Καταπελτική απάντηση Χαραλαμπίδη σε Βαρουφάκη για την ΕΟΚΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
Νομικά, ιστορικά και πολιτικά τεκμηριωμένη απάντηση στον Γιάνη Βαρουφάκη για την τοποθέτησή του γύρω από την ΕΟΚΑ έδωσε ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που άνοιξε μετά την ανάρτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας στην πλατφόρμα Χ.
Νομικά, ιστορικά και πολιτικά τεκμηριωμένη απάντηση στον Γιάνη Βαρουφάκη για την τοποθέτησή του γύρω από την ΕΟΚΑ έδωσε ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που άνοιξε μετά την ανάρτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας στην πλατφόρμα Χ.
Ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε χρήστη που τον κατηγόρησε ότι στήριξε την ΕΟΚΑ, έγραψε ότι ουδέποτε την υποστήριξε, χαρακτηρίζοντάς την «εθνικιστική, σεχταριστική ομάδα». Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό δεν δικαιολογούσε τους απαγχονισμούς αγωνιστών από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, ενώ διαχώρισε την ΕΟΚΑ από την ΕΟΚΑ Β΄.
Στην παρέμβασή του, ο Δρ Χαραλαμπίδης απαντά με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, θέτοντας το ζήτημα στη βάση της ιστορικής ουσίας του Αγώνα του 1955-59. Υπογραμμίζει ότι η ΕΟΚΑ υπήρξε εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας και ότι η αποτίμησή της δεν μπορεί να γίνεται μέσα από συνθήματα, ευκολίες ή όρους που –όπως σημειώνει– τροφοδοτούν ξένα αφηγήματα σε βάρος της ιστορικής αλήθειας.
Ο ίδιος διαχωρίζει καθαρά την ΕΟΚΑ του 1955-59 από μεταγενέστερες οργανώσεις και γεγονότα, επιμένοντας ότι η σύγχυση των περιόδων οδηγεί σε παραχάραξη της ιστορίας. Στο επίκεντρο της απάντησής του βρίσκεται η θέση ότι ο Αγώνας της ΕΟΚΑ είχε σαφή αντι-αποικιακό χαρακτήρα, με στόχο την αυτοδιάθεση του κυπριακού ελληνισμού, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος τελούσε υπό βρετανική κυριαρχία.
Ο Δρ Χαραλαμπίδης αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης προσέγγισε το θέμα, σημειώνοντας ότι η Ιστορία της Κύπρου δεν μπορεί να συμπιέζεται σε ιδεολογικές ταμπέλες. Η αναφορά στην ΕΟΚΑ, τονίζει, αγγίζει μνήμη, θυσίες, αποικιοκρατία, απαγχονισμούς και έναν αγώνα που σημάδεψε την πορεία του κυπριακού ελληνισμού.
Η παρέμβαση Χαραλαμπίδη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ιστορική μνήμη της ΕΟΚΑ επανέρχεται συχνά στον δημόσιο διάλογο, με αφορμή δηλώσεις, αναρτήσεις και αντιπαραθέσεις που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην προκειμένη περίπτωση, το βάρος της απάντησης στρέφεται όχι μόνο στον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τέτοιες αναφορές αξιοποιούνται διεθνώς σε σχέση με το Κυπριακό.
Δείτε το βίντεο με την απάντηση του Δρ Γιάννου Χαραλαμπίδη.