Αέριο χειροπιαστό, όχι πια… «κουπανιστό»
Να και ένας Κρόνος… που δεν θα φάει τα παιδιά του! Το αντίθετο. Θα τα ταΐσει, θα τα καλοτυχίσει και θα τους προσφέρει ευημερία. Μιλάμε, βέβαια, για το κοίτασμα «Κρόνος» στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι και το πρώτο έργο εμπορικής αξιοποίησης του κυπριακού φυσικού αερίου. Με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή του αερίου μας προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Αιγύπτου από την κοινοπραξία Eni-Total.
Η επένδυση από την οποία θα επωφεληθούν τα… «παιδιά» του «Κρόνου» εκτιμάται μεταξύ 1,3 και 1,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Επιτέλους! Να δούμε και μιαν έμπρακτη κίνηση αξιοποίησης του αερίου μας και να ξεφύγουμε από την (μέχρι στιγμής) εικόνα για «αέριο κουπανιστό» που μας συνοδεύει εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2011 που ανακαλύφθηκε το πρώτο μας αέριο στο οικόπεδο «Αφροδίτη».
Διότι είχαμε εξαντλήσει όλα τα μυθολογικά ονόματα για τα κοιτάσματά μας («Αφροδίτη», «Ζευς», «Κρόνος», «Γλαύκος», «Καλυψώ», «Ονασαγόρας», «Ηλέκτρα», «Πήγασος») και κινδυνεύαμε να δούμε την αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου να παραμένει τελικά ένας... μύθος.
Ας ευχηθούμε οι συμφωνίες για τον «Κρόνο» να αρχίσουν να φέρνουν κάποια στιγμή και τα πρώτα έσοδα, έστω και περιορισμένα σε πρώτο στάδιο.
Την ίδια ώρα, μπορεί μεν ο «Κρόνος» να μην τρώει τα παιδιά του, αλλά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ελπίζει ότι θα φάει… τους ανθυποψηφίους του στις προεδρικές εκλογές του 2028, αφού εκείνο τον χρόνο προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο κοίτασμα, κάτι που θα το χρησιμοποιήσει ως ατού στην προεκλογική του προσπάθεια.
Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την Eni, τα αποθέματα φυσικού αερίου του «Κρόνου» υπερβαίνουν τα 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ η παραγωγή, μετά την πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος, αναμένεται να φθάσει τα 500 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα!
Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι το… τελματικό στο Βασιλικό (δεν έκανα λάθος, έτσι πρέπει να γράφεται το τερματικό) εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Έχει προκηρυχθεί νέος διεθνής διαγωνισμός για την αποπεράτωση των υποδομών, της προβλήτας και των χερσαίων εγκαταστάσεων, έχουν υποβληθεί οκτώ αιτήσεις και η ανάθεση του έργου αναμένεται το καλοκαίρι του 2027. Θυμίζουμε ότι το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2022. Αν το τελειώναμε τότε, ίσως να μπορούσαμε τώρα να φέρναμε και δικό μας φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή από τον «Κρόνο». Αλλά δεν…
Εν τω μεταξύ, κανένας δεν ανέλαβε (ούτε και θα αναλάβει) την ευθύνη για το… τελματικό!
ΜΠΟΞΕΡ