Περιβάλλον

Ο μεγάλος σύμμαχος της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Ένα επιβλητικό 30% της έκτασης του πλανήτη έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, με διάφορους τρόπους, για να αυξηθεί το «ζωικό κεφάλαιο»
Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ μετατροπή της γης σε πηγές τροφής για τα ζώα, μπορεί να δημιουργήσει πολλές νέες εκπομπές θερμοκηπίου

Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από την εκτροφή και τη μεταφορά των ζώων, σύμφωνα με επιστήμονες. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξε την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ζωικής προέλευσης, η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Όμως, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η περαιτέρω συμβολή της κτηνοτροφίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αποφευχθεί. Ένα επιβλητικό 30% της έκτασης του πλανήτη έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, με διάφορους τρόπους, για να αυξηθεί το “ζωικό κεφάλαιο”. Η λύση που προτείνουν είναι να τεθούν όρια στην επέκταση αυτών των περιοχών, καθώς χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ήδη αυξάνουν την παραγωγή κρέατος. Η περαιτέρω μετατροπή της γης σε πηγές τροφής για τα ζώα, μπορεί να δημιουργήσει πολλές νέες εκπομπές θερμοκηπίου.


Για παράδειγμα, σημαντική ποσότητα εκπομπών έχει προέλθει από τα δάση και σαβάνες της Βραζιλίας που έγιναν περιοχές για τη βοσκή και για την καλλιέργεια φυτών για ζωοτροφές. Μεγάλη πλειοψηφία των ζώων σε φτωχές περιοχές, ωστόσο, εξακολουθεί να τρέφεται μόνο με χόρτα. Αυτός ο τρόπος παραγωγής κρέατος δεν αποτελεί ιδιαίτερα αποδοτική χρήση της γης και σε μακροπρόθεσμη βάση τα ζώα αυτά εκπέμπουν στην πραγματικότητα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου -ανά κιλό κρέατος που παράγεται- από ένα ζώο που ανατράφηκε σε μια βιομηχανική εγκατάσταση, όπου τρεφόταν με σιτηρά.
Οι επιστήμονες διαφωνούν ότι ένας παγκόσμιος φόρος επί της παραγωγής κρέατος για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα ήταν καλή λύση, καθώς θα μπορούσε να καταστήσει το κρέας πολύ ακριβό για τους φτωχότερους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη για τη διατροφή τους. Αντ ́ αυτού, υποστηρίζουν πολιτικές που προσπαθούν να περιορίσουν την αλλαγή χρήσης της γης -για κτηνοτροφικούς σκοπούς-, κάνοντας τους αγρότες πιο παραγωγικούς.
Ο Mario Herrero, επικεφαλής ερευνητής στον Εθνικό Οργανισμό της Επιστήμης της Αυστραλίας (CSIRO) υποστηρίζει συγκεκριμένα: “Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις ή κίνητρα, όπως χορηγήσεις για υπηρεσίες οικοσυστημάτων, για τους αγρότες να χρησιμοποιούν τη γη τους έτσι, ώστε να παράγουν τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι πιο αποτελεσματικοί απ ́ ό,τι η φορολόγηση των προϊόντων τα οποία πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο”.
Το βόειο κρέας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καταναλώνεται περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες και συνδέεται με σοβαρές νόσους όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος. Τονίζουν ότι τις σοβαρές επιπτώσεις στο κλίμα παρουσιάζει η εκτροφή προβάτων, βουβάλων και βοοειδών, μέσω της οποίας παράγεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απ ́ όσην προέρχεται από πουλερικά, χοιρινά ή φυτά.