Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας τον περασμένο Μάρτη από το Γιούρογκρουπ, δήλωσε με μεγάλο παράπονο για την οδυνηρή του απόφαση ν’ αποδεχθεί το κούρεμα καταθέσεων, πως πήγε αξιόπιστος και γύρισε αναξιόπιστος. Είπε πως αναγκάστηκε να το δεχθεί προ του φάσματος και της απειλής γι’ άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας, με το πιστόλι στον κρόταφο... Στις μέρες που ακολούθησαν και παρά τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε στην κυπριακή οικονομία το κούρεμα καταθέσεων, η κριτική που ασκήθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη, τηρουμένων των αναλογιών, ήταν ελάχιστη.
Πολύ απλά, γιατί οι πλείστοι των πολιτών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, ήταν σε θέση ν’ αντιληφθούν πως δεν υπήρχαν περιθώρια, ότι, αν ανατίναζε στον αέρα ο Πρόεδρος το πρόγραμμα στήριξης για την Κύπρο λέγοντας όχι, κάτι τέτοιο θα είχε ακόμη περισσότερες αρνητικές συνέπειες για τον τόπο, αφού ενδεχομένως η διάλυση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος να ήταν πλήρης και οριστική.
Η συζήτηση που επανέρχεται σήμερα, με αφορμή τα όσα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε στην εκπομπή του «Σίγμα» «60 Λεπτά», την περασμένη Τετάρτη, έγκειται στο κατά πόσο τελικά γνώριζε ή όχι εκ των προτέρων ο Νίκος Αναστασιάδης πως επέκειτο bail in. O Πανίκος Δημητριάδης ισχυρίζεται, από τη μια, ότι τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς στις 6 Μαρτίου, το Προεδρικό, από την άλλη, απορρίπτει πως υπήρξε μια τέτοια ενημέρωση.
Στη δική μας αντίληψη, είναι πέραν από ξεκάθαρο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίγνωση του επερχόμενου κουρέματος. Όχι όμως επειδή το λέει ο Διοικητής, του οποίου και η δική του αξιοπιστία είναι αμφισβητήσιμη, αλλά γιατί αυτό εξάγεται αβίαστα ως συμπέρασμα μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων, καθώς και πληροφοριών.
Ενόψει τούτων, εκείνο το οποίο συμβαίνει αυτήν τη στιγμή επί του επίμαχου αυτού ζητήματος, είναι ο Πρόεδρος και ο Διοικητής να χρησιμοποιούν το θέμα ετούτο στο πλαίσιο του ανοιχτού πολέμου που έχουν μεταξύ τους, να κάνουν «παιχνίδι» στις πλάτες του κόσμου και να συνεχίζουν, εννέα μήνες μετά, να κουρεύουν τους κουρεμένους...