Εξ Αφορμής

Η μοναξιά του Κορνηλίου στις Βρυξέλλες

Με ένα... παράπονο, αποκαλυπτικό της «εθνικής μοναξιάς» του, στην πρωτεύουσα της ενωμένης Ευρώπης, ξεκίνησε τη συζήτηση με τους Κύπριους δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στο σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για το άσυλο και τη μετανάστευση, την περασμένη Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015, ο Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Χαίρομαι πολύ που είστε εδώ», μας είπε, «μακάρι να σας βλέπαμε πιο συχνά και ευχαριστώ την Αλεξάνδρα Ατταλίδου (την εκπρόσωπο Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στη Λευκωσία), γι’ αυτή την πρωτοβουλία... είναι σημαντικό να συναντιόμαστε και... ξεκινώ με ένα παράπονο. Όταν έγινε πριν από λίγες μέρες η πρώτη στο είδος της συνάντηση Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσιογράφος από την Κύπρο! Αυτό και μόνο δείχνει πόσο μακριά είμαστε ακόμα από τις Βρυξέλλες και πόση απόσταση έχουμε να διανύσουμε ως πολιτεία, σε σχέση με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Δεν λέω ότι είναι ευθύνη των δημοσιογράφων, προφανώς είναι ευθύνη των εκδοτών, που έχουν άλλα κριτήρια...».
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, που, όπως παρατήρησε, «μας άγγιξε όλους, λιγότερο ή περισσότερο», ο κ. Κορνηλίου μίλησε για πολιτικές επιπτώσεις («μια πανίσχυρη Μέρκελ βλέπει το μέλλον της να διακυβεύεται»), για κοινωνικές επιπτώσεις («όπως π.χ. η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία»), προσθέτοντας ότι «πλέον στην ΕΕ, δεν διστάζουμε να μιλήσουμε ακόμα και για υπαρξιακή κρίση... Δεν είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί λόγω του μεταναστευτικού, αλλά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, που θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες».
Περιγράφοντας την αλλαγή της ψυχρής στάσης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, λόγω της κομβικής θέσης της στη συγκράτηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο Πρέσβης Κορνηλίου είπε χαρακτηριστικά ότι «η Μέρκελ έβαλε τώρα τα αβγά της στο καλάθι που λέγεται Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν, ο πλέον ανεπιθύμητος στους διαδρόμους των Βρυξελλών τα τελευταία χρόνια, προσκλήθηκε στις Βρυξέλλες και του στρώθηκε κόκκινο χαλί... Ο Ερντογάν καθόρισε την ατζέντα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας λόγω του μεταναστευτικού και ήρθε με ένα shopping list, ζητώντας ώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και οικονομική στήριξη (που έφτασε τα 3 δις ευρώ!)».
Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος μάς περίγραψε την αγωνιώδη -και τελικά επιτυχημένη- προσπάθεια της ομάδας του, να ανατρέψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων για την Τουρκία, που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. «Εμείς το θεωρήσαμε αιτία πολέμου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ένα μήνα ήμαστε σε πολύ έντονη αντιπαράθεση και κατορθώσαμε να διαγράψουμε αυτή την αναφορά στο άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων, που για μας ήταν κόκκινη γραμμή», παρατήρησε ο Κ. Κορνηλίου.
Κατέληξε ότι «με το μεταναστευτικό, υπάρχει μια ευκαιρία για την Τουρκία, αλλά, στο τέλος, είναι ευκαιρία και για μας»...