Εξ Αφορμής

Μετά την Πρωτοχρονιά στη Γερμανία

Ήταν αναμενόμενο ότι η ακροδεξιά στη Γερμανία θα έβγαινε στους δρόμους και θα ζητούσε εκδίωξη των προσφύγων και μεταναστών που η χώρα φιλοξενεί τους τελευταίους μήνες, μετά τις δημόσιες σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών, από άντρες αραβικής καταγωγής, τη νύκτα της Πρωτοχρονιάς, στην Κολωνία και σε άλλες γερμανικές πόλεις.


Επενδύοντας πολιτικά στον τεράστιο συγκλονισμό της γερμανικής κοινωνίας, από τις περίπου 500 μηνύσεις γυναικών κατά αγνώστων δραστών, διάφοροι οργανωμένοι ρατσιστές διαστρέβλωσαν αυτό το αποτρόπαιο σεξιστικό έγκλημα και του έδωσαν ρατσιστική χροιά, καθώς μάλιστα παρουσιάζονται και ως δήθεν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών. Όμως στους δρόμους βγήκαν και αντιρατσιστικές ομάδες πολιτών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, τόσο στη βία κατά των γυναικών, όσο και στη βία του ρατσισμού.


«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί λυπάμαι για όσα συνέβησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως λυπάμαι ακόμα περισσότερο, γιατί οι χούλιγκαν και άτομα από τον χώρο των νεοναζί εκμεταλλεύονται τα γεγονότα, για τους δικούς τους σκοπούς», είπε μια νεαρή διαδηλώτρια.


Ανέφερα σε δύο προηγούμενα άρθρα ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση, αλλά με την έμφυλη βία των αντρών κατά των γυναικών κι αυτή η βία δεν γνωρίζει σύνορα. Όπως σχολίασε για τη στήλη ο Άριστος Τσιάρτας, Προϊστάμενος της Αρχής Κατά των Διακρίσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «οι δυτικές κοινωνίες, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα της βίας κατά των γυναικών.


Πλην όμως, θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί η σεξουαλική βία δεν είναι φαινόμενο που έχει να κάνει με την καταγωγή των δραστών, αλλά με τις πατριαρχικές δομές, την παραγωγή, αναπαραγωγή και διαιώνισή τους.


Συνεπώς, η επικέντρωση του θέματος στην πιθανολογούμενη καταγωγή των δραστών, το μόνο που μπορεί να αναπαράγει είναι τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και να οδηγήσει σε μια συρρίκνωση των πολιτικών παροχής προστασίας σε πρόσφυγες και μετανάστες, που χρήζουν προστασίας αυτόν τον καιρό. Ήδη υπάρχει υποχώρηση στη θετική ανταπόκριση της Γερμανίας στην υποδοχή των μεταναστών, εξαιτίας του κλίματος που δημιουργήθηκε, μετά την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία».
Τοποθετώντας το ζήτημα στην ευρύτερη διάστασή του, που είναι η σεξουαλική βία, ο Άριστος Τσιάρτας μίλησε για «το μεγάλο κύμα των γυναικών που ήρθαν στη Δυτική Ευρώπη και έγιναν θύματα trafficking -κυρίως μεταναστριών από φτωχές χώρες- αφού η σωματεμπορία και η εμπορία στην εργασία, στην Ευρώπη και στην Κύπρο, είναι συνυφασμένη με τη μετανάστευση και τη θυματοποίηση γυναικών από ξένες χώρες».
Πρόσθεσε ότι «το θέμα της βίας κατά των γυναικών στην Κύπρο είναι υπαρκτό και σοβαρό, αλλά θέμα ύψιστης προτεραιότητας είναι η βία κατά των μεταναστριών στο νησί, κυρίως από Κύπριους - που μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική. Οι γυναίκες αυτές συμμετέχουν στην κοινωνική διαδικασία με μειωμένες δυνατότητες διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευάλωτες στη βία».