Η Κύπρος στη Σεβίλλη: ένα ταξίδι μνήμης, πολιτισμού και φιλοξενίας
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2026, η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, στη Σεβίλλη, στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre – JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε ένα πολιτιστικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να συστήσει την Κύπρο στο ευρωπαϊκό κοινό όχι μόνο ως κράτος-μέλος, αλλά ως τόπο ιστορίας, μνήμης, καθημερινής ζωής και φιλοξενίας.
Η αρχή έγινε στις 15 Ιανουαρίου, με τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης αφιερωμένης στην Κύπρο, την οποία εγκαινίασε ο Γενικός Διευθυντής του Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Bernard Magenhann. Η έκθεση σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας στο JRC Seville και αποτελεί την πρώτη οργανωμένη πολιτιστική παρουσία της Κύπρου στην Ανδαλουσία.
Αντί μιας κλασικής ιστορικής αναδρομής, η έκθεση επιλέγει να αφηγηθεί την Κύπρο μέσα από μικρά, καθημερινά αντικείμενα, τελετουργίες και υλικά μνήμης. Το ροδόνερο, ο κυπριακός καφές, τα παραδοσιακά γλυκά και τα στολισμένα ψωμιά λειτουργούν ως σημεία εκκίνησης για μια ευρύτερη αφήγηση γύρω από τη φιλοξενία, τη συλλογικότητα και τη σημασία της καθημερινής εμπειρίας στον κυπριακό πολιτισμό. Δίπλα τους, φιλοτελικό υλικό, χαρακτικά και νομίσματα συνθέτουν ένα μωσαϊκό ιστορικής συνέχειας και κοινωνικής μετάβασης.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί ο χάρτης της Πράσινης Γραμμής του 1963, αντίγραφο του πρωτοτύπου που φυλάσσεται στο Military Intelligence Museum στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και οι συλλογές γραμματοσήμων αφιερωμένες στην προσφυγιά και στη μεταπολεμική περίοδο από την προσωπική συλλογή του Κώστα Χρίστου.
Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα κυπριακά λαϊκά παραμύθια «Το βασιλόπουλον της Βενεδιάς» και «Ο Σπανός τζ̆αι οι Σαράντα Δράτζ̆ιοι», παρουσιασμένα μέσα από τη χαρακτική του Χαμπή Τσαγγάρη, όπου η προφορική παράδοση μετατρέπεται σε εικόνα και συλλογική μνήμη.
Η έκθεση αυτή αποτελεί μόνο την αρχή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, το πρόγραμμα στο JRC Seville θα εμπλουτιστεί με μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν την τελετή κοπής της Βασιλόπιτας, επιπλέον θεματικές εκθέσεις, μαθήματα παραδοσιακών χορών, μαθήματα κυπριακής μαγειρικής και την καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή του Κέντρου Ερευνών.
Τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει αναλάβει οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τον Τρύφωνα Χρίστου, Κύπριο ερευνητή του JRC Seville. Η υλοποίηση του προγράμματος κατέστη δυνατή χάρη στη χρηματοδοτική στήριξη του COPAS του JRC και στη συνεργασία με πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς από την Κύπρο.
Οι διοργανωτές εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες για τη στήριξη και τη συνεργασία στο Ταχυδρομικό Μουσείο Κύπρου και τον διευθυντή του, Πλούτη Λοΐζου, στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Λεμεσού και τον διευθυντή του, Μίμη Σοφοκλέους, καθώς και στον Δήμο Λεμεσού και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στην ΚΕΟ, στο The Rose Factory, στο Οινοποιείο Μεναγρού, στο Military Intelligence Museum του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οικογένεια της Δωρίτας Βοσκαρίτου, στον χαράκτη της Κύπρου μας Χαμπή Τσαγγάρη, καθώς και στον Στέλιο Γεωργιάδη, για την πολύτιμη υποστήριξή τους.
*JRC (Joint Research Centre) Seville, European Commission”