Εξ Αφορμής

Ο Raif Badawi και ο Ashraf Fayadh

Η χθεσινή ημέρα «ανήκε» στον 31χρονο Σαουδάραβα μπλόγκερ Raif Badawi, όμως η σκέψη μου βρισκόταν και στον (εικονιζόμενο) 35χρονο συμπατριώτη του, παλαιστινιακής καταγωγής ποιητή, Ashraf Fayadh. Βρίσκονται και οι δύο φυλακισμένοι στα μπουντρούμια των σαουδαραβικών φυλακών - ο πρώτος, καταδικασμένος από το 2013, σε ποινή φυλάκισης 10 ετών με 1.000 ραβδισμούς, για «προσβολή του Ισλάμ», όπως αποκαλείται στην πατρίδα του η άσκηση κριτικής στην εξουσία και ο δεύτερος, καταδικασμένος σε θάνατο, τον Νοέμβριο 2015, για «αποστασία».


Οι κατηγορίες που του προσήψε η θρησκευτική αστυνομία αυτού του σκοταδιστικού κράτους των δημόσιων αποκεφαλισμών και της βάρβαρης καταστολής των γυναικών είναι συνδεδεμένες με «βλασφημία», «αθεϊσμό» και αμφισβήτηση του Προφήτη Μωάμεθ και του Κορανίου, που υποτίθεται περιλαμβάνονται σε ποιητικό του βιβλίο και σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του, σε δημόσιο μέρος.
Σε μια σημαντική συνεδρία του στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε χθες (16 Δεκεμβρίου 2015), το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, στον Raif Badawi, δημιουργό της ιστοσελίδας «Ελεύθερο δίκτυο φιλελεύθερων πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», όπου δημοσίευε επικριτικές απόψεις για τον αυταρχισμό των κυβερνώντων. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, Ensaf Haidar, που σήμερα ζει στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά, αφού ο Raif... απουσίαζε στη φυλακή... Η βράβευση του Raif Badawi φέρει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής την κτηνώδη καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, αυτό το ρατσιστικό βασίλειο του τρόμου και της κρατικής εγκληματικότητας.
Σε δήλωσή του στις 29 Οκτωβρίου 2015, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για απόδοση του βραβείου στον Badawi, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσει την εκτέλεση της ποινής, να απελευθερώσει τον Raif Badawi, να του επιτρέψει να επιστρέψει στη σύζυγό του, αλλά και να παρευρεθεί στη χθεσινή ολομέλεια του Δεκεμβρίου, για να λάβει το βραβείο. Αλλά, όπως προέβλεψα στο προηγούμενο άρθρο μου για το θέμα, ο νέος βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al Saud έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την έκκληση του Σουλτς...
Η στήλη επιμένει στην άποψη ότι, μόνο μια αμερικανική παρέμβαση θα μπορούσε να φέρει θετικό αποτέλεσμα. Μόνο οι ΗΠΑ, ως ο στενότερος στρατιωτικός και οικονομικός συνεργάτης της χώρας αυτής στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να επιδράσει αποφασιστικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Τελειώνω όπως τέλειωσα το προαναφερόμενο άρθρο, με την επισήμανση του κολοσσιαίου, πολιτικού σκανδάλου της σύγχρονης εποχής, δηλαδή της «ανίερης» συμμαχίας μεταξύ της ηγετικής υπερδύναμης του ελεύθερου κόσμου και αυτής της μεσαιωνικής μοναρχίας, όπου οι γυναίκες φυλακίζονται, επειδή συλλαμβάνονται να οδηγούν αυτοκίνητο (όπως οι δύο νεαρές κοπέλες Loujain Al Hathloul και Maysaa Al Amoudi τον Δεκέμβριο 2014) και όπου καταδικάζονται σε θάνατο οι ποιητές, σαν τον Ashraf Fayadh.