Αναλύσεις

«Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω»

Ηνωμένη Δημοκρατία της Κύπρου (σε καντόνια ή επαρχίες) ή Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου (σε πολιτείες) και τα δύο ως Πολυ-Περιφερειακή Ομοσπονδία
Σε προηγούμενα άρθρα μας (3), προσπαθήσαμε να εμπεδώσουμε την αναγκαιότητα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, συνδιαλλαγής μεταξύ μας, μεταξύ των κομμάτων και μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης, ώστε να φτάσουμε σε μια Στρατηγική Συστράτευση Λαού και Ηγεσίας για να υποβοηθηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις συνομιλίες του με τον Ακιντζί, που παρουσιάζεται «Κυπροπραγματιστής» και με κοινό όραμα για μία σύντομη και αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού και για τις δύο Κοινότητες, στη βάση μίας «Διζωνικής, Κοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», σύμφωνα με τις πολλές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.


Η αγωνία της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού αλλά και των κομμάτων είναι μήπως καταλήξουμε σε κάποιου είδους Συνομοσπονδία στη βάση των διαχρονικών απαιτήσεων της Τουρκίας που θα αναγκαστεί ο Ακιντζί τελικά να υιοθετήσει, ανεξαρτήτως των καλών του προθέσεων, επιμένοντας στη «Διζωνικότητα» μιας λύσης στην ολότητα τής σημασίας της που διατείνεται ότι συνήφθη και περιέχεται στις Συμφωνίες Κορυφής των Ηγετών και των δύο Κοινοτήτων, με πλήρη ισότητα (πληθυσμού και περιουσίας).
Όλοι συμφωνούν στην πιο πάνω αναγκαιότητα όπως συσπειρωθούμε όλοι μαζί, αλλά αντίθετα, οι μεταξύ μας αντιπαραθέσεις αυξάνονται μέρα παρά μέρα, με πιθανότητα να μην υπάρχει προοπτική όπως εξευρεθεί εν πρώτοις μεταξύ των κομμάτων και στη συνέχεια μια υποστηρικτική Στρατηγική προς τον Πρόεδρό μας και να σταματήσουν οι καθημερινές αντιπαραθέσεις, ώστε να υπάρξει ή που θα μπορούσε να υπάρξει δυνατότητα μίας αναθεωρημένης νέας στρατηγικής (ως Σχέδιο Α), συμφωνημένης από όλα τα κόμματα και την κοινότητα των πολιτών, ώστε όλοι μας να υποστηρίξουμε το καλύτερο δυνατό εφικτό Σχέδιο, και όλοι μαζί (όχι τώρα όπως λέγεται μόνο από τον Πρόεδρό μας) να αναφωνήσουμε και πιστά να εφαρμόσουμε, χωρίς δισταγμό «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω», κάτι που θα έπρεπε από καιρό να ήταν το ορόσημο όλων μας που θα εγίνετο γνωστό στους φίλους και αντιπάλους, ώστε να κερδίσουμε έδαφος και υποστήριξη στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις.


