Εξ Αφορμής

Ένα μήνυμα για τον Ahmad Dawabsheh

Δεν ξέρω αν ο 4χρονος Παλαιστίνιος Ahmad Dawabsheh, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο Soroka Medical Center, στην πόλη Beersheva του νότιου Ισραήλ, πληροφορήθηκε ότι την περασμένη Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016, η ισραηλινή Αστυνομία συνέλαβε και πήρε στο δικαστήριο ως ύποπτους για τη βάρβαρη δολοφονία των γονιών και του μικρού αδελφού του, δύο Εβραίους έποικους, με την κατηγορία του φόνου με ρατσιστικά κίνητρα.


Ο Ahmad είναι ο μοναδικός επιζήσας από τον εγκληματικό εμπρησμό του σπιτιού του στο παλαιστινιακό χωριό Ντούμα της Δυτικής Όχθης, τον Ιούλιο 2015, που στοίχισε τη ζωή στον 32χρονο πατέρα του Saad Dawabsheh, την 27χρονη μητέρα του Reham και το 18μηνο αδελφάκι του Ali.
Ο μοναδικός επισκέπτης του στο νοσοκομείο, από τους στενούς συγγενείς, είναι ο παππούς του, Hussein Dawabsheh, που ανέλαβε να τον φροντίζει - όμως από την πρώτη μέρα, τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin, όπως και πολλοί Ισραηλινοί πολίτες στους επόμενους μήνες, για να εκφράσουν τη θλίψη τους και την αλληλεγγύη τους στο μικρό παιδί, αλλά και την εναντίωσή τους στο μίσος και τον ρατσισμό μιας μειοψηφίας συμπατριωτών τους, που δεν μπορούν να εκπροσωπούν την πλειοψηφία του εβραϊκού λαού.
Μόλις τρεις μέρες μετά το έγκλημα κι ενώ ξεκάπνιζε ακόμα ο χώρος όπου οι δολοφόνοι πέταξαν τις βόμβες μολότοφ, γύρω στους εκατό Ισραηλινούς, μέλη της αντιρατσιστικής οργάνωσης Tag Meir, που επιδιώκει την κατανόηση και τη συνεργασία με τους Άραβες, πήγαν ομαδικά στο σπίτι των θυμάτων για να παρηγορήσουν τους πενθούντες και να καταγγείλουν τους δράστες, ριψοκινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με τους εξοργισμένους Παλαιστινίους της περιοχής.


Ο Πρόεδρος της οργάνωσης Gadi Gvaryahu δήλωσε αργότερα ότι «ήταν όντως ένα επικίνδυνο ταξίδι, αλλά άξιζε τον κόπο, γιατί επέτρεψε στους Ισραηλινούς να δουν κατάματα τι είδους εγκλήματα διαπράττονται στο όνομά τους, να πουν στους οικείους των θυμάτων ότι είναι το χειρότερο πράγμα που ένα άτομο από το εβραϊκό έθνος θα μπορούσε να κάνει και να ζητήσουν συγγνώμη από αυτούς».
Όμως η οργάνωση Tag Meir δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Ένα περίπου μήνα μετά το έγκλημα, πραγματοποίησε μέσω της ιστοσελίδας της εκστρατεία οικονομικής στήριξης του μικρού Ahmad και κατάφερε να συγκεντρώσει από αμέτρητους ανώνυμους και επώνυμους Ισραηλινούς πολίτες δεκάδες χιλιάδες δολάρια, για να πληρωθεί η ιατρική θεραπεία του παιδιού και η αποκατάσταση της υγείας του, αλλά και για να εξασφαλιστούν οι σπουδές του στο μέλλον, όπως και η παραχώρηση νέου σπιτιού από το ισραηλινό κράτος, για το παιδί και τον παππού του.
Η εκστρατεία, σύμφωνα με τους οργανωτές, έστειλε και ένα όχι λιγότερο σημαντικό μήνυμα, ότι ο ισραηλινός ιουδαϊσμός αντιπροσωπεύει τη χαρά και τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τον εξτρεμισμό και τον φανατισμό.