Εξ Αφορμής

Πεθάνετε της πείνας, ή παραδοθείτε

Μετά τον παγκόσμιο σάλο, που προκάλεσαν την περασμένη βδομάδα οι φωτογραφίες και τα πλάνα από την πολιορκημένη από τον συριακό στρατό πόλη Madaya της Συρίας, στα σύνορα με τον Λίβανο, με σκελετωμένα παιδιά και ενήλικες να πεθαίνουν από την πείνα, το συριακό καθεστώς επέτρεψε προχθές Δευτέρα σε αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών και ανθρωπιστικών, μη κυβερνητικών οργανισμών, να μεταφέρει στην περιοχή τρόφιμα, φάρμακα και είδη υγιεινής.


Έπρεπε να περάσουν έξι μήνες βάρβαρου αποκλεισμού από τους στρατιώτες του Μπασάρ Αλ Άσαντ και από τους συμμάχους τους, σιίτες μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, έπρεπε να πεθάνουν δεκάδες άνθρωποι από ασιτία και έπρεπε οι 40 χιλιάδες σουνίτες κάτοικοι να φάνε όλους τους γάτους και τους σκύλους τους, ακόμα και τα λουλούδια στις γλάστρες τους και τα φύλλα των δέντρων στις αυλές και στις γειτονιές τους, για να άρει τον αποκλεισμό ο κυβερνητικός στρατός και να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους πολιορκημένους.
«Εμείς για να ζήσουμε, τρώμε γρασίδι», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, που έφτασαν στην περιοχή, νεαρή κάτοικος της πόλης, που την υπερασπίζονται οι ισλαμιστικές οργανώσεις Jabhat al-Nusra και Ahrar al-Sham.
«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπονται σκοπίμως, ώστε να λιμοκτονούν και είναι αποτρόπαιη η τακτική του συριακού καθεστώτος, “πεθάνετε της πείνας, ή παραδοθείτε”. Οι εικόνες αυτές μας θυμίζουν τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο και σοκάρουν τις συνειδήσεις μας», δήλωσε η Samantha Power, Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, στη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Στη δική του παρέμβαση, ο μόνιμος Πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Bashar Jaafari (κι όμως ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ακόμα το εγκληματικό καθεστώς Άσαντ, μετά από πέντε χρόνια πολέμου και σφαγής του συριακού λαού), μίλησε βέβαια σαν προπαγανδιστής και όχι σαν διπλωμάτης, ισχυριζόμενος ότι «η συριακή κυβέρνηση δεν εμπόδισε την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Madaya, αλλά, αντίθετα, στέλνουμε πολλά κονβόι και ζητάμε από τα Ηνωμένα Έθνη να στείλει περισσότερα. Όμως ξέρουμε πώς λειτουργούν οι τρομοκράτες - κλέβουν τρόφιμα και φάρμακα, προκειμένου να μας προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα».
..
Οι τρομοκράτες για τους οποίους μιλά ο Jaafari, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ισλαμιστές της Jabhat al-Nusra και της Ahrar al-Sham, έφτασαν στη συγκεκριμένη συμφωνία με το συριακό καθεστώς για άρση του αποκλεισμού της Madaya και της γειτονικής πολίχνης Zabadani, αφού συγκατένευσαν να άρουν και αυτοί τον απάνθρωπο αποκλεισμό και την πολιορκία των δύο σιιτικών χωριών Fua και Kefraya, στην επαρχία Idlib στη βόρεια Συρία, που υπερασπίζεται ο συριακός στρατός και που αντιμετωπίζουν επίσης το φάσμα της λιμοκτονίας.
Χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση, αυτός ο χειμώνας δεν θα τελειώσει εύκολα για τους Σύρους, που έμειναν στο χάος της πατρίδας τους και δεν πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς.