Εξ Αφορμής

Μια καλή ιδέα για τον Malcolm Evans

Δεν ξέρω αν η παρέμβαση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού στη χθεσινή κοινή συνάντηση, στη Βουλή, των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών, με την Υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, έδωσε κάποια καλή ιδέα στον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής, Βρετανό καθηγητή Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου Malcolm Evans και στους συνοδούς του.


Μια τέτοια καλή ιδέα θα ήταν να επισκεφθούν σήμερα απροειδοποίητα για έλεγχο το κακόφημο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια, όπου οι εξεγέρσεις κρατουμένων και οι καταγγελίες κακομεταχείρισης και παράνομης κράτησης είναι πια χρόνιο φαινόμενο. Η αντιπροσωπία της Υποεπιτροπής πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο από 25-29 Ιανουαρίου 2016, με δική της πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των όρων εντολής και αρμοδιοτήτων της και έχει δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους κράτησης, ακόμα και χωρίς προειδοποίηση.
Όπως είπε στη χθεσινή συνεδρία ο Α. Δαμιανού, «σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της πρόληψης της κακοποίησης ή της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, δυστυχώς εμείς (οι βουλευτές) πολλές φορές γινόμαστε κοινωνοί εκ των υστέρων. Εκεί όπου εντοπίζουμε προβλήματα, προσπαθούμε να τα προλαμβάνουμε, όπως για παράδειγμα στον χώρο κράτησης παράνομων μεταναστών στη Μενόγεια, αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές λαμβάνουμε γνώση, αφού επισυμβούν κάποια περιστατικά. Δεν μπορεί η Κύπρος να θεωρείται μια χώρα που κατά συρροή παραβιάζει τέτοια ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα ήταν υποκριτικό να πούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης σε κάποιους τομείς - και ένας τέτοιος τομέας είναι η μεταχείριση μεταναστών».
Η στήλη υπενθυμίζει ότι μόλις πριν από δώδεκα μέρες, στις 14 Ιανουαρίου 2016, αντιπροσωπία της μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό επισκέφθηκε τα κρατητήρια Μενόγειας και συνομίλησε με κρατουμένους. «Δυστυχώς, τα ευρήματα της επίσκεψής μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «καταδεικνύουν ότι ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εξακολουθεί να ακολουθεί μια ακατανόητη πολιτική έκδοσης διαταγμάτων κράτησης και απέλασης εναντίον μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, αιτητές ασύλου και άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας.


Επίσης, στη Μενόγεια βρίσκεται ομάδα δεκαοκτώ κρατουμένων, κυρίως από αφρικανικές χώρες, που εξαπατήθηκαν από διακινητές στις μη ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν να τους μεταφέρουν με βάρκα στην Τουρκία, από όπου είχαν πρόθεση να μεταβούν σε χώρα της ΕΕ για να αιτηθούν ασύλου. Οι άνθρωποι αυτοί πήγαν σε αστυνομικό σταθμό στις ελεύθερες περιοχές, κατάγγειλαν την υπόθεση και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κι όμως, οι Αρχές εξέδωσαν εναντίον τους διατάγματα κράτησης και απέλασης, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι εν δυνάμει μάρτυρες και θύματα οργανωμένου εγκλήματος και αιτητές ασύλου που δεν μπορούν να απελαθούν, αφού εκκρεμεί τόσον η εξέταση της εμπορίας προσώπων, όσο και της αίτησής τους για άσυλο».
Η ΚΙΣΑ τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για συνέχιση του εκτυλισσόμενου θεάτρου του παραλόγου» και νομίζω είναι μια ευκαιρία για τον Malkolm Evans, τον Paul Lam Shang Leen, τη Mari Amos και την Magret Osterfeld, της Υποεπιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων, να το διακόψουν.