Μόνο τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και στη μελέτη και εφαρμογή του Σχέδιο Β, με οργανωμένες ενέργειες και συνεχείς διαπραγματεύσεις των πολιτικών ομάδων των κομμάτων και της Κυβέρνησης με εξειδικευμένους συμβούλους τους, και το Σχέδιο Β θα μπορούσε να έχει διαζευκτικώς μιαν από τις πιο πάνω επικεφαλίδες, και να είμαστε έτοιμοι να το προβάλουμε, όπως είναι έτοιμη η Τουρκία να προβάλει το δικό της Σχέδιο Β (Συνομοσπονδία ή Διαμελισμό) εφόσον αποτύχουν οι τωρινές συνομιλίες ως Σχέδιό μας Α.
Επί τη βάσει ενός διευρυμένου Συντάγματος που τώρα θα πρέπει να αναθεωρηθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και λαμβάνοντας υπόψη τις συγκλίσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ Γλαύκου Κληρίδη και Ντεκτάς και με διαμόρφωση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ ως και των Αναστασιάδη-Ακιντζί, σε σύστημα Πολυ-Περιφερειακής Ομοσπονδίας, με πολύ καλύτερες προοπτικές σε όλους τους τομείς και μεγαλύτερης δυνατής διάρκειας παρά μίας Διζωνικής, Διακοινοτικής Ομοσπονδίας, επιχειρήματα που μπορούν να προωθηθούν προς Ακιντζί και τουρκοκυπριακή κοινότητα ως και διεθνώς και ειδικώς στα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως με τίτλο λύσης (όπως το χρησιμοποιήσαμε και εμείς λίγο μετά τις τουρκικές εισβολές), «Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου», και που θα παρουσιάσουμε στο επόμενο άρθρο μας ως μία Πολυ-Περιφερειακή Ομοσπονδία, τύπου Αμερικής, με πολύ απλοποιημένο Σύνταγμα με ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να μπορεί να έχει καλύτερη απήχηση.


Η χρησιμοποίηση του ίδιου τίτλου ως νέα ονομασία της Δημοκρατίας της Κύπρου από το Πρόεδρό μας μετά τη λύση, ενδέχεται να μην ήτο αστείο αλλά «Πολιτική Έρευνα», που αργότερα θα μπορούσε και ο Πρόεδρός μας να χρησιμοποιήσει τον ίδιο τίτλο με επιχειρήματα όταν χρειαστεί.
Αναλογιστήκαμε και αναφερόμαστε στην επιστολή μας στα Αγγλικά με ημερ. 1/10/1974, που στάλθηκε από την Αγγλία (όπου παραμείναμε 4 μήνες) στον Χριστόδουλο Χριστοδούλου για τον αείμνηστο Προεδρεύοντα τότε Γλαύκο Κληρίδη, που ενεργούσε ως Γραμματέας του. Παρουσιάζουμε αυτούσια μετάφραση της επιστολής αυτής, όπου εμφαίνεται η οικτρά κατάσταση στην οποία τότε ευρισκόμεθα μετά τις δύο τουρκικές εισβολές, σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση, έστω και αν πέρασαν από τότε 41 χρόνια Κοινοτικών Διαπραγματεύσεων (λανθασμένων σε μεγάλο βαθμό και χωρίς προγραμματισμένη Στρατηγική).


Ευτυχώς, τώρα στις διεργασίες διαπραγματεύσεων ευρίσκεται επικεφαλής Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος ηγέτης, που συμμερίζονται το ίδιο όραμα για επίλυση του Κυπριακού βάσει των συμφωνιών Ανωτάτου Επιπέδου ως και Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών/Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Η επιστολή μας αυτή αρχίζει με τη μεγάλη δημοσιότητα που είχε το πρόσωπο και οι ενέργειες του αείμνηστου Κληρίδη για ομαλότητα και αντίκρουση των πολλών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι εκτοπισθέντες και πληγέντες. Για να τον ενθαρρύνουμε περαιτέρω να προχωρήσει μπροστά παραμερίζοντας τους εκβιασμούς και πολιτικές αντιπαραθέσεις που καθημερινά αντιμετώπιζε, του γράψαμε και τα πιο κάτω:
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη μεγάλη υποστήριξη που τώρα έχει η διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, απ' όλο τον κόσμο εδώ, συμπεριλαμβανομένους τους Βρετανούς απ' όλες τις τάξεις. Το δυστύχημα είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι εδώ είναι επίσης μοιρασμένοι και είναι τα θύματα των Οργανώσεων και των πολιτικών κομμάτων, αλλά τα πράγματα γίνονται καλύτερα διότι οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζουν και ευνοούν την παρούσα διακυβέρνηση.


