Εξ Αφορμής

Δεν είναι σκιές, έχουν σάρκα και οστά

Τελικά ήταν τόσο απλό! Αφού πέρασαν στην οροφή των κρατητηρίων Μενόγειας δύο μερόνυχτα νηστικοί και διψασμένοι, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την παράτυπη κράτησή τους προς απέλαση, οι επτά μετανάστες, έξι Ιρανοί και ένας Αφγανός, απελευθερώθηκαν τα μεσάνυχτα προχθές Τρίτη, με μιαν απλή εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου. Ενώ δεν υπήρχε καμιά προοπτική αποφυλάκισης ή απέλασής τους!
Δηλαδή έπρεπε να συμβεί όλη αυτή η αγωνιώδης κινητοποίηση, η εξέγερση των φυλακισμένων, η διακινδύνευση της ζωής τους, οι παρεμβάσεις διαμεσολάβησης κρατικών ανεξάρτητων θεσμών όπως του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης πολιτών, δικηγόρων (Μιχάλης Παρασκευάς) και οργανωμένων κινημάτων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΚΙΣΑ), για να έρθει ο Σωκράτης Χάσικος να κάνει το αυτονόητο -αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πριν μήνες και χρόνιας παράνομης κράτησης των ανθρώπων αυτών- και να διατάξει την άμεση απελευθέρωσή τους;
Με τους τρεις μάλιστα από τους επτά, να έχουν οικογενειακούς δεσμούς στην Κύπρο και να διαμένουν στο νησί εδώ και πολλά χρόνια;
Και ενώ όλοι οι κρατικοί αρμόδιοι, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι, οι μετανάστες που φυλακίζονται για απέλαση, όταν η απέλασή τους δεν είναι εφικτή, είτε για νομικούς είτε για πραγματικούς λόγους;
Ο Μιχάλης Παρασκευάς πιστεύει ότι οι «επτά» αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί οι Αρχές κατάλαβαν ότι ήταν αποφασισμένοι να μείνουν και να πεθάνουν στην οροφή των κρατητηρίων. «Αν τους έπαιρνε, θα τους άφηναν να ψοφήσουν εκεί, αλλά δεν τους έπαιρνε, γιατί δώσαμε δημοσιότητα στο θέμα, γιατί τραβήξαμε βίντεο και το μεταδώσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γιατί έγινε φανερό ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι με σάρκα και οστά και όχι σκιές, πίσω από τα κάγκελα της Μενόγειας».
Βέβαια ο ρόλος της ΚΙΣΑ και της Επιτρόπου Διοικήσεως ήταν καταλυτικός. Με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, προχθές Τρίτη -και ενώ ο ανώτερος λειτουργός του Γραφείου της Άριστος Τσιάρτας βρισκόταν σε συνεχή προσωπική επαφή με τους εξεγερμένους και με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Διοικητή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης- η Ελίζα Σαββίδου αναφέρει ότι το αντικείμενο της διαμαρτυρίας τους συζητήθηκε με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, από τον κ. Τσιάρτα.


«Έγιναν προσπάθειες», αναφέρει η επιστολή, «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου για αποφόρτιση της έντασης με σκοπό τον τερματισμό της απεργίας πείνας που πραγματοποιείται. Όπως διατυπώθηκε από τους ενδιαφερόμενους, το αίτημά τους είναι ο τερματισμός της κράτησής τους βάσει των προσωπικών τους περιστάσεων. Μετά την επίσκεψη, κρίθηκε σκόπιμο να τεθεί υπόψη σας αυτή η επιστολή, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να παρέμβετε εσείς προσωπικά για να εξεταστούν τα αιτήματά τους για απόλυση με βάση τις εξατομικευμένες περιστάσεις τους και ταυτόχρονα για την οριστική λήξη της διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται, κατά τρόπο που θα αποκλιμακώνει την ένταση που φαίνεται να επικρατεί».
Βέβαια, η ένταση αποκλιμακώθηκε, αλλά η απελευθέρωσή τους, αν και χαιρετίζεται, θεωρείται ανεπαρκής, μπροστά στην ανυπαρξία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής του κράτους, στο ζήτημα της κράτησης και απέλασης μεταναστών.