Τα αποτσίγαρα-εμπρηστές
Έλεος, συμπατριώτες καπνιστές! Έλεος! Καπνίστε, φχαριστηθείτε το τσιγάρο σας, αλλά δεν είναι απαραίτητο να «καπνίζουν» μαζί σας φλεγόμενες και οι πλευρές των αυτοκινητοδρόμων ή και άλλες περιοχές από τις οποίες διέρχεστε και πετάτε τα αποτσίγαρά σας, ως να είναι υπαίθρια σταχτοδοχεία.
Η νέα πυρκαγιά στο Πισσούρι, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, που απείλησε και κατοικίες, φαίνεται να ξεκίνησε από την άκρη του αυτοκινητόδρομου. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε, για μιαν ακόμη φορά, από ρίψη αποτσίγαρου.
Εντάξει, ρε κύριε. Απόλαυσες το τσιγάρο σου μέσα στο περιβάλλον σου (το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου, εννοώ). Είναι ανάγκη να μεταβληθείς και σε πυρπολητή του εξωτερικού περιβάλλοντος;
Πόσος κόπος χρειάζεται να κατεβάσει ο Κυπραίος το χέρι του, που το έχει ακουμπημένο στο ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου και να το φέρει μέσα για να τοποθετήσει το αποτσίγαρο μέσα στο τασάκι; Αλλά δεν είναι ο κόπος το πρόβλημα. Είναι η νοοτροπία, είναι η αδιαφορία, είναι η έλλειψη κουλτούρας και συνείδησης, είναι η γαϊδουριά.
Ειλικρινά διερωτώμαι αν χρειάζεται να υποδείξεις καν σε κάποιον το αυτονόητο, ότι είναι προτιμότερο να αφήσει το τσιγάρο του να γίνει στάχτη μέσα στο σταχτοδοχείο του οχήματος, παρά να γίνει αφορμή να αποτεφρωθεί ένα ολόκληρο δάσος, ή ένα χωριό, ή μια τεράστια γεωργική έκταση που καλλιεργήθηκε με χίλιους κόπους και έξοδα.
Τι να κάνουμε, άραγε, κύριε Φυτιρή μου για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την επικίνδυνη συνήθεια των συμπατριωτών μας; Μήπως να απευθύνουμε την εξής επείγουσα έκκληση προς τις διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες: Please, σχεδιάστε αμέσως μοντέλο ειδικά για την Κύπρο, του οποίου τα τζάμια θα κλείνουν αυτόματα και δεν θα ανοίγουν με τίποτε, όταν «μυριστούν» καπνό τσιγάρου. Κι άντε να δούμε τότε πώς θα πετάξει έξω το αποτσίγαρο ο λεβέντης!
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, που είχαμε καλέσει πέρσι τον Ιούλιο, μετά την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, τη χειρότερη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η φωτιά ξεκίνησε από δύο αποτσίγαρα, «λόγω απερίσκεπτης ανθρώπινης ενέργειας».
Δυστυχώς, οι «απερίσκεπτες ανθρώπινες ενέργειες» συνεχίζονται απτόητες, όπως αποδείχθηκε και στην πυρκαγιά στο Πισσούρι.
Έτσι απλά, ένα υπόλειμμα τσιγάρου... του γάρου μπορεί να κάψει τη μισή Κύπρο!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