Εξ Αφορμής

Η πόρτα άνοιγε μόνο για τη Salsa

Hot Salsa έγραφε με μεγάλα γράμματα στον τοίχο, δίπλα στην κουβανέζικη σημαία στη χορευτική αίθουσα αυτού του κλαμπ στο πάρκο Trent, στο βόρειο σύνορο του Λονδίνου. Ο φίλος μου ο Κρις, καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, μπήκε μέσα με τον αέρα του παλιού θαμώνα και τον ακολούθησα στον πάγκο όπου έπιασε κουβέντα με τον Χουάν, έναν από τους δασκάλους του χορού. Τον θυμήθηκα την περασμένη Τετάρτη (25 Νοεμβρίου 2015), όταν 980 ζευγάρια χόρεψαν Salsa στη λεωφόρο Malecon της Αβάνα, προσπαθώντας -ανεπιτυχώς- να σπάσουν το ρεκόρ Γκίνες που κατέχουν οι Έλληνες στη Θεσσαλονίκη, από τον περασμένο χρόνο.
Ο Κρις είχε βάλει την κοστουμιά του, είχε δέσει σφιχτά τη γραβάτα του, λες και θα πήγαινε στην εκκλησία πρώτος κουμπάρος σε κανένα κυπριακό γάμο, και ο Χουάν ήταν με μια αλήτικη ξεμάσχαλη φανέλα, με φόρμα και παπούτσια γυμναστικής, και με ένα τατουάζ του Τσε Γκεβάρα στο δεξί μπράτσο του.
Ο Κρις ήξερε αυτό το μέρος καλά, αλλά είχε πολύ καιρό να έρθει - μετά το διαζύγιό του δεν έβγαινε καθόλου έξω, ενώ το κλείσιμό του επιδεινώθηκε με την απόφασή του να λιώσει στο διάβασμα για ένα δοκτοράτο στη Φιλοσοφία. (Παράξενος και... κουραστικός τρόπος να ξεπερνά κανείς τον χωρισμό του, δεν νομίζετε;).
Όπως το προέβλεψε με στυφή βεβαιότητα ο Κρις, οι γυναίκες που θα συνωστίζονταν στον χώρο, οι πιο πολλές ανεβασμένες σε ψηλά φονικά στιλέτα κι εκτεθειμένες σε θεόστενες φούστες και αβυσσαλέα ντεκολτέ, θα τρελαίνονταν για τον χαλαρό και άνετο Κουβανό, που τις έκανε να νιώθουν στην πίστα θεές του αισθησιασμού, και δεν θα έδιναν την παραμικρή ευκαιρία σε κανέναν κατσούφη Κύπριο επίδοξο προφεσόρο.
Αυτή ήταν γενικά η βραδιά των χαμογελαστών μελαψών Κουβανών, μια πραγματικά καυτή σάλτσα, όπως λέει και το όνομα της μουσικής, φτιαγμένη από παθιασμένους λατινοαμερικάνικους ήχους Rumba, Guaracha, Bomba, Son, Boogaloo, από κορμιά που στροβιλίζονταν για ώρες στην πίστα, από διαθέσιμες γυναίκες που κυνηγούσαν αμείλικτα αυτόν που γινόταν ταίρι τους, για πολλούς ατέλειωτους γύρους - ήταν η βραδιά που γύριζε την πλάτη στα δοκτοράτα, στις καριέρες και στα λεφτά, και άνοιγε την πόρτα μόνο στη Salsa.
Λίγο πριν φύγουμε, ο Κρις μού εκμυστηρεύτηκε ότι εδώ ακριβώς γνώρισε τη γυναίκα του και το είπε με έναν τρόπο λες και η Salsa φταίει για τη διάλυση του γάμου. Υποθέτω ότι η Salsa ενώνει τους άντρες και τις γυναίκες, αλλά δεν νομίζω να ευθύνεται για την απόφαση του ενός ή του άλλου να θέλει να χορέψει, κάποια στιγμή, με άλλον παρτενέρ.