Ενέργεια

Αντίσταση στη γενοκτονία της μνήμης

Δύο εκατομμύρια Πόντιοι ζητούν άμεσα την αποπομπή του αρνητή της γενοκτονίας Νίκου Φίλη
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κόμματα και ποντιακές οργανώσεις αδειάζουν τον Έλληνα Υπ. Παιδείας για την προκλητική αμφισβήτηση της γενοκτονίας 353 χιλιάδων Ποντίων

Δικαιολογημένη θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα με αφορμή την πρόσφατη απαράδεκτη δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star χαρακτήρισε τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ως αιματηρή εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου. «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας», δήλωσε ο κ. Φίλης, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».


Ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας συνέχισε το παραλήρημα της άρνησης, σημειώνοντας ότι «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και, επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού πυροδότησε κύκλο συζητήσεων και έντονων αντιπαραθέσεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ποντιακές οργανώσεις να ζητούν την άμεση παύση του κ. Φίλη από το υπουργικό του αξίωμα, καλώντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Η επιστημονική αναγνώριση
Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ασσυρίων και Ελλήνων, ενώ το 2010 η Σουηδία έγινε η τρίτη χώρα μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο που αναγνώρισε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Σε αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων προχώρησαν επίσης και επτά πολιτείες των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ και Ρόουντ Άιλαντ), η τοπική Βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και η γερουσία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επίσης στην Αυστραλία. Επιπλέον, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας αναγνώρισαν και ξένα κοινοβούλια, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο.
Ομοβροντία Ποντίων κατά Φίλη
Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος συνέκρινε τις απόψεις που εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας με την ιστορικό Μαρία Ρεπούση, η οποία αρνείται επίσης τη γενοκτονία των Ποντίων, ενώ αναφερόμενη στη Μικρασιαστική Καταστροφή έκανε λόγο για «συνωστισμό». Σε τοποθέτησή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Υπουργού Παιδείας, τον οποίο χαρακτήρισε «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».


Ανάμεσα σε άλλα, υποστήριξε ότι ο Νίκος Φίλης «είναι η νέα Ρεπούση» και ότι «κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας». Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε, δυστυχώς, μόνο στους Γκρίζους Λύκους». Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και Πρόεδρος του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών, Δρ Αντώνης Παυλίδης, με ανοικτή επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας σημειώνει:


«Η εμμονή σας ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση, είναι όχι μόνον εθνικά απαράδεκτη κι επικίνδυνη, γιατί δίνει σήμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στις θέσεις της, αλλά ακόμη δείχνει ότι δεν μελετήσατε στοιχειωδώς τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1948 "για την καταστολή και πρόληψη του εγκλήματος Γενοκτονίας"». Επίσης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, Άλκης Αναστασιάδης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει τις «ανιστόρητες» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.
Κατακραυγή από ΣΥΡΙΖΑ
Κατακραυγή εναντίον του κ. Φίλη υπήρξε και από στελέχη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος δήλωσε: «Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».


Επιπλέον, η Πόντια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη δήλωσε επί του θέματος: «Η καταγωγή μου είναι από τον Πόντο. Οι γονείς μου κατάγονται από την Κερασούντα και είμαι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Η δήλωση του κ. Φίλη ήταν ατυχής και έτσι πρέπει να την ερμηνεύσουμε στην επιτροπή μας (σ.σ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς)». Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αν και επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί ευθέως με τον υπουργό του για το ζήτημα που δημιουργήθηκε, αναγκάστηκε με έμμεσο τρόπο να αφήσει να διαρρεύσει μέσω «κυβερνητικών κύκλων» ότι διαχωρίζει τη θέση του για τα όσα λέχθηκαν δημόσια.
Πυρ κομμάτων
Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και η Ένωση Κεντρώων καταδίκασαν με δηλώσεις τους τις δηλώσεις Φίλη.
Συγκεκριμένα, 45 συνολικά βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού μέσω επιστολής προς τον Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή ανήγγειλε ότι θα μηνύσει τον ανιστόρητο και προκλητικό, όπως χαρακτήρισε, Φίλη, για εγκλήματα κατά της Ιστορικής Μνήμης και ρατσισμό σε βάρος των Ελλήνων. Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποίαν αναφέρονται οι αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων το 1994 και 1998 για θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και, χαρακτηρίζοντας ανιστόρητες και προκλητικές τις δηλώσεις του κ. Φίλη, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά και να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης.


Αποστάσεις από τα όσα δήλωσε ο κ. Φίλης κράτησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι μέσω ανακοίνωσής τους σημείωσαν: «Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή». Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου αποδοκίμασε χθες τον κ. Λοβέρδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ζήτησε την καταδίκη του Φίλη.
Διαδήλωση στο Σύνταγμα
Εν τω μεταξύ, η «Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος», με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάλεσε τον ποντιακό Ελληνισμό σε διαδήλωση στο Σύνταγμα σήμερα το απόγευμα στις 4, επισημαίνοντας τα εξής: «Τα χτυπήματα που δέχεται ο ποντιακός Ελληνισμός από την κυβέρνηση είναι διαδοχικά και ουσιαστικά. Η κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών συμπατριωτών μας τούς οδηγεί στην εξαθλίωση και στον θάνατο. Η αφαίρεση από τη διδακτέα ύλη της Γ ́ Λυκείου, του κεφαλαίου "Παρευξείνιος Ελληνισμός", του μοναδικού με σαφή αναφορά στον όρο Γενοκτονία, λογοκρίνει την παιδεία παραχαράσσοντας το μέλλον μας. Κορωνίδα στις προσβολές αποτελεί η πρόσφατη ανενδοίαστη άρνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας».