Εξ Αφορμής

Με τους Κούρδους στο Σπίτι της Ευρώπης

Με συνθήματα όπως «Τρομοκράτη Ερντογάν» και «Ζήτω το Κουρδιστάν», μερικές δεκάδες Κούρδοι που ζουν στην Κύπρο, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, μέλη του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, πραγματοποίησαν χθες πορείες, πρώτα στην πρεσβεία της Γαλλίας και στη συνέχεια στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία. Στην πρεσβεία της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν, όπως μου είπε εκπρόσωπός τους, «για τη διπλοπρόσωπη πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης, "μια μαζί μας, μια εναντίον μας"».
Οι διαδηλωτές κάλεσαν την ΕΕ, ως μέρος της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (International Syria Support Group), αλλά και όλες τις χώρες που συζητούν, υπό τη συμπροεδρία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, «να σταματήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες που συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τους Κούρδους και να προστατέψουν τους αμάχους, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες».
Ακόμα, οι Κούρδοι της Κύπρου κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «ν' ασκήσει πιέσεις σε όσους χρηματοδοτούν και στηρίζουν αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες και ειδικά στην τουρκική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η οποία έχει καταντήσει μια πηγή παγκόσμιας τρομοκρατίας, που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Σε έγγραφη καταγγελία τους, αναφέρουν ότι «οι τρομοκράτες του "Ισλαμικού Χαλιφάτου" επιτέθηκαν στη συνοικία Al Sheikh Maqsoud, στο Χαλέπι (Aleppo) -που κατοικείται κυρίως από Κούρδους- μέσα στη Συρία και χρησιμοποίησαν ακόμα και όπλα απαγορευμένα διεθνώς, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους. Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, που κάνει τις επιθέσεις, βρίσκεται τώρα στη Γενεύη, όπου έγινε δεκτή η συμμετοχή του στις συνομιλίες για τη Συρία».
Οι Κούρδοι της Κύπρου πληροφορούν ακόμα τους συμπατριώτες μας που δεν ξέρουν, (ή καλύτερα, που δεν θέλουν να ξέρουν), ότι, «εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει αδιάκριτα τους κατοίκους της κουρδικής πόλης Νουσαϋμπίν, μέσα στην τουρκική επικράτεια. Έπειτα από συνεχή αποκλεισμό της συνοικίας Σουρ, στο Ντιγιαρμπακίρ, και βομβαρδισμό της από τον στρατό, καταστράφηκαν 3 χιλιάδες σπίτια και άλλα 5 χιλιάδες έγιναν επικίνδυνα για κατοίκηση.


Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν. Ο Ερντογάν απαιτεί τώρα από όλους τους κατοίκους της Σουρ να παραχωρήσουν τις ιδιοκτησίες τους στο τουρκικό κράτος, ώστε να τις χαλάσει και να τις ξανακτίσει... Η Σουρ έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο, η οποία όμως δεν κάνει τίποτε για να καταγγείλει την καταστροφή της και να την προστατεύσει».
Είναι γνωστό ότι οι Κούρδοι που κατοικούν στον συριακό Βορρά δεν κατάφεραν να βρεθούν έξω από τον κύκλο της συριακής κόλασης. Είναι, αυτή τη στιγμή, μια από τις πιο αξιόμαχες δυνάμεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχουν απελευθερώσει σημαντικά εδάφη στη Συρία και θεωρούνται από τις ΗΠΑ πολύ αποτελεσματικοί σύμμαχοι, στον πόλεμο κατά των φανατικών ισλαμιστών, γεγονός που εξοργίζει την Τουρκία και τη φέρνει σε πολιτική σύγκρουση με τους Αμερικανούς, γιατί φοβάται ότι οι Κούρδοι θα αποκτήσουν πλήρη αυτονομία, στα σύνορά της.
«Μα εμάς το θέμα δεν μας αφορά», θα πείτε. Σίγουρα το θέμα δεν μας αφορά;