Εξ Αφορμής

Ο διπρόσωπος Ιανός του αγοραίου σεξ

Έγινε πολλή συζήτηση για την πορνεία και τη σωματεμπορία και για το αν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (2 Απριλίου 2015), στη διάρκεια της παρουσίασης της τετραλογίας «Εμπορία Προσώπων» - των τεσσάρων βιβλίων που η Πρόεδρος της οργάνωσης «Cyprus Stop Trafficking», Ανδρούλα Χριστοφίδου-Henriques έγραψε, με αντίστοιχα θέματα το σωματεμπόριο για σεξουαλική εκμετάλλευση, την εμπορία παιδιών για μεταμόσχευση οργάνων, τη διαφθορά της Αστυνομίας και τα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας. (Οι υποθέσεις των βιβλίων διαδραματίζονται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής).
Ας θεωρηθεί δική μου συμβολή στον διάλογο, η υπενθύμιση της επίσκεψης στην Κύπρο (τον Μάρτιο 2014), της 38χρονης Ιρλανδέζας συγγραφέως και ακτιβίστριας Rachel Moran, πρώην θύματος της πορνείας στη χώρα της. Είχε συμμετάσχει σε συνέδριο στη Λευκωσία, με τίτλο «Οι δυναμικές της ζήτησης για την εμπορία γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση», που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και είχε μιλήσει γι’ αυτήν που αποκάλεσε «αλυσίδα της βίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης των θυμάτων της πορνείας και του trafficking».
H ιστορία της Rachel Moran αποτυπώνει τον εκπληκτικό αγώνα μιας γυναίκας που απελευθερώθηκε μόνη της από την κόλαση της πορνείας, που άσκησε από 15 μέχρι 22 χρόνων στο Δουβλίνο, μπήκε στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο, σπούδασε, πήρε πτυχίο στη δημοσιογραφία και αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση της πορνείας και της εμπορίας των γυναικών, ιδιαίτερα στην Ιρλανδία, με διαλέξεις που δίνει σε όλο τον κόσμο.
«Δεν υπάρχει νόημα στο να προσπαθεί κανείς να πολεμήσει την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση (sex trafficking), χωρίς να πολεμά την πορνεία», είπε η Rachel Moran και συνέχισε: «Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν για τη βία που υπάρχει στην πορνεία, τους απαντώ ότι χάνουν την ουσία του ζητήματος, αφού η ίδια η πορνεία είναι μορφή βίας. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πορνεία και τη σωματεμπορία, προσποιούμενοι ότι γίνονται με τη συναίνεση των θυμάτων. Αλλά υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του συναινετικού σεξ και του καταναγκαστικού σεξ. Για πολλά χρόνια πριν μπει στη ζωή μας ο όρος “εμπόριο του σεξ” που προήλθε από τις ΗΠΑ τη δεκαετία 1970, είχαμε τον όρο “σεξουαλικές χάρες”, που ήταν μια ανόητη ορολογία για να περιγράψουμε την πορνεία. Κατ’ αρχή, το σεξ δεν είναι χάρη, δεν είναι αυτή η φύση του σεξ.
Το σεξ είναι κάτι που στην πορνεία το πληρώνεις και δεν σου το χαρίζουν. Είναι προφανές ότι αυτοί οι όροι αντιφάσκουν ο ένας με τον άλλο».
Θα πρόσθετα αυτό που ήδη ξεκαθάρισε η Rachel Moran, ότι οι όροι που δεν αντιφάσκουν μεταξύ τους, είναι η δήθεν συναινετική πορνεία και το καταναγκαστικό σωματεμπόριο, που είναι οι δύο όψεις του διπρόσωπου Ιανού του αγοραίου σεξ.