Αναμείχτηκα με άτομα του Τύπου, ως και με Οργανώσεις με αρκετά μεγάλη επιρροή και έχουν όλοι τώρα την αληθινή εικόνα της κατάστασής μας, και ελπίζεται από την πλειοψηφία αυτών ότι όποια κυβέρνηση κερδίσει εδώ, θα πάρει το μέρος μας κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επειδή πρέπει να σκεφτεί τους Βρετανούς επενδυτές και ιδιοκτήτες οικιών, εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις της, που δεν θέλει να κρατήσει σε μία εχθρική Κοινότητα.


Το γενικό αίσθημα που επικρατεί είναι, ωστόσο, ότι οι Τούρκοι δεν θα φύγουν από την Επαρχία της Κερύνειας και κάποιοι συμφωνούν ότι αν και δεν μπορεί να επιβληθεί αμέσως η διχοτόμηση, τελικά θα οδηγηθούμε σε αυτήν. Ελπίζω ότι ο κ. Κληρίδης θα ενεργήσει, ως ευρέως είναι γνωστό, με την υπομονή του και με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε η διχοτόμηση να αποκλειστεί εντελώς και για πάντα.
»Ο Λόρδος Carrington, πρώην κυβερνήτης της Κύπρου και ο διοργανωτής και πρόεδρος των ''Φίλων της Κύπρου'' ως επίσης και ο Λόρδος Bethel, αντιπρόεδρος, συμμερίζονται την άποψη αυτή, αλλά και συχνά γράφουν ότι "όλος κόσμος της Κύπρου μπορεί να ζήσει μαζί". Θα έρθω και πάλι σε επαφή μαζί τους μετά τις εκλογές και θα οργανωθεί ταξίδι του αντιπροέδρου στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά στην Κύπρο και αλλού, και εδώ στο Λονδίνο θα πρέπει να οργανωθεί ένα σύστημα προπαγάνδας, που δεν υπάρχει και ούτε η Πρεσβεία ή οι διάφορες κυπριακές/ελληνικές Οργανώσεις κάνουν και πολλά διότι είναι ανίσχυρες. Αυτό είναι σημαντικό, χρειάζεται οργάνωση και κεφάλαια επίσης, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν, καθώς οι Τούρκοι κάνουν αρκετά.
»Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω ποια είναι υπό τις περιστάσεις η καλύτερη λύση αλλά η θέση μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (ελπίζω να έχει βελτιωθεί χάρη στις προσπάθειες και την υπομονή του κ. Κληρίδη), αλλά μπαίνω στον πειρασμό να σας ενημερώσω για τις απόψεις μου για μια ολοκληρωμένη λύση και αν ο κ. Ραούφ Ντενκτάς αποτύχει να εκτιμήσει την καλή μας πίστη και δεν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τα συμφωνηθέντα, όπως θα έπρεπε και να διαμορφωθούν τα πράγματα όπως ήταν πριν από το πραξικόπημα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκατανεύσουμε σε μία λύση διαχωρισμού της Κύπρου σε Βόρεια και Νότια ή σε άλλες παρόμοιες λύσεις διαχωρισμού των δύο Κοινοτήτων στα δύο ή στη προσάρτηση της Κερύνειας και μέρους υπό κατοχή Λευκωσίας, όπως ήταν ως φάνηκε ο αρχικός σκοπός της εισβολής.


Ο προσανατολισμός μας θα πρέπει να είναι σε μία μορφή ενιαίας και ανεξάρτητης Κύπρου, που ίσως θα μπορούσε να επιτευχθεί με παραχώρηση στην τουρκοκυπριακή Κοινότητα αριθμού Καντονίων (3-5) ή 3 Πολιτειών (States). Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχουν ενδείξεις να υπάρξει υποστήριξη διεθνώς και με τη συνοχή και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον προταθεί και προωθηθεί καταλλήλως».
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΠΕΤΡΙΔΗΣ
Εγκεκριμένος Λογιστής - Σύμβουλος Μέλος Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου-ΣΕΛΚ
office@pkalopetrides.com.cy