Ειδήσεις

Σε έξαρση οι παράνομοι έρανοι

Το Υπ. Εσωτερικών καλεί τους πολίτες να ελέγχουν πριν εισφέρουν για οποιονδήποτε σκοπό
Επιτήδειοι θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία και τον ανθρωπισμό των πολιτών

Συστάσεις προς τους πολίτες, σχετικά με την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν όταν προτίθενται να συνεισφέρουν σε εράνους και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ειδικά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, απηύθυνε με χθεσινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, οι πολίτες καλούνται να είναι σε εγρήγορση, αλλά και να ελέγχουν τη νομιμότητα και την άδεια από την αρμόδια Αρχή για εράνους που πραγματοποιούνται από διάφορες άγνωστες οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι έχει παρατηρηθεί πως ακόμα και ανυποψίαστοι αξιωματούχοι του κράτους ή και της τοπικής αυτοδιοίκησης ανταποκρίνονται, σε κάποιες περιπτώσεις, θετικά, σε πρόσκληση που τους απευθύνεται για να θέσουν υπό την αιγίδα τους «φιλανθρωπικές» εκδηλώσεις, η διοργάνωση των οποίων προϋποθέτει την εξασφάλιση άδειας διενέργειας εράνου, με αποτέλεσμα να δίδεται η εικόνα της επισημοποίησης και νομιμοποίησής τους».
Η ανακοίνωση προσθέτει ακόμη πως «έχει πολλάκις επισημανθεί ότι, επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την αλληλεγγύη των πολιτών πολλές φορές δεν διστάζουν να ιδρύσουν και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κάτω από τον μανδύα των οποίων δρουν, προβαίνουν παράνομα στη διοργάνωση εράνων και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, διοργανώνοντας δήθεν φιλανθρωπικές αγορές ή οικονομικές ενισχύσεις «υπέρ απόρων και οικονομικά αδυνάτων».
Το Υπουργείο Εσωτερικών απευθύνει έκκληση «τόσο στους αξιωματούχους του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να βρίσκονται σε εγρήγορση και να βεβαιώνονται για τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκδήλωσης/εράνου, προτού εμπλακούν ή συνεισφέρουν οι ίδιοι», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νόμιμος ή παράνομος έρανος
Σύμφωνα με τον «Περί Διενέργειας Εράνων Νόμο», πριν δώσει ο πολίτης οποιαδήποτε χρήματα για δραστηριότητα εράνου, πρέπει να ζητά να δει την άδεια αυτού, η οποία εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια Αρχή Αδειών ή το Πιστοποιητικό Εξουσιοδότησης των ερανιστών (που πρέπει να είναι υπογεγραμμένο από τον αδειούχο διοργανωτή και σφραγισμένο από την αρμόδια Αρχή Αδειών).
Παράλληλα το κοινό μπορεί να επισκέπτεται και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, σε περίπτωση που θέλει να επιβεβαιώσει την ισχύ και την αυθεντικότητα κάποιας άδειας. Στην ιστοσελίδα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναρτημένο επικαιροποιημένο κατάλογο, με όλες τις σε ισχύ εκδοθείσες άδειες εράνου στη Δημοκρατία, όπου διευκρινίζεται ο φορέας που αδειοδοτήθηκε, ο σκοπός, ο τρόπος καθώς και ο χρόνος διεξαγωγής του εράνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εράνου με επιστολές, ανακοινώσεις ή άλλα έντυπα ή έγγραφα, το κείμενο που βρίσκεται σε αυτά πρέπει να κοινοποιείται προς την αρμόδια Αρχή Αδειών. Συγκεκριμένα σε όλα τα έντυπα πρέπει να υπάρχει γραπτή αναφορά ότι εξασφαλίστηκε άδεια από την Αρχή Αδειών, καθώς επίσης και να αναγράφεται ο αριθμός της άδειας.
Σε έξαρση η επαιτεία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, υπενθυμίζεται ότι, ένεκα των γιορτών των Χριστουγέννων, παρατηρείται έξαρση στο φαινόμενο της επαιτείας αλλά και της παράνομης πλανοδιοπώλησης, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Αντρέα Αγγελίδη.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, η δράση των επιτήδειων πολλές φορές δεν είναι ατομική, αλλά πίσω της βρίσκονται ολόκληρα κυκλώματα. «Οι περισσότεροι πλανοδιοπώλες πουλάνε αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, αρώματα, ρολόγια και άλλα αντικείμενα, ενώ κυκλοφορούν κυρίως σε πολυσύχναστους δρόμους και χώρους στάθμευσης, αλλά και έξω από πολυκαταστήματα και υπεραγορές». Όπως επεξήγησε ο κ. Αγγελίδης, τα άτομα αυτά προσεγγίζουν τους περαστικούς για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και ζητώντας χρηματική βοήθεια.
Η Αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες να καταγγέλλουν οποιοδήποτε περιστατικό επαιτείας ή παράνομης πλανοδιοπώλησης υποπέσει στην αντίληψή τους, αναφέροντας παράλληλα μέρα, ώρα αλλά και σημείο στο οποίο εντόπισαν τον ύποπτο, για να μπορέσει η Αστυνομία να τον συλλάβει.
Ο κ. Αγγελίδης έστειλε παράλληλα το μήνυμα στους πολίτες ότι «γι' αυτούς οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν οποιονδήποτε συνάνθρωπό τους υπάρχουν διάφοροι τόποι όπου μπορούν να αποταθούν και διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν τα άτομα που έχουν ανάγκη», ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα τα λεφτά να καταλήγουν σ’ αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.