Αναλύσεις

Ο σκοπός του Νόμου πρέπει να υπηρετεί το γράμμα του Νόμου

Όταν το δεύτερο αποκοπεί από το πρώτο και λαμβάνοντας υπόψη τα κενά που ηθελημένα ή αθελητα υπάρχουν στον νόμο εν σχέση με την εφαρμογή του, σε συσχετισμό αυτού με την κυριαρχούσα νοοτροπία στην κοινωνία η οποία αποτελεί το περιθώριο κάλυψης του κενού ιδίως ως διακριτική ευχέρεια του εν ισχύ - εφαρμοστη με βάση τον Νόμο, ο Νόμος δεν θα εκπληρώνει τον σκοπό του.

Φαινομενικά θα εφαρμόζεται νομότυπα, ακόμα και χωρίς ίχνος αμφιβολίας για τη συνδρομή των όρων και προϋποθέσεων εφαρμογής του, αλλά τα προαναφερθέντα θα έχουν καθορίσει το τι επακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής.

Οι ασφαλιστικές δικλείδες ιδίως του ελέγχου (ελεγκτικά, και κανονιστικό ως διαδικασίες, κριτήρια, ενέργειες) και της δικαιοσύνης ιδίως ως της συνέχειας του πρώτου μπορούν να περιορίσουν αλλά όχι να εξαλείψουν το περιθώριο της υποκειμενικής δράσης.

Οι νοοτροπίες στην κυπριακή κοινωνία όπως διαμορφώθηκαν με την πάροδο των χρόνων είναι αυτές που μορφώνουν αυτό το περιθώριο και αποδεικνύουν πως η νοοτροπία αυτή δεν έχει εκλείψει. Οι ασφαλιστικές δικλείδες και οι φωνές διαφάνειας έχουν περιορίσει το εύρος δράσης της νοοτροπίας, και ίσως στον περιορισμό αυτό συνέτεινε η συνειδητοποίηση της στρέβλωσης την οποία επιφέρει και επέφερε στη ζωή του τόπου και της αναγνώρισης της αξίας θεμελιωδών αρχών. Αυτό θα το διαπιστώσουμε αν ενσκύψουμε στη νοοτροπία της κυπριακής κοινωνίας διερευνώντας κατά πόσον αυτή όντως άλλαξε.

Δεν παραγνωρίζεται η ανταγωνιστικότητα, ως ευγενής άμιλλα, η οποία έχει ως αυτοσκοπό την παραγωγικότητα, αποδοτικότητα, μεγιστοποίηση της ωφελείας, και συνεπώς δεν αφήνει ή περιορίζει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια υποκειμενικής δράσης.

Άρα, το θέμα εξακολουθεί, όπου υπάρχει κενό ιδίως νόμου και η νοοτροπία που αναγνωρίζεται πια ως αποδοκιμαστέα. Σ' αυτά οι αιτίες αλλά και οι λύσεις.

Άλλοι νόμοι και θεσμοί πια δεν χωρούν διότι πολυπλοκοτητα και χρονοβόρο θα επιφέρουν.

*Νομικός, Λεμεσός