Κυπριακό

Ζήτημα ελευθερίας έκφρασης εγείρει υπόθεση η διαφήμισης στο Λονδίνο

Η επίθεση που εκδηλώθηκε δεν αφορά απλώς ένα προεκλογικό μήνυμα ή ένα πρόσωπο, αλλά αγγίζει ευρύτερα το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να εκφράζουν δημόσια και ελεύθερα το αίτημά τους για επιστροφή, ελευθερία και δικαιοσύνη

Έντονες αντιδράσεις και σοβαρά ερωτήματα για την ελευθερία πολιτικής έκφρασης προκάλεσε στο Βόρειο Λονδίνο η στοχοποίηση της διαφημιστικής καμπάνιας του υποψήφιου βουλευτή Αμμοχώστου, Δρ Βασίλη Μαύρου, του κόμματος ΑΛΜΑ, στο πλαίσιο των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επίθεση που εκδηλώθηκε δεν αφορά απλώς ένα προεκλογικό μήνυμα ή ένα πρόσωπο, αλλά αγγίζει ευρύτερα το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να εκφράζουν δημόσια και ελεύθερα το αίτημά τους για επιστροφή, ελευθερία και δικαιοσύνη. Παράλληλα, δημιουργεί έντονες ανησυχίες για απόπειρες φίμωσης της ελληνοκυπριακής φωνής ακόμη και στο εξωτερικό.

Η διαφήμιση, η οποία περιλαμβάνει το μήνυμα για «Μια ελεύθερη Αμμόχωστο, Καρπασία, Μεσαορία και όλα τα κατεχόμενα», προκάλεσε αντιδράσεις από ομάδα νεαρών Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν ως ρατσιστική και διχαστική. Οι ισχυρισμοί αυτοί οδήγησαν το θέμα σε επίπεδο τοπικών αρχών στο Λονδίνο και προκάλεσαν δημόσιο διάλογο.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων αυτών, ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής του δήμου του Enfield υιοθέτησε αρχικά τη θέση ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση είναι διχαστική και προχώρησε σε καταγγελία προς την Advertising Standards Authority, ζητώντας την αφαίρεσή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την παρέμβαση της National Federation of Cypriots in the UK, υπήρξε διαφοροποίηση στον τόνο της τοποθέτησής του, ωστόσο το αίτημα για απομάκρυνση της διαφήμισης παρέμεινε σε ισχύ.

Ωστόσο, οι κατηγορίες αυτές κρίνονται αβάσιμες, καθώς το μήνυμα της καμπάνιας εκφράζει μια πολιτική θέση που εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και αφορά την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου. Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε κοινότητας, ούτε προωθεί διακρίσεις ή εκδίωξη πληθυσμών.

Η παρέμβαση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου και του Εκτελεστικού της Γραφείου υπήρξε καθοριστική για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάδειξη του δικαιώματος της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας προχώρησε σε έντονες διαμαρτυρίες, τόσο προς τοπικούς φορείς όσο και προς βουλευτές της περιοχής, επισημαίνοντας ότι ακόμη και στο εξωτερικό παρατηρούνται προσπάθειες φίμωσης της ελληνοκυπριακής φωνής, ακόμη και σε ζητήματα που αφορούν μια απλή πολιτική διαφήμιση ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Παράλληλα, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι τέτοιες παρεμβάσεις δημιουργούν την εντύπωση εξωτερικών πιέσεων και υπονομεύουν τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην ελληνοκυπριακή παροικία του Λονδίνου. Αντί όμως να δημιουργήσουν φόβο, συνέβαλαν στην ενίσχυση της ενότητας, με πλήθος συμπατριωτών να εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον υποψήφιο βουλευτή Αμμοχώστου, Δρ Βασίλη Μαύρου.
Το μήνυμα της καμπάνιας του για την ελευθερία των κατεχομένων βρήκε ακόμη μεγαλύτερη απήχηση, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ζωντανό στην καρδιά και τη συνείδηση των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και των απογόνων τους.

Κλείνοντας, ο υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου του κόμματος ΑΛΜΑ, Δρ Βασίλης Μαύρου, υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε προβοκάτσιες, πιέσεις ή εκφοβισμούς από ακραία στοιχεία.
Ο αγώνας για «Μια ελεύθερη Αμμόχωστο, Καρπασία, Μεσαορία και όλα τα κατεχόμενα» δεν αποτελεί απλώς ένα προεκλογικό σύνθημα, αλλά βαθιά ριζωμένη προσδοκία για ελευθερία, επιστροφή και δικαιοσύνη για κάθε Ελληνοκύπριο πρόσφυγα και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.