Συνεντεύξεις

Αναγεννιέται το Δημοκρατικό Κόμμα

Έντιμη πολιτική πράξη η αποχώρηση από την Κυβέρνηση, τονίζει ο Γ. Σολωμού
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διαψεύσει όσους επιχείρησαν να διασπάσουν μία ενωμένη πολιτική δύναμη, διαμηνύει ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΔΗΚΟ.
Ο ΚΟΣΜΟΣ του ΔΗΚΟ θα δώσει την καλύτερη απάντηση σε όσους εκ του πονηρού επιχείρησαν να μετατρέψουν το κόμμα σε κομπάρσο της πολιτικής

Τη βεβαιότητα ότι το ΔΗΚΟ θα καταστεί ξανά ισχυρό και πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής του τόπου εκφράζει, στη συνέντευξή του στη «Σ», ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργος Σολωμού. Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η προσπάθεια κάποιων να διασπάσουν το ΔΗΚΟ, μετατρέποντάς το σε κομπάρσο της πολιτικής, έχει πέσει στο κενό, τονίζοντας ότι ο ΔΗΚΟϊκός κόσμος θα δώσει απαντήσεις προς όλους στην κάλπη, στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.


Χαρακτηρίζει, επίσης, ορθή την απόφαση για αποχώρηση από την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να επιδεικνύει, όπου του επιβάλλουν οι αρχές και οι θέσεις του, την ίδια υπεύθυνη πολιτικά στάση, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους και συνεπειών.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, εισέρχεται σε μια πορεία ανασυγκρότησης. Ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο, όσον αφορά τη νέα δομή του κόμματος και τις θεσμικές λειτουργίες του;
Με την καθαρή εντολή που έλαβε από τις χιλιάδες μέλη του Κόμματος που πήραν μέρος στις δύο φάσεις της πρόσφατης εκλογικής συνέλευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα μπήκε σε μία νέα περίοδο, ακόμα πιο δημιουργική, μια περίοδο αναγέννησης, προκειμένου να καταστεί ισχυρό και πρωταγωνιστικό ξανά.
Έχουμε περίπλοκα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, που χρήζουν δύσκολων αποφάσεων, και αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις με πνεύμα υψίστης υπευθυνότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα όφειλα να επισημάνω τις τακτικές, κάθε βδομάδα, συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου, βάσει του Καταστατικού του κόμματος. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να υπάρξει ολιγωρία ή εφησυχασμός για οτιδήποτε.
Θα διαψευστούν οι επίδοξοι διασπαστές
Το ΔΗΚΟ πορεύεται προς τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, εξερχόμενο από μια σοβαρή εσωκομματική κρίση, λόγω, κυρίως, της απόφασης γι' αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Πόσο θα επηρεάσει, κατά τη γνώμη σας, αυτό το γεγονός, την προεκλογική προσπάθεια του κόμματος;

Το Δημοκρατικό Κόμμα πορεύεται ενωμένο, για να επιτύχει άλλο ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διαψεύσει όσους επιχείρησαν να διασπάσουν μία ενωμένη πολιτική δύναμη. Οι χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος αντικρούουν, πλέον, κάθε προσπάθεια διάσπασης, υπερασπιζόμενοι το κόμμα, την ιστορία και την αξιοπρέπειά του. Ο κόσμος του ΔΗΚΟ αναμένεται να δώσει την καλύτερη απάντηση σε όσους εκ του πονηρού επιχείρησαν να μετατρέψουν το κόμμα σε κομπάρσο της πολιτικής.
Διακύβευμα στις Ευρωεκλογές δεν είναι τα ποσοστά
Τι θα ήταν για το Δημοκρατικό Κόμμα επιτυχία και τι αποτυχία στις προσεχείς Ευρωεκλογές;

Δεν είναι ποσοστιαίο, ούτε μικροκομματικό το διακύβευμα αυτών των εκλογών, των πρώτων στη μεταμνημονιακή εποχή, των πρώτων μετά τον όλεθρο, που επέφερε η μικρόψυχη επιταγή των Ευρωπαίων εταίρων και το «κούρεμα» καταθέσεων. Τα πραγματικά διλήμματα είναι αλλού. Είναι στη διπλανή πόρτα του δανειζομένου, του ανέργου. Είναι στις ουρές των κοινωνικών παντοπωλείων. Επιτυχία λοιπόν είναι να συμβάλουμε για εξάλειψη αυτών των πρωτοφανών προβλημάτων.
Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασης για αποχώρηση
Φρονείτε ότι, εκ των πολιτικών δεδομένων που διαμορφώνονται, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, η απόφαση γι' αποχώρηση από την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν η ενδεδειγμένη;

