Εξ Αφορμής

Ποστάρω, άρα υπάρχω (2)

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επιδράσεις τους σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς εισχωρούν ολοένα πιο βαθιά στη ζωή μας, μοιάζουν να εγείρουν περισσότερα ερωτήματα, παρά να δίνουν απαντήσεις», επεσήμανε η Πατρίσια Χατζησωτηρίου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Μιλούσε στην πρώτη εκδήλωση στην Κύπρο για το θέμα αυτό, το περασμένο Σάββατο (28 Νοεμβρίου 2015) στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, όπου αναδείχθηκαν και ερωτήματα και απαντήσεις.
«Η επέλαση των μέσων αυτών δεν αποτελεί απλώς μια τεχνολογική τάση, αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο», παρατήρησε η κυρία Χατζησωτηρίου και μαζί της συμφώνησε και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο: «Τα social media “αντικατέστησαν” ώς ένα βαθμό το τηλέφωνο, τις συναντήσεις, τις διαπροσωπικές επαφές και από την άλλη έφεραν κοντά ανθρώπους που τους χωρίζουν χιλιόμετρα, χώρες και διαφορά ώρας», είπε η κυρία Ατταλίδου. «Παράλληλα, ένα άλλο κομμάτι τους αφορά την εταιρική κοινωνική δικτύωση με πιο σοβαρό ύφος και χαρακτήρα, προσώπων και οργανισμών, οι αποφάσεις των οποίων επηρεάζουν τη ζωή μας με τον έναν ή άλλον τρόπο».
Ο Νικόλας Νικολή, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε σε δύο ομάδες χρηστών του διαδικτύου - τους «ψηφιακούς ιθαγενείς» που μεγάλωσαν στον ψηφιακό κόσμο, δηλαδή όσους γεννήθηκαν μετά το 1980 και τους μεγαλύτερους σε ηλικία, «ψηφιακούς μετανάστες», που αναγκάστηκαν, όπως είπε, να προσαρμοστούν στο ψηφιακό περιβάλλον. Τόνισε ότι τα κοινωνικά μέσα θεωρούνται, λανθασμένα, «τα κακά παιδιά» της επικοινωνίας και είπε ότι «είναι εδώ για να μείνουν, δεν είναι μια προσωρινή μόδα».
Ο Μάριος Καρατζιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Socialwiz, πρωτοπόρος στην Κύπρο, χρήστης του twitter, θύμισε ότι έστειλε το πρώτο του tweet τον Οκτώβρη 2011, όταν ήταν στέλεχος της Cyta και χαρακτήρισε αυτό το κοινωνικό δίκτυο (δεύτερο, μετά το facebook) «ένα ζωντανό πάρτι από sms», αφού τα μηνύματά του είναι πολύ μικρά, μέχρι 140 χαρακτήρες.
Στο twitter και στη στενή σχέση πολλών δημοσιογράφων με αυτό αναφέρθηκε και η συνάδελφος Μαριλένα Ευαγγέλου, αρχισυντάκτρια του «Πολίτη online», ενώ η Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα εστίασε στην ψυχική επίπτωση των κοινωνικών δικτύων στους χρήστες. «Η καλή επικοινωνία με τον ερωτικό σύντροφο ή τους φίλους, ή τα παιδιά μας», είπε, «προϋποθέτει προσπάθεια και αγώνα, και αυτό δεν ισχύει στο facebook ή στο twitter - το πολύ πολύ να κάνεις ένα μπλοκ και τελείωσε η ιστορία... Ο υπολογιστής μάς ζητά περισσότερα πράγματα, αλλά κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε απ’ την ψυχή μας λιγότερα πράγματα, γιατί είμαστε πεσμένοι και πιεσμένοι»...\\
Η κυρία Ακρίτα κατέληξε με μιαν αισιόδοξη νότα, λέγοντας ότι αγαπά τα social media, γιατί σε αυτά «ο κόσμος λίγο πολύ είναι αταξικός, καθώς κανένας δεν σε κρίνει για τα λεφτά, το φύλο, την ηλικία ή το χρώμα σου κι αυτό εξομοιώνει όλους τους χρήστες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλύτερη κοινωνία»...