Χρυσωρυχεία οι παραλίες της Αγ. Νάπας

Φτάσανε το 1,5 εκ. ευρώ μέχρι στιγμής οι εισπράξεις του Δήμου Αγ. Νάπας από τη διαχείριση πλαζ λουομένων
Αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 εκ. κέρδη μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν. Τα χρήματα θα επενδυθούν σε νέα έργα αναβάθμισης, έτσι θα μειωθεί η φορολόγηση των δημοτών

Σημαντική αύξηση των εσόδων στον Δήμο Αγίας Νάπας σημειώθηκε φέτος από τη διαχείριση των παραλιών (κρεβατάκια και ομπρέλες θαλάσσης), με τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο να αναφέρεται σε εισπράξεις μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου που θα φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος, μετά την έναρξη της διαχείρισης των παραλιών από τον Δήμο και με την ολοκλήρωση της μισής τουριστικής περιόδου, «υπάρχει σημαντικότατη αύξηση των εσόδων μας από τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες. Υπολογίζουμε ότι τα έσοδά μας για φέτος μπορεί και να ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ». Πρόσθεσε ότι «πέρυσι, όταν τη διαχείριση είχαν οι ιδιώτες, τα έσοδα του Δήμου Αγίας Νάπας ήταν γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ μόνο. Δηλαδή φέτος έχουμε τριπλασιάσει το ποσό που εισπράξαμε πέρυσι και αναμένουμε ακόμα και να το τετραπλασιάσουμε». Με το ήμισυ σχεδόν της τουριστικής περιόδου να έχει παρέλθει, σημείωσε ο κ. Καρούσος, «ο Δήμος έχει εισπράξει γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, ενώ μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου υπολογίζουμε ότι τα έσοδα θα ανέλθουν γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και ενδέχεται το συγκεκριμένο ποσό να ξεπεραστεί».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε ότι «τα έσοδα έχουν υπολογιστεί με βάση τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες που διαχειρίζεται ο Δήμος Αγίας Νάπας στις παραλίες του, εκτός ορισμένων τεμαχίων που τυγχάνουν διαχείρισης από ιδιώτες. Στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογιστεί τα τέλη που θα πάρει ο Δήμος από τους ιδιώτες που τοποθετούν κρεβατάκια και ομπρέλες στα δικά τους τεμάχια. Δεν έχουν επίσης υπολογιστεί τα έσοδα από τα θαλάσσια αθλήματα».
Η αλλαγή της νομοθεσίας
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, η διαχείριση των παραλιών προέκυψε μετά την ψήφιση της νομοθεσίας που ενσωμάτωνε ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θέτει πολύ αυστηρότερα κριτήρια για τη διαχείρισή τους από ιδιώτες. Οι πρώην αδειούχοι, που εκμεταλλεύονταν τις παραλίες για πολλά χρόνια, έχασαν τις άδειές τους και ο Δήμος αποφάσισε ότι θα κρατήσει τη διαχείριση, προκειμένου να προωθήσει καλύτερες λύσεις προς όφελος των λουομένων.
«Η διαχείριση έχει περιέλθει στον Δήμο, τα κρεβατάκια στις παραλίες τα διαχειρίζεται ο Δήμος και όχι οι ιδιώτες, όπως παλιά, όταν αυτοί πλήρωναν ένα χαμηλό τέλος και εκμεταλλεύονταν τις παραλίες», δήλωσε ο κ. Καρούσος.