Η απόφαση γι' αποχώρηση από την Κυβέρνηση ήταν έντιμη πολιτική πράξη, ήταν συνειδητή και συνεπής στάση μιας σοβαρής πολιτικής δύναμης, υπεύθυνης και αφοσιωμένης στις αρχές και στις αξίες της.
Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνει τη σοφία της απόφασης. Καθώς, η συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου έριξε το Κυπριακό σε μιαν άνευ προηγουμένου διολίσθηση, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια κακή λύση.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνον απέτυχε να ξεκαθαρίσει τη βάση λύσης, όπως διατεινόταν, αλλά τίναξε στον αέρα το πιο κατοχυρωμένο ζήτημα. Αυτό της μίας και μόνης κυριαρχίας, όπως ευκρινώς διασφαλιζόταν μέσα από τα ψηφίσματα 750 και 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, όμως, επικύρωσε και τις «γενναιόδωρες προσφορές Χριστόφια» (εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50.000 εποίκων), όπως προκύπτουν από το έγγραφο Ντάουνερ.
Όσον αφορά στο ζήτημα της οικονομίας, το Δημοκρατικό Κόμμα επίσης απέδειξε την υπεύθυνη στάση του. Ανέλαβε το πολιτικό κόστος των αποφάσεών του σε κρίσιμα ζητήματα. Όμως, θέλω να τονίσω πως αυτό δεν σημαίνει ότι δίδει και λευκή επιταγή. Για εμάς παραμένει μείζον ζήτημα η προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση ορθολογιστικών κριτηρίων.
Μία η Κυβέρνηση και είναι Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ
Φαίνεται ότι οι σχέσεις του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση κινούνται σε διαφορετικό επίπεδο, απ’ ό,τι εν σχέσει προς τον ΔΗΣΥ. Έτσι έχουν τα πράγματα;

Αυτό που λέτε είναι οξύμωρο. Η Κυβέρνηση είναι μία και είναι η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι πολιτικές της Κυβέρνησης εκκολάπτονται και προκρίνονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Συνεπώς, εκ του πονηρού, επιχειρείται από ορισμένους η αποξένωση του κυβερνώντος κόμματος από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη είναι που αθέτησε τις δεσμεύσεις της έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη είναι που κατέληξε σε μία κάκιστη συμφωνία με τον Έρογλου, η οποία οδηγεί σε μία κάκιστη λύση. Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη είναι που έδωσε λευκή επιταγή στην Τρόικα, αποδέχεται τα πάντα και δεν διαπραγματεύεται.
Οι διαφωνίες δεν είναι με τα πρόσωπα, οι διαφωνίες είναι οι πολιτικές που ακολουθούνται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, και προσυπογράφονται και εκτελούνται από την Κυβέρνησή του.
Το ΔΗΚΟ πρωταγωνιστής των συνεργασιών του Κέντρου
Πώς αντικρίζετε τις εξυφαινόμενες ζυμώσεις στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο; Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προοπτικές συνεννόησης και συνεργασιών; Αν ναι, θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμπαράταξης των πολιτικών δυνάμεων που τον απαρτίζουν, ή προσέγγισή σας είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει με «επιλεγμένους» συνομιλητές;

Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη οποιεσδήποτε ζυμώσεις αυτήν τη στιγμή. Απ’ εκεί και πέρα, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι ο ενδιάμεσος χώρος έχει ρόλο να διαδραματίσει απέναντι στα δύο άκρα, τα οποία διαχρονικά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 65% του εκλογικού σώματος. Εν πάση περιπτώσει, σε μελλοντικό στάδιο το ΔΗΚΟ, ως το μεγαλύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, οφείλει να εξετάσει το θέμα της ευρύτερης συνεργασίας και να πρωταγωνιστήσει σε μια τέτοια προσπάθεια.
Πολύ υψηλή η αποχή
Παρότι έχετε εγκαταλείψει τον επαγγελματικό χώρο των δημοσκοπικών ερευνών, για μια καθαρά πολιτική θέση, δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να σας ρωτήσω όσον αφορά τις εκτιμήσεις σας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, κυρίως αναφορικά με το θέμα της αποχής... Τι αναμένετε;

Σίγουρα ήταν μια μεγάλη προσωπική απόφαση να εγκαταλείψω την ενεργό μου δράση στον χώρο των δημοσκοπήσεων και να ασχοληθώ εξ ολοκλήρου με την πολιτική. Από την εμπειρία μου στον χώρο όλα αυτά τα χρόνια, με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι η αποχή πάντοτε παίζει καθοριστικό ρόλο και ειδικά στις Ευρωεκλογές. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για τις πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο στην Κύπρο και η πολιτική απαξίωση από τους συμπολίτες μας βρίσκεται στο ζενίθ. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι αυξητικές τάσεις της αποχής είχαν διαφανεί από προηγούμενες εκλογές, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αποχή θα είναι πολύ υψηλή και πιθανότατα πιο πάνω από τις Ευρωεκλογές του 2009. Τα τελικά ποσοστά αποχής είναι στοίχημα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αν και θεωρώ ότι δεν θα μπορούν να ανακοπούν.