Παραπολιτικά

Ο «Κίμων» ξαναξυπνά πανάρχαιες ελπίδες

Να κάνουμε συνειρμούς; Να εκφράσουμε κρυφές ελπίδες; Να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πλημμυρίσει από αισιόδοξες σκέψεις; Ή απλώς να σκεφτούμε ότι η ονομασία «Κίμων», που δόθηκε στην πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου Belharra, ήταν τυχαία; Ελπίζω όχι. Ελπίζω ότι εκείνοι που την ονοματοδότησαν γνώριζαν ότι ο Κίμων ο Αθηναίος, το 449 π.Χ., είχε τεθεί επικεφαλής ελληνικού στόλου με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου από τον περσικό ζυγό και ότι συνειδητά έκαναν αυτήν την επιλογή. Και μπορεί, μεν, να μην απελευθέρωσαν τότε την Κύπρο οι Αθηναίοι, ωστόσο πριν φύγουν από το νησί έδωσαν νικηφόρα μάχη κατά των Περσών στη Σαλαμίνα, ενώ παράλληλα ο στόλος τους κατανίκησε στ' ανοικτά της πόλης τον εχθρικό. Οι δυο αυτές νίκες πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κίμωνος κατά την εκστρατεία του στην Κύπρο και προκάλεσαν τη γνωστή επιγραμματική φράση ότι ο Αθηναίος στρατηγός «και νεκρός ενίκα».

Η ένταξη της φρεγάτας «Κίμων» στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σηματοδοτεί, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, την απαρχή μιας νέας εποχής ισχύος και αποτροπής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται ν’ ακολουθήσει η ένταξη των φρεγατών «Νέαρχος» και «Φορμίων», ενώ το 2028 θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα με την ένταξη της τέταρτης φρεγάτας, του «Θεμιστοκλή».

Εδώ θα ήθελα ν’ ανοίξω μια μικρή παρένθεση για να παραθέσω μιαν ιστορική σύμπτωση. Στις 18 Ιανουαρίου του 1913, ο ελληνικός στόλος με ναυαρχίδα το θωρακισμένο καταδρομικό «Γεώργιος Αβέρωφ» και τον Παύλο Κουντουριώτη επικεφαλής καταναυμάχησε τον τουρκικό στόλο, κοντά στη Λήμνο, και τον ανάγκασε να γυρίσει πίσω στα Στενά των Δαρδανελλίων, ενώ η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο παγιώθηκε στην πράξη, μαζί με τον έλεγχο των νησιών του Βορείου Αιγαίου που είχαν ήδη περάσει σε ελληνικά χέρια.

Η τωρινή ισχυροποίηση του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου και γενικότερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργεί αισθήματα προσδοκίας στον κυπριακό Ελληνισμό και αφαιρεί, πλέον, τις φοβικές δικαιολογίες και προφάσεις, ότι «η Κύπρος κείται μακράν».

Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα δούμε τον «Κίμωνα» να εμφανίζεται δυναμικά και στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. Διότι, σε πλήρη αντίθεση με τον Κίμωνα τον Αθηναίο, ο οποίος «και νεκρός ενίκα», η ηλεκτρική διασύνδεση «και ζωντανή… ηττάτο» (τουλάχιστον μέχρι στιγμής)!

ΜΠΟΞΕΡ