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έσοδα του Δήμου από την εν λόγω διαχείριση, προσθέτοντας ότι έχουν δημιουργηθεί περίπου 25 νέες θέσεις εργασίας. «Επιπλέον, τα σχόλια που λαμβάνουμε για τις παραλίες τόσο από Κυπρίους όσο και από ξένους επισκέπτες είναι πολύ θετικά, κάτι που μας ωθεί να προσπαθήσουμε περισσότερο, για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα την επόμενη τουριστική περίοδο», είπε. Για παράδειγμα, έχουν δεχθεί θετικά σχόλια για παραλίες όπως η «Μακρόνησος» και η «Λάντα», όπου η απόσταση μεταξύ της ξαπλώστρας και της θάλασσας είναι 15 μέτρα, ικανοποιητική για όσους θέλουν να πάρουν τη δική τους ομπρέλα. «Γενικά, στις παραλίες μας έχει μπει μια τάξη και οι προοπτικές είναι πολύ θετικές για καλύτερα έσοδα στο μέλλον», σημείωσε. Ο κ. Καρούσος ανέφερε επίσης ότι φέτος ο αριθμός των τουριστών στο νησί μας ήταν μειωμένος, ωστόσο είχαμε αυξημένα έσοδα και πιο οργανωμένη διαχείριση.
Οι νέες μηνιαίες συνδρομητικές κάρτες
Φέτος, για πρώτη χρονιά, ο Δήμος Αγίας Νάπας παρουσίασε τις μηνιαίες συνδρομητικές κάρτες για τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες στις παραλίες του. Οι κάρτες αυτές εκδόθηκαν σε όλους όσοι έκαναν αίτηση στον Δήμο και στοιχίζουν €25 ανά άτομο για ένα μήνα. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «ήταν πολύ θετικές οι πρώτες εντυπώσεις για τις μηνιαίες κάρτες» και ότι «βοήθησαν αρκετό κόσμο -ο οποίος απέφευγε να ενοικιάζει κρεβατάκια στην παραλία για οικονομικούς λόγους- ώστε να μπορεί να πληρώνει ένα μειωμένο μηνιαίο ποσό για τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες». Πρόσθεσε ότι θα αξιολογήσουν αυτήν τη μέθοδο ενοικίασης και, το πιο πιθανό, θα συνεχιστεί και το επόμενο καλοκαίρι, γιατί είναι πολύ κερδοφόρα για τον Δήμο, καθώς δεν θα χρησιμοποιούνται όλα τα κρεβατάκια κάθε μέρα, άρα θα εξασφαλίζεται σταθερό εισόδημα με τις κάρτες. Τέλος, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτή η μέθοδος μηνιαίας πληρωμής προσείλκυσε περισσότερους Κύπριους και ξένους τουρίστες στις παραλίες της Αγίας Νάπας, επειδή είχαν ήδη πληρωμένα κρεβατάκια.
Πού θα πάνε τα έσοδα;
Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, ένα ποσό από τα έσοδα που πήρε ο Δήμος θα επενδυθεί σε ένα σημαντικό έργο οικοδομής για το παραλιακό μέτωπο. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται ένα πλάνο για την αναβάθμιση των παραλιών, για υπηρεσίες όπως τα ντους, τα αποδυτήρια, το διαδίκτυο στην παραλία και θυρίδες φύλαξης προσωπικών αντικειμένων. Επίσης, ο Δήμος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει παιδότοπους σε οικογενειακές παραλίες και να εξασφαλίσει καλύτερα κρεβατάκια. Με αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσει περισσότερους ξένους τουρίστες, ούτως ώστε να μην περιορίζονται στα «all inclusive» ξενοδοχεία, αλλά να επισκέπτονται και τις άλλες παραλίες.


Επιπλέον, ανέφερε ότι «τα υπόλοιπα έσοδα θα επενδυθούν και θα επιστραφούν με συγκεκριμένο τρόπο στους δημότες Αγίας Νάπας. Ένας από τους τρόπους που μελετώνται είναι μια μικρή μείωση των φορολογιών προς τον Δήμο». Τέλος, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο κόσμος διαλέγει την Αγία Νάπα για τις όμορφες παραλίες της και τα γαλανά νερά, όμως εμείς θέλουμε να προσφέρουμε μια ευχάριστη εμπειρία στους επισκέπτες μας, που θα τους μείνει αξέχαστη».