Εξ Αφορμής

Ο ΣΠΑΒΟ συνεχίζει τον αγώνα του

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), Κική Πογιατζή, άνοιξε την προψεσινή (22 Ιανουαρίου 2016) εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας της οργάνωσης, με την ανακοίνωση μιας ευχάριστης είδησης που προκαθορίζει το 2016 ως μια σημαντική χρονιά για τον ΣΠΑΒΟ και για την υπόθεση της στήριξης και της προστασίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.
«Από τον ερχόμενο Ιούνιο, το μεγάλο όραμά μας για απόκτηση σύγχρονης ιδιόκτητης υποδομής γίνεται πραγματικότητα», ανήγγειλε η κυρία Πογιατζή. «Ο νέος ιδιόκτητος χώρος φιλοξενίας και το κέντρο άμεσης βοήθειας του Συνδέσμου βρίσκουν στέγη σε έναν νέο χώρο, (στη Λευκωσία), άνετο και λειτουργικό, που δημιουργήθηκε βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σημαντικό γεγονός για τη χρονιά που διανύουμε αποτελεί η υλοποίηση του έργου WAKE (Working Along with Key Experts), τον συντονισμό του οποίου έχει ο Σύνδεσμός μας. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών που έχουν άμεση επαφή με θύματα εγκλήματος και η καλύτερη συνεργασία και συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών».
Κόβοντας τη βασιλόπιτα ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στη 15χρονη «αγαστή και υποδειγματική» συνεργασία της Αστυνομίας με τον Σύνδεσμο. Είπε ότι «σαφέστατη ένδειξη» της συνεργασίας αυτής, «αποτελεί η εθελοντική δράση μελών της Αστυνομίας στον ΣΠΑΒΟ με πρώτο -επιτρέψτε μου να πω- τον ομιλούντα, ο οποίος πριν από 20 τόσα χρόνια και για τρία συναπτά έτη, υπήρξε ο πρώτος άντρας εθελοντής στη γραμμή 1440... Μη με χειροκροτείτε, γιατί πήρα πολύ περισσότερα απ' όσα έδωσα - η εμπειρία ήταν συγκλονιστική».
Η εκδήλωση περιελάμβανε επίδοση τιμητικής πλακέτας σε δύο δημοσιογράφους, «για την αδιάλειπτη προσφορά τους στην ανάδειξη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας» - στον υποφαινόμενο και στη συνάδελφο Μαριλένα Παναγή, που απουσίαζε λόγω ασθενείας. Είπα δυο λόγια, για τη σπουδαιότητα της εθελοντικής δουλειάς του ΣΠΑΒΟ σε μια κοινωνία ιδιαίτερα βίαιη και για τα θετικά αποτελέσματα που έφερε μέσα στα χρόνια.
Στο γραπτό της μήνυμα, η Μαριλένα τόνισε ότι «με τον δικό σας αγώνα και τις προσπάθειες μιας 25ετίας, οι αστυνομικοί σταθμοί δεν στέλνουν πια τον κόσμο (τις κακοποιημένες γυναίκες), στο σπίτι του και γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο, σας οφείλω, ως πολίτης, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Οι πληγές στην ψυχή κλείνουν, τα σημάδια τους όμως μένουν, όπως μένουν στο σώμα τα σημάδια ενός παλιού τραύματος. Σας παρακαλώ, συνεχίστε να βοηθάτε κι αυτούς που δεν μπορούν να παλέψουν με τους δικούς τους δαίμονες, που η ψυχή τους φουρτουνιάζει και ξεσπά σαν μανιασμένη θάλασσα στις ψυχές των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα τους. Συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε, γιατί το κάνετε πολύ καλά».