«1η Μπιενάλε Λευκωσίας»: Εργαλείο προπαγάνδας

Η αφίσα που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η διοργάνωση της «1ης Μπιενάλε Λευκωσίας» το 2025 από την υποτελή στην Τουρκία «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ), προκαλεί έντονες ανησυχίες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εκδήλωση, με θέμα «Συμπόνια», θα πραγματοποιηθεί από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2025 και έχει ως στόχο την ανάδειξη τοπικών και διεθνών καλλιτεχνών. Εν τούτοις, η χρήση του όρου «Νότια Κύπρος» αντί «Κυπριακή Δημοκρατία» αποσκοπεί στο να οδηγήσει σε έμμεση διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενισχύοντας την τουρκική προπαγάνδα.
Η διοργάνωση της Μπιενάλε σε περιοχές υπό κατοχή θέτει ζητήματα ασφάλειας για τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, καθώς και για την προστασία των πολιτιστικών κληρονομιών. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να συνεργαστεί με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στις περιοχές υπό τουρκική κατοχή. Επιπλέον, η Κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία μέσω διεθνών εκδηλώσεων και συνεργασιών, ενισχύοντας την εικόνα της Κύπρου ως ανεξάρτητου ενωμένου κράτους.
Πιο συγκεκριμένα, προέχει η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση πρέπει να καταγγείλει τη χρήση του όρου «Νότια Κύπρος» σε διεθνείς οργανισμούς, και να ενημερώσει τους διεθνείς εταίρους και τα προτιθέμενα να συμμετάσχουν στην εν λόγω «Μπιενάλε» κράτη για τις συνέπειές της έστω και έμμεσα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Πέραν τούτου, να προειδοποιήσει για τους κινδύνους για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, επιβάλλεται η ενίσχυση της πολιτιστικής δπλωματίας. Η Κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά και πολιτιστική δημιουργία μέσω διεθνών εκδηλώσεων και συνεργασιών, ενισχύοντας την διεθνή πολιτιστική εικόνα της Κύπρου.
Η στήριξη των καλλιτεχνών, με παροχή κινήτρων στους δημιουργούς και καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις, διασφαλίζοντας την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η προώθηση της πολιτιστικής συνοχής, με διοργάνωση εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξη σ’ ένα ελεύθερο ενωμένο κράτος.
Η λεγόμενη «1η Μπιενάλε Λευκωσίας» αποτελεί πρόκληση για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ευκαιρία για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας, καθώς και της διεθνούς πολιτιστικής εικόνας της Κύπρου. Με στρατηγικό σχεδιασμό και συντονισμένες ενέργειες, η Κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να ενισχύσει τη θέση της Κύπρου στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη.
*Καθηγητής-ανθρωπολόγος στο Philips University, πρώην Πρύτανης.