ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Η κρατική χορηγία στους φοιτητές/τριες Νοσηλευτικής αποτελεί επένδυση στο μέλλον της υγείας
Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ) χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης να εγκρίνει κρατική χορηγία στους/τις φοιτητές/τριες Νοσηλευτικής, με κλιμακωτή αύξηση ανά έτος, ως ένα σημαντικό μέτρο για την προσέλκυση νέων στο νοσηλευτικό επάγγελμα.
Σύμφωνα με την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, «η απόφαση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας και της προσφοράς του νοσηλευτικού κλάδου, ενισχύει τους νέους/νέες που επιλέγουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα και λειτουργεί ως σημαντικό κίνητρο για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής νέων νοσηλευτών και νοσηλευτριών».
«Η κρατική χορηγία αποτελεί μια σημαντική επένδυση στους αυριανούς επαγγελματίες υγείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε περισσότεροι νέοι και νέες να επιλέξουν τη Νοσηλευτική ως επαγγελματική σταδιοδρομία, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα υγείας», αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
Η συντεχνία σημειώνει ότι «η υιοθέτηση του μέτρου έρχεται να αντιμετωπίσει μια διαχρονική πρόκληση, αυτή της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, μειώνοντας την ανάγκη εξάρτησης από την προσέλκυση νοσηλευτών/τριών από τρίτες χώρες. Η ενίσχυση της εγχώριας εκπαίδευσης και η παραχώρηση χορηγίας στους Κύπριους φοιτητές/τριες αποτελούν μια από τις λύσεις για τη μακροπρόθεσμη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, ταυτόχρονα με τον επιβαλλόμενο σχεδιασμό από την κυβέρνηση για συγκράτηση του υφιστάμενου προσωπικού».
Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ υπενθυμίζει ότι «επανειλημμένα έχει καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της Νοσηλευτικής και την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα», τονίζοντας ότι «κάθε νέος νοσηλευτής και κάθε νέα νοσηλεύτρια που εργάζεται στην Κύπρο αποτελεί επένδυση στην ποιότητα, την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».
Η συντεχνία εκφράζει την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση της εισήγησης και αναμένει την άμεση εφαρμογή του μέτρου, προς όφελος των φοιτητών/τριών Νοσηλευτικής.