Παιδεία

Νέα Σχολή του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα

ΤΕΠΑΚ και Δήμος Λάρνακας υπέγραψαν συμφωνία για την ανέγερσή της.

Την έναρξη ενός έργου στρατηγικής σημασίας για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας, σηματοδοτεί η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και του Δήμου Λάρνακας για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, στη Λάρνακα. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 4 Απριλίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.

Η νέα Σχολή αποτελεί μέρος του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου και εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική ενίσχυσης της παρουσίας του ΤΕΠΑΚ σε ολόκληρη την Κύπρο. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Λάρνακα αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόμβο στους τομείς των θαλάσσιων επιστημών, της τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η σχολή θα περιλαμβάνει δύο Τμήματα, το Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας και το Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι τομείς αυτοί αποτελούν στρατηγικούς πυλώνες για το ΤΕΠΑΚ και το μέλλον της Κύπρου. Οι θαλάσσιες επιστήμες και η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου. Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΑΚ έχει ήδη τμήμα Ναυτιλίας στην πόλη της Λεμεσού.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΤΕΠΑΚ «μεγαλώνει, εξελίσσεται και διευρύνει σταθερά το αποτύπωμά του στην κυπριακή κοινωνία», σημειώνοντας ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό σε αυτή την πορεία».

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση επισημοποιούμε τη συμφωνία μας για τη δημιουργία της νέας Σχολής στη Λάρνακα, στο πλαίσιο ενός ακόμη μεγάλου αναπτυξιακού έργου κατά την πορεία του Πανεπιστημίου μας από την ίδρυσή του», υπογράμμισε ο Πρύτανης.

«Το ΤΕΠΑΚ έχει πλέον ουσιαστική παρουσία σε ολόκληρη την Κύπρο. Από τη Λεμεσό με 6 σχολές, εκεί που ξεκίνησε και συνεχίζει να αναπτύσσεται, στη Λευκωσία μέσω του Κέντρου Ερευνητικής Αριστείας CYENS όπου είμαστε μαζί με τον Δήμο Λευκωσίας και τα άλλα δυο δημόσια Πανεπιστήμια συνιδρυτές του, στην Πάφο με τη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας και στη Λάρνακα όπου η παρουσία μας ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με το Youth MakersSpace, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και τον Δήμο της Λάρνακας και σήμερα ενισχύεται με τη δημιουργία της νέας Σχολής» πρόσθεσε.

2.jpg

Με τη σημερινή εξέλιξη, συνέχισε ο Καθηγητής Ζαφείρης, «και σε συνδυασμό με τη δημιουργία της Σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο το 2022, το Πανεπιστήμιό μας αυξάνει τις Σχολές του από έξι σε οκτώ μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για μια δυναμική και στοχευμένη ανάπτυξη, που ενισχύει ουσιαστικά το ακαδημαϊκό μας αποτύπωμα και τη συμβολή μας στην κοινωνία».

Καταλήγοντας, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την Πολιτεία και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη προς το ΤΕΠΑΚ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Ανδρέας Καρακατσάνης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή τελετή σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και για ολόκληρη την πόλη της Λάρνακας, σημειώνοντας ότι «η υπογραφή της συμφωνίας με τον Δήμο Λάρνακας για την ανέγερση των εγκαταστάσεων της νέας Σχολής Θαλασσίων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί την απτή απόδειξη της κοινής μας δέσμευσης για τη δημιουργία ενός φορέα γνώσης που θα αναδείξει τη θάλασσα ως πυλώνα καινοτομίας, ανάπτυξης και βιωσιμότητας».

«Μέσα από αυτή τη στρατηγική συνεργασία, το ΤΕΠΑΚ δεν αποκτά απλώς νέες υποδομές· εγκαινιάζει ένα όραμα που φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο διεθνές κέντρο αναφοράς στις θαλάσσιες επιστήμες, την έξυπνη ναυτιλία, την τεχνολογία αιχμής και τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων και όχι μόνον περιοχών» επεσήμανε.

Ο κ. Καρακατσάνης ευχαρίστησε τον Δήμο Λάρνακας και προσωπικά τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, «για την οραματική στάση και την αμέριστη συμπαράστασή τους. Η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης υπήρξαν καταλυτικές για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην προοπτική στενής συνεργασίας της νέας Σχολής με το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI). «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμπληρωματική δράση και η σύμπραξη των δύο φορέων, πανεπιστημιακής σχολής και κέντρου αριστείας, θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό οικοσύστημα θαλάσσιας έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, με διεθνή ακτινοβολία. Μαζί, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου ως νησιωτικού κράτους και να συμβάλουμε ουσιαστικά στη γαλάζια ανάπτυξη», κατέληξε.

Σε πλήρη ανάπτυξη, τα προγράμματα της νέας Σχολής του ΤΕΠΑΚ αναμένεται να δημιουργήσουν έναν δυναμικό φοιτητικό πληθυσμό στη Λάρνακα που θα φτάνει περίπου τους/τις 500 φοιτητές/ριες.