Εξ Αφορμής

Όχι, δεν ήρθαν τα καρναβάλια!

Δεν τον γνωρίζω προσωπικά και το όνομά του το άκουσα για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο (19 Δεκεμβρίου 2015), στον κυκλικό κόμβο (roundabout) του Αγίου Νικολάου Λεμεσού, ενώ κάλυπτα την εκδήλωση του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων. Είμαι, απ’ όσο ξέρω, ο μοναδικός δημοσιογράφος από τη Λευκωσία, που πήγα στη Λεμεσό για το θέμα αυτό. Στεκόμουν ανάμεσα στην ουρά των αυτοκινήτων που κινούνταν με ρυθμό χελώνας και στις γυναίκες και τους λιγοστούς άντρες που διαδήλωναν, τουρτουρίζοντας στο τσουχτερό κρύο, υπερασπιζόμενοι τα στοιχειώδη δικαιώματα των δυσπραγούντων μονογονιών, όταν άκουσα έναν από τους οδηγούς να φωνάζει «ήρταν τα καρναβάλια;».


Γύρισα και τον είδα ακριβώς πίσω μου, σε απόσταση ενός μέτρου, να κοιτάζει προς τους διαδηλωτές και να επαναλαμβάνει φωναχτά, για δεύτερη φορά, τη χλευαστική φράση. Ένιωσα έναν κόμπο στο στομάχι... σαν να με έφτυσε στο πρόσωπο κι εμένα και όλους όσοι ήμασταν στον χώρο εκείνο...


Καθώς ξεμάκραινε το πολυτελές όχημα που οδηγούσε, ρώτησα τους Λεμεσιανούς συναδέλφους μου, φωτογράφους και κινηματογραφιστές τηλεοπτικών καναλιών, ποιος ήταν, και μου ανέφεραν αγανακτισμένοι, το όνομα και την ιδιότητά του, ως πολιτικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, στη Λεμεσό. Λίγα λεπτά αργότερα, η συμπεριφορά του σχολιαζόταν αρνητικά από το μικρόφωνο της στερεοφωνικής εγκατάστασης της εκδήλωσης, από την Πρόεδρο της οργάνωσης των μονογονιών Αργεντούλα Ιωάννου, από εκπροσώπους κομμάτων που ήταν παρόντες (όπως π.χ. τον Λεύκιο Δωράτη της ΕΔΕΚ) και από τον DJ Σώση Θεοδοσίου.
Χθες Δευτέρα, βγήκε τηλεφωνικά στην τηλεοπτική εκπομπή της Γωγώς Αλεξανδρινού στο Sigma, μετά που μια ακροάτρια αναφέρθηκε στο όνομά του και στη φράση περί «καρναβαλιών» και, προφανώς διακατεχόμενος από ιερή οργή, αρνήθηκε ότι εκστόμισε τέτοιο πράγμα. Είπε ότι «όντως περνούσε από εκεί», αλλά... «δεν κατάλαβε ποια ήταν η συγκέντρωση», και τελικά ζήτησε... απολογία των θυμάτων αυτής της βάναυσης επίθεσης!
«Εγώ», είπε, «πέρασα από εκεί, απέναντί μου είχα τον φίλο μου τον Μιχάλη του ΑΚΕΛ και τον βουλευτή τον Ανδρέα τον Καυκαλιά και τους χαιρέτισα και ούτε κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο. Επειδή γνωρίζω καλά το θέμα των μονογονιών και σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας έχω διαχρονικά ευαισθησία, να παρακαλούσα τη συγκεκριμένη κυρία να ρωτήσει σε πόσες επισκέψεις έχουμε προβεί σε σπίτια... Εμείς σεβόμαστε τα προβλήματα οποιουδήποτε και δεν ξέρω σε τι αποσκοπεί αυτή η σκόπιμη και υποβολιμαία χρήση του ονόματός μου... Εγώ θα ζητήσω να αποσύρουν και να απολογηθούν γι’ αυτό που είπαν... πρόκειται για λίβελλο».
«Εσείς κάνατε σχόλιο για τα καρναβάλια;», τον ρώτησε η κυρία Αλεξανδρινού. «Όχι, βεβαίως όχι. Να πω καρναβάλια για ποιο σκοπό;», απάντησε με έμφαση.
Η Αργεντούλα Ιωάννου, που βρισκόταν στο στούντιο της εκπομπής, είπε ότι οι γυναίκες που τον άκουσαν να λέει την επίμαχη φράση, «δεν είναι τυχαίο ότι τον κατάγγειλαν και σε άλλα κανάλια» και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του, «ένα κακόγουστο αστείο».
Είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος θεωρεί μια τέτοια συμπεριφορά, ένα κακόγουστο αστείο. Απευθυνόμενος μάλιστα στην κυρία Αλεξανδρινού, μίλησε για «ντροπή» εκείνου που εκφράστηκε με αυτό τον τρόπο, σε μια τέτοια εκδήλωση. Μπράβο του πάντως, που είναι συνεπής με τις κοινωνικές ευαισθησίες του και... όχι, δεν ήρθαν τα καρναβάλια!