Εξ Αφορμής

Το ρεπορτάζ που ξανάζησα… πέρσι

Έτσι άρχιζε στις 13 Ιανουαρίου 2015 το ρεπορτάζ κι έτσι θα μπορούσε ν’ αρχίζει και σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2016, με μοναδική αλλαγή, τη χρονολογία: «Τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια, δύο μητέρων και ενός πατέρα, για τα παιδιά τους, που απήχθησαν από τους πρώην συζύγους τους, μεταφέρθηκαν και κατακρατούνται στις χώρες καταγωγής τους (τη Συρία και την Κίνα, αντίστοιχα), άκουσαν χθες οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των συχνών απαγωγών παιδιών Κύπριων γονέων, νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων χωρών».
Παρόντες στη χθεσινή συνεδρία ήταν οι γονείς παιδιών που ήταν παρόντες και στην περσινή συνεδρία, Άντρη Δημητρίου, Χρυστάλλα Παναγιώτου και Σάββας Χρυσάνθου - και απηύθυναν τις ίδιες εκκλήσεις για βοήθεια.
Η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, που μαζί με τους συναδέλφους της Στέλλα Μισιαούλη και Πανίκο Σταυριανό ενέγραψαν το θέμα για συζήτηση, αποτύπωσε χθες με λιγοστές λέξεις τη μηδενική πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πρόβλημα, λόγω της αδράνειας και της απουσίας συντονισμού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών: «Έχουμε συγκλονιστεί και την πρώτη φορά που συζητήσαμε το θέμα και είμαστε στην ίδια θέση, δυστυχώς. Δεν μπορεί να κλείσει η Βουλή (ενόψει βουλευτικών εκλογών Μαΐου 2016) και να έρθουμε με τη νέα Βουλή να συνεχίσουμε την ίδια κατάσταση, με τις ίδιες περιπτώσεις. Το θέμα γράφτηκε από τις αρχές 2014 και είμαστε στο 2016 - πέρασαν δύο χρόνια και ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ!».
Στη χθεσινή συνεδρία έκαναν παρεμβάσεις οι ίδιοι κρατικοί λειτουργοί που έκαναν παρεμβάσεις στην περσινή συνεδρία, χωρίς να προσθέσουν κάτι νέο, έλειπε όμως η Ανώτερη Δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, Λουίζα Ζαννέτου, που χειρίζεται για την Υπηρεσία τις υποθέσεις απαγωγών παιδιών. Στην περσινή συνεδρία ενεπλάκη στην ακόλουθη, ενδιαφέρουσα, συζήτηση:
Αθηνά Κυριακίδου, ΔΗΚΟ: «Είναι γνωστό ότι ο θρησκευτικός νόμος Σαρία υπερισχύει των κρατικών νόμων στις πλείστες, μη ευρωπαϊκές μουσουλμανικές χώρες και πρέπει να ενημερώνουμε σωστά τις Κύπριες γυναίκες, ώστε να μη γίνονται θύματα της Σαρία. Πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, στις περιπτώσεις που αποφασίσουν να παντρευτούν με μουσουλμάνους».
Λουίζα Ζαννέτου: «Θεωρώ ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σέβεται τις επιλογές του καθενός για τη ζωή του. Το να προειδοποιήσουμε κάποιον ότι αν παντρευτεί κάποιον με άλλη θρησκεία, ενδεχομένως να του τύχει αυτό ή εκείνο, δεν βλέπω πώς μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο νόμο. Θα βγαίνει μια γυναικεία οργάνωση με προειδοποιητικά φυλλάδια;».
Πανίκος Σταυριανός: «Eδώ φέρω ένσταση. Εγώ δεν είπα να πηγαίνουμε να δίνουμε φυλλάδια, όπως τις κατινίτσες».
Ρούλα Μαυρονικόλα, ΕΔΕΚ: «Οι γυναικείες οργανώσεις δεν είναι κατινίτσες...».
Πανίκος Σταυριανός: «Όπως παρουσιάστηκε το θέμα με τα φυλλάδια, είναι κατινίστικο. Είπα ότι ένας Κύπριος, όταν παντρευτεί κάποιον από άλλη χώρα, να ενημερώνεται για τους νόμους της χώρας αυτής. Και δεν δέχομαι ότι αυτό είναι ρατσιστικό - ρωτήστε τα θύματα».
Λουίζα Ζαννέτου: «Έχουμε πολλές χώρες με πρόβλημα, όπως η Κίνα και άλλες. Πώς θα ενημερώνουμε για τους νόμους της κάθε χώρας; Ο καθένας πρέπει να υπολογίζει ότι θα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, όταν κάνει μεικτό γάμο».