Εξ Αφορμής

Οι ακροδεξιοί επέλεξαν… την απουσία

Κάνω ζουμ σε μια ιδιαίτερη πτυχή του σεμιναρίου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για τη μετανάστευση και το άσυλο, το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου 2015, που ανέδειξε την έκταση της ακροδεξιάς, αντι-μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη, αυτή την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 196 δημοσιογράφοι από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσκληθήκαμε και συμμετείχαμε στις συζητήσεις, είχαμε την ευκαιρία να υποβάλουμε ερωτήσεις και να πάρουμε απαντήσεις από ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, όχι όμως από τον ακροδεξιό σχηματισμό, Europe of Nations and Freedom (ENL).


Κι αυτό γιατί το ENL, που είναι το μικρότερο κόμμα με 38 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σνόμπαρε το σεμινάριο, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής, Ιταλός δημοσιογράφος Marco Zatterin, οι τέσσερεις ευρωβουλευτές του κόμματος, που προσκλήθηκαν από τους οργανωτές να παρευρεθούν, απέρριψαν την πρόσκληση.


Να σημειώσω ότι επικεφαλής του ENL είναι η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας και ο Ολλανδός Marcel de Graaff, ενώ οι ευρωβουλευτές του προέρχονται από οκτώ χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Βρετανία).
Το ζήτημα της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και της αντιμεταναστευτικής ρητορικής έβαλε στη συζήτηση Σλοβάκα δημοσιογράφος, υποδεικνύοντας ότι η χώρα της είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, που κατηγορείται για έλλειψη κοινοτικής αλληλεγγύης, στο θέμα της υποδοχής προσφύγων.


Σε σχετική παρατήρησή της, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Sylvie Guillaume, της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, υπενθύμισε τις «καταδικαστέες και αδικαιολόγητες» δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico τον Σεπτέμβρη 2015, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον ασφαλής», λόγω της «επίθεσης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών».
Την πεποίθησή της ότι η ΕΕ «χρειάζεται ισχυρότερη πολιτική ηγεσία», εξέφρασε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ska Keller. «Σοκαρίστηκα», είπε, «όταν άκουσα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, που αντί, λόγω της θέσης του, να ενώνει την Ευρώπη, ταυτίστηκε με την Ακροδεξιά και υποστήριξε ότι πρέπει η ΕΕ να σταματήσει να προσφέρει άσυλο. (σ.σ. Ο Tusk χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την πολιτική των ανοικτών συνόρων για τους πρόσφυγες, που υιοθετεί η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ).
Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Jose Manuel Fernandes, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διαφοροποιήθηκε, υποστηρίζοντας ότι «το θέμα δεν είναι Αριστερά και Δεξιά. Χώρες με δεξιές κυβερνήσεις υποδέχονται καλά τους πρόσφυγες και χώρες με αριστερές κυβερνήσεις δεν τους υποδέχονται καλά. Εξάλλου, τα άκρα δεξιά και αριστερά ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον ίδιο τρόπο σε αρκετά ζητήματα». Του απάντησε η Ska Keller, ότι «μόνο η μια πλευρά, η δεξιά, αρνείται ανθρώπινα δικαιώματα στους πρόσφυγες και σε άλλους ευάλωτους πληθυσμούς και δεν θα τους έβαζα όλους, στο ίδιο τσουβάλι».
Μαζί της συμφώνησε η Σουηδέζα ευρωβουλευτής Malin Bjork, της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, που εξέφρασε ανησυχία, «γιατί κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ρατσιστές και παίζουν με τον εθνικισμό... όμως, δεν υπάρχει μέλλον για την ακροδεξιά πολιτική».