Στον Εισαγγελέα το email Ορφανίδη

Απάντησε στην Επ. Θεσμών ότι θέλει να εμφανισθεί μέσω τηλεδιάσκεψης
Τον κάλεσαν για την Uniastrum, επειδή όμως ζει στις ΗΠΑ, δηλώνει έτοιμος να μιλήσει για πολλά, αλλά μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας

Το προηγούμενο που είχε δημιουργηθεί το 2013, όταν η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής είχε απορρίψει αίτημα του πρώην διοικητή της Κεντρικής Αθανάσιου Ορφανίδη να μιλήσει ενώπιόν της μέσω τηλεδιάσκεψης, φαίνεται ότι οδήγησε και χθες την ίδια Επιτροπή να απορρίψει το ίδιο αίτημα/απάντηση από τον κ. Ορφανίδη.
Ο πρώην διοικητής είχε προσκληθεί στην Επιτροπή για να μιλήσει για το θέμα της εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου. Την άδεια για την εξαγορά είχε δώσει ο Αθανάσιος Ορφανίδης.
Δεν είναι ο προσφορότερος τρόπος
Πέραν της απόρριψης, η Επιτροπή, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρός της βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, αποφάσισε επίσης να αποστείλει το ηλεκτρονικό μήνυμα που πήρε από τον πρώην διοικητή στον Γενικό Εισαγγελέα, για χειρισμό.
«Η Επιτροπή δεν θεωρεί την τηλεδιάσκεψη ως τον προσφορότερο τρόπο εμφάνισης προσκεκλημένων, ενώπιόν της», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος όμως συμπλήρωσε πως σε κατοπινότερο χρόνο, όταν ο Αθανάσιος Ορφανίδης θα βρίσκεται στην Κύπρο, ίσως θεωρηθεί χρήσιμο να κληθεί.
Όπως είναι γνωστό, ο πρώην διοικητής ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το email Ορφανίδη
Στο email που απέστειλε στην Επιτροπή ο πρώην διοικητής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της εμπειρίας και της γνώσης του για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας και του ευρωπαϊκού πλαισίου λήψεως αποφάσεων μέσα στην κρίση, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διερεύνηση ορισμένων πτυχών της οικονομίας του τόπου.
«Ήδη», γράφει, «από τον Μάρτιο του 2013 είχα εξηγήσει δημοσίως τις καταστροφικές συνέπειες των χειρισμών της Κεντρικής μετά το τέλος της θητείας μου. Με λύπη διαπιστώνω πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σοβαρή διερεύνηση των ενεργειών της Κεντρικής, ούτε για τον ELA, ούτε για την Pimco και την Blackrock, ούτε για την A&M, ούτε για άλλα σχετικά, παρά τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την αποξένωση περιουσιών δισεκατομμυρίων ευρώ, που οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας του τόπου».
Τέλος, εκφράζει την ελπίδα πως η εμφάνισή του στην Επιτροπή θα συμβάλει στο έργο της, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες πώς έγινε η κλοπή περιουσιών καταθετών, κατόχων αξιογράφων και μετόχων κυπριακών τραπεζών και να αρχίσουν οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις από τις Αρχές του τόπου.
Να σημειωθεί ότι χθες η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να θέσει το θέμα που προέκυψε με το αίτημα για τηλεδιάσκεψη, στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, αύριο Πέμπτη.
Δεν ακολουθείται τέτοια πρακτική
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο πρόεδρός της Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι δεν είναι καν πρακτική της Βουλής οι τηλεδιασκέψεις.
«Η κατ' αρχήν απόφαση της Βουλής», ανέφερε, «είναι ότι θα δώσει την ίδια απάντηση που έδωσε στον κ. Ορφανίδη και το 2013, όταν του ζητήθηκε και πάλι να συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής και είπε ότι ήταν διατεθειμένος να το κάνει μέσω τηλεδιάσκεψης».
«Εντός των κανονισμών»
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι διαχρονική θέση του κόμματός του είναι ότι θέματα που εξετάζονται από τις ανακριτικές Αρχές ή τη Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να συζητούνται στη Βουλή πάρα πολύ προσεκτικά.
«Τέτοια θέματα», είπε, «πρέπει να εξετάζονται εντός των προβλεπομένων από τους κανονισμούς της Βουλής, χωρίς να επηρεάζουν την εν εξελίξει ανακριτική εργασία. Τα εξόχως σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να συζητηθούν με τρόπο που να αφήνει αλώβητη τη νομική διαδικασία».
ΑΚΕΛ: Σύνταγμα αλά καρτ
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι για το κόμμα του «καταγράφεται μια άρνηση εκ μέρους του κ. Ορφανίδη να παρευρεθεί όπως όλοι οι άνθρωποι και να ακουστεί και να ερωτηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».
«Ο κανονισμός της Βουλής και το σύνταγμα δεν είναι αλά καρτ», είπε ο κ. Δαμιανού. «Αν υιοθετηθεί μια νέα σύγχρονη μέθοδος άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, προσωπικά έχω σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον εξυπηρετεί τη δημοκρατία. Αυτό αν θα γίνει, δεν μπορεί να γίνει για ένα πρόσωπο είτε γιατί δεν μπορεί είτε γιατί δεν θέλει να παρευρεθεί. Για κανένα, μα κανένα, δεν έχει γίνει αποδεκτό να γίνεται on line, εξ αποστάσεως ή με Skype ή με τηλεδιάσκεψη, άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου», κατέληξε.
Να δώσει τα στοιχεία
Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι αποφασίσθηκε η αποστολή της επιστολής στον Γενικό Εισαγγελέα, με την παράκληση να λάβει υπόψη το περιεχόμενό της, ότι δηλαδή ο πρώην διοικητής κατέχει στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να είναι χρήσιμα για τις έρευνες για το τραπεζικό σκάνδαλο.
*Ο Πρόεδρος των Οικολόγων βουλευτής Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι συμφωνεί με τη θέση ότι ο κ. Ορφανίδης θα πρέπει να παραστεί αυτοπροσώπως στην Επιτροπή, να καταθέσει, να εξεταστεί και να απαντήσει σε ερωτήσεις, ωστόσο διατύπωσε τη θέση η Επιτροπή να ακούσει τον κ. Ορφανίδη, έστω και άτυπα, μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρόσθεσε ότι αν η Επιτροπή Θεσμών αρνηθεί την πρόταση Ορφανίδη για τηλεδιάσκεψη, ο ίδιος θα έχει το πρόσχημα να την κατηγορήσει ότι αδιαφόρησε.