριά, συνεπώς δεν ικανοποιείται η βασική αρχή της ορατότητας.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει απ’ εδώ και πέρα, αφού έχει επιταχυνθεί και ο ρυθμός εγκατάστασης των επίμαχων στεγάστρων.

Πρέπει επειγόντως να βρεθούν κάποιες πρακτικές λύσεις, για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Εμείς, για να βοηθήσουμε, θα ρίξουμε την εξής απλή ιδέα:

Ένας από τους αναμένοντες επιβάτες να βγαίνει έξω από το στέγαστρο και να εκτελεί χρέη... τσιλιαδόρου. Μόλις δει το λεωφορείο να έρχεται, να ειδοποιεί και τους υπόλοιπους. Η αμοιβή του θα είναι να μην πληρώσει το εισιτήριο του λεωφορείου.

Θα μπορούσαμε να προτείνουμε και άλλες λύσεις, αλλά ας σκεφτούν και κάτι τα Δημόσια Έργα, που κατάφεραν να μετατρέψουν τις αρχικές «έξυπνες» στάσεις σε... «χαζές»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