Εκδήλωση προς τιμήν του Γιάννη Καΐλη στο Πολυτεχνείο
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον ηρωομάρτυρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Γιάννη Καΐλη που οργάνωσε η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών την Τρίτη το βράδυ στις 31 Μαρτίου στο ιστορικό οίκημα της Σχολής στην οδό Πατησίων 42.
Ομιλήτρια ήταν η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία αναφέρθηκε στη δράση του Καΐλη, που υπήρξε ενεργός μαχητής στη διάρκεια της εξέγερσης. Εξήρε το νόημα της θυσίας του και τόνισε ότι οι νέοι που ξεσηκώθηκαν το 1973 υπήρξαν πρωτοπόροι στον αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και θα αποτελούν πρότυπα για τις επόμενες γενιές. Η Υπουργός μετά την ομιλία της τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του επιτοίχιου μαρμάρινου γλυπτού με τη μορφή του Καΐλη, το οποίο φιλοτέχνησε ο καθηγητής της Γλυπτικής Μάρκος Γεωργιλάκης.
Τους παρευρισκόμενους προσφώνησε η Πρύτανις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Δρα Ερατώ Χατζησάββα η οποία επεσήμανε ότι ο Καΐλης εντάσσεται στο μαρτυρολόγιο του ηρωικού Διστόμου και στη μεγάλη σειρά των αγωνιστών, φοιτητών και δασκάλων της Σχολής οι οποίοι συμμετείχαν στους μεγάλους αγώνες του έπους του ’40 στην Αντίσταση κατά την κατοχή και στην Αντίσταση κατά της Χούντας. Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον ερευνητή και συγγραφέα του βιβλίου «Θάνατοι στη Χούντα», Δημήτρη Βεριώνη, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες της δικηγόρου Φιλάνθης Ψυρρή για τη διαλεύκανση υπόπτων δολοφονιών από τη Χουντική Ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και στο διάστημα που ακολούθησε. Ο Δήμαρχος Διστόμου Γιάννης Σταθάς ανέφερε ότι Γιάννης Καΐλης υπήρξε τελευταίος κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα των ηρωικών νεκρών του Διστόμου και ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία της Σχολής να τιμήσει τη θυσία του.
Ο Αντιπρύτανης της Σχολής Δρ Ιωάννης Μελανίτης, επέδωσε στην αδελφή του Γιάννη Καΐλη, Σουλτάνα Καΐλη το πτυχίο της Σχολής, το οποίο απονεμήθηκε μεταθανάτια στον ηρωικό νεκρό με απόφαση Συγκλήτου και του Συμβουλίου Διοίκησης.
Ο Γιάννης Καΐλης γεννήθηκε στο Δίστομο το 1950. Το 1973 ήταν τεταρτοετής φοιτητής της ΑΣΚΤ. Ήταν δραστήριο στέλεχος και αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου, ξεχώριζε για την άριστη επίδοσή του στις σπουδές του, συμμετείχε ενεργά στην εξέγερση τον Νοέμβριο του 1973, ήτα συνεχώς μέσα στο πολιορκημένο Πολυτεχνείο και αναφέρεται ότι ήταν αυτός που με τα πινέλα του έγραψε τα συνθήματα στις κολόνες της Πύλης. Διέφυγε μετά την καταστολή της εξέγερσης με την ασφάλεια να τον κυνηγάει παντού. Τον συλλάβανε, τον βασανίσανε, τον δολοφόνησαν στις 22 Φεβρουαρίου 1974 και ισχυρίστηκαν ότι αυτοκτόνησε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης και τιμής για το Γιάννη Καΐλη η Πρύτανις ανέφερε ότι η Σχολή σκοπεύει να συγκεντρώσει τα ονόματα και να τιμήσει τους φοιτητές τη Σχολής που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η κύπρια Πρύτανις της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Δρα Ερατώ Χατζησάββα πληροφόρησε ότι στενός φίλος και συμφοιτητής του Γιάννης Καΐλη ήταν ο κύπριος Νεοκλής Κυριάκου. Απόφοιτος του Λανιτείου Γυμνασίου, εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1972 λόγω των καταπιεστικών μέτρων της Χούντας και επέστρεψε στην Κύπρο. Με επιστολή του στους οργανωτές έκθεσης του Καΐλη στη Λειβαδιά το 2017 έγραψε « Εκείνο που ξεχώριζε το Γιάννη από όλους γενικά ήταν η αυθόρμητη καλοσύνη και ο ανθρωπισμός του».