Εξ Αφορμής

Επειδή δεν πάει άλλο

«Είναι τραγικό για μια “πολιτισμένη” κοινωνία, να είναι Χριστούγεννα και το Κράτος να ανέχεται παιδιά να πεινούν και να υποφέρουν, χωρίς καν να έχουν δικαίωμα στο όνειρο της αναμονής του Άγιου Βασίλη», είπε η Αργεντούλα Ιωάννου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, μιλώντας το περασμένο Σάββατο (19 Δεκεμβρίου 2015) στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των μονογονιών, στη Λεμεσό.


Η κυρία Ιωάννου, στη φωτογραφία με την ηθοποιό Δανάη Χρίστου, που προσήλθε στον χώρο της εκδήλωσης με το μωρό της, προσέθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Μονογονεϊκές οικογένειες ζουν σε άθλιες συνθήκες, κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, εγκαταλειμμένες από το Κράτος. Τραγικά θύματα τα παιδιά, των οποίων παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.


Η μεγαλύτερη ομάδα των μονογονιών είναι γυναίκες, θύματα πολλαπλών διακρίσεων από την κοινωνία και το Κράτος, μητέρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, θύματα βίας όλων των μορφών, άνεργες, χωρίς διατροφές και χωρίς καμία οικονομική, ή άλλη στήριξη για να επιβιώσουν. Κατά τα άλλα και εντελώς υποκριτικά, η κοινωνία μάς αναθέτει το μεγάλωμα των παιδιών μας, την ίδια ώρα που το Κράτος παραβιάζει στοιχειώδη κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών μας.
Συνέχισε με τα ακόλουθα η Αργεντούλα Ιωάννου: «Η Κυβέρνηση κλείνει τ' αφτιά της στα δίκαια αιτήματα του Συνδέσμου μας και στις εκκλήσεις για άμεση στήριξη των οικογενειών που υποφέρουν. Δεν μιλάμε πια για δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά για αγώνα καθημερινής επιβίωσης. Η διαβίωση των μονογονιών έγινε ελάχιστη, η ανεργία πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες μονογονιούς που δεν μπορούν να βρουν ούτε μια εργασία χαμηλόμισθη, αφού δεν υπάρχουν υποδομές φροντίδας παιδιών, δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα στήριξης, ενώ το Γραφείο Ευημερίας έκλεισε τ' αφτιά του σε απεγνωσμένες εκκλήσεις μας για στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Καλούμε το Κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των μονογονιών και όλων των ευάλωτων ομάδων των συμπολιτών μας, που διαβιώνουν σε απάνθρωπες συνθήκες.


Είναι ντροπή, να επιτρέπουμε και να ανεχόμαστε, συνάνθρωποί μας να ζητιανεύουν τη ζήση των παιδιών τους από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κουρελόχαρτα και απαιτούμε να γίνουν πράξη. Οι εκποιήσεις κατοικιών κτυπούν την πόρτα μας και τα πλήγματα για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα είναι καταστροφικά, κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Oι μονογονιοί δεν θα πάρουν χριστουγενιάτικο δώρο και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η Κυβέρνηση, στην πράξη, δεν μας έχει αναγνωρίσει ως ευάλωτη ομάδα που χρειάζεται στήριξη. Εμείς προειδοποιούμε και καλούμε το Κράτος και την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας των μονογονιών, πριν θρηνήσουμε θύματα.
»Οι συμβολικές αυτοκτονίες γυναικών στέλλουν το μήνυμα της απόγνωσης πολλών γυναικών, που ζουν εγκαταλειμμένες από το Κράτος και νιώθουν απαξία για την ίδια τη ζωή τους. Εμείς δεν θα παραδοθούμε όμως και θα υπερασπιστούμε τις ζωές των ανθρώπων, επειδή δεν πάει άλλο και επειδή εμείς μάθαμε να αγωνιζόμαστε για τη ζωή και τα παιδιά μας».