Εξ Αφορμής

Τα ανοιχτά παράθυρα της εκδίκησης

Αυτή η μισοκαμένη φωτογραφία του 32χρονου Saad Dawabsheh, της 27χρονης συζύγου του Reham, δασκάλας δημοτικού σχολείου, και του 18μηνου βρέφους τους Ali, στο μικρό τσιμεντένιο σπίτι τους στο παλαιστινιακό χωριό Ντούμα της Δυτικής Όχθης, έχει πάνω της τα αποτυπώματα του θανάτου - είναι από τα ελάχιστα αντικείμενα που διασώθηκαν από την καταστροφική φωτιά εκείνο το φριχτό πρωινό της 31ης Ιουλίου 2015, όταν ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι από γειτονικό οικισμό έριξαν βόμβες μολότοφ, ενώ η οικογένεια κοιμόταν με ανοιχτά παράθυρα.


Τα ανοιχτά παράθυρα σε αυτή την επικίνδυνη περιοχή δήλωναν την εμπιστοσύνη των Dawabsheh, αλλά οι φανατικοί γείτονες πρόδωσαν την εμπιστοσύνη τους, με την «εκδίκηση», τη λέξη που έγραψαν στα Εβραϊκά σε τοίχο του σπιτιού, αμέσως μετά τον εμπρησμό και πριν εξαφανιστούν στο σκοτεινό χάραμα της μέρας. Από την τετραμελή οικογένεια διασώθηκε μόνο ο 4χρονος Ahmad, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο Soroka Medical Center, στην πόλη Beersheva του νότιου Ισραήλ.
«Πράξη τρομοκρατίας» χαρακτήρισε αυτό το φοβερό έγκλημα ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα ανευρεθούν, θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν - όμως χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες για να υπάρξει θετική εξέλιξη στην υπόθεση. Προχθές Κυριακή (3 Ιανουαρίου 2016), η ισραηλινή Αστυνομία προσήγαγε στο δικαστήριο ως ύποπτους για τη βάρβαρη δολοφονία τον Εβραίο έποικο Amiram Ben Oleal, 21 χρονών, με την κατηγορία του φόνου με ρατσιστικά κίνητρα, όπως και ανήλικο συνεργάτη του, για συνέργεια σε φόνο.


Στο δικαστήριο προσήχθησαν για άλλες βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, ο 20χρονος Yinon Reuveni και ένας δεύτερος ανήλικος Εβραίος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ben Oleal διέπραξε το έγκλημα αυτό, ως αντίποινα για τη δολοφονία Ισραηλινού έποικου, ένα μήνα προηγουμένως.
Η τριπλή δολοφονία της παλαιστινιακής οικογένειας πολλαπλασίασε τις καταγγελίες οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι υπάρχει στο Ισραήλ μια «κουλτούρα ατιμωρησίας» που «επιτρέπει» τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, «στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υποθέσεις που αφορούν εγκληματικές ενέργειες από Εβραίους εποίκους δεν καταλήγουν στα δικαστήρια και, βέβαια, ούτε σε καταδίκες και στην πραγματικότητα αποτελούν προέκταση της ισραηλινής πολιτικής ενθάρρυνσης της ανομίας».
Πάντως η υπόθεση Dawabsheh αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην έκρηξη των επιθέσεων Παλαιστινίων σε ολόκληρο το Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη τους μήνες που ακολούθησαν το έγκλημα - από τον Οκτώβριο 2015 μέχρι σήμερα, 23 Ισραηλινοί, οι περισσότεροι αθώοι πολίτες και λιγότεροι στρατιώτες, δολοφονήθηκαν από Παλαιστινίους, κυρίως μετά από τυφλές επιθέσεις με αυτοκίνητα σε στάσεις λεωφορείων και από κτυπήματα με μαχαίρια σε δημόσιους χώρους.


Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη των υπόπτων για την υπόθεση Dawabsheh υποδεικνύει την αποφασιστικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης να πατάξει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό των εποίκων. Ήδη ενέκρινε σκληρότερες μεθόδους ανάκρισης των Ισραηλινών υπόπτων, που άλλοτε επιφύλασσε για Παλαιστίνιους κρατουμένους, όπως και τη διοικητική φυλάκιση, χωρίς δίκη, ύποπτων Ισραηλινών για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.
Ο Nasser Dawabsheh, αδελφός του Saad, είπε ότι δοκιμάζεται τώρα η ισραηλινή δικαιοσύνη, κατά πόσον είναι αντικειμενική και δίκαιη, απέναντι στους Παλαιστινίους.
Εμείς προσθέτουμε ότι δοκιμάζεται και η ισραηλινή δημοκρατία.