Εξ Αφορμής

Χορεύοντας βαλς στην Κολωνία

Εκατοντάδες Γερμανίδες μαζεύτηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης (5 Ιανουαρίου 2016) έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, και διαδήλωσαν εναντίον της βίας κατά των γυναικών, μετά τις αμέτρητες, δημόσιες σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών από άντρες αραβικής καταγωγής, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, στη διάρκεια των εορτασμών στην πόλη, για τον ερχομό του νέου χρόνου.


Τουλάχιστον εκατό γυναίκες κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων στην Αστυνομία, για σεξουαλική παρενόχληση και επιθέσεις με σκοπό τη ληστεία, ενώ παρόμοια περιστατικά, αλλά σε μικρότερη έκταση, καταγγέλθηκαν τις τελευταίες μέρες και σε άλλες γερμανικές πόλεις, όπως το Αμβούργο, η Στουτγάρδη, η Φρανκφούρτη και το Ντίσελντορφ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, νεαροί Άραβες, μεταξύ 15 και 35 χρονών, περικύκλωναν γυναίκες σε ομάδες των 30-40 ατόμων, τις χούφτωναν στο στήθος και στα γεννητικά όργανα, ενώ κάποιοι αποπειράθηκαν να τις βιάσουν και, σε αρκετές περιπτώσεις, τους έκλεψαν τα κινητά τηλέφωνα, ή τις τσάντες τους. Κανένας δεν αναγνωρίστηκε και δεν συνελήφθη μέχρι τώρα, κι αυτό δυσκολεύει την κατάσταση και επιτείνει την ανασφάλεια.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αστυνομία θεωρεί συντονισμένο το modus operandi των δραστών και όμοιο με αυτό εγκληματικών συμμοριών, που δρούσαν για χρόνια στην περιοχή. Τους αποκαλούσαν antänzer, ένα είδος «χορευτών βαλς», που έπεφταν πάνω στις γυναίκες θύματα, δήθεν τυχαία, έτσι που να τις κάνουν να χάσουν την ισορροπία τους και, σε κλάσματα δευτερολέπτων, τους άρπαζαν τα πορτοφόλια από τις τσέπες.
Αυτό το ομαδικό και προφανώς οργανωμένο έγκλημα συγκλόνισε και αιφνιδίασε τη Γερμανία, καθώς δεν περίμενε ότι θα βίωνε περιστατικά που παραπέμπουν στην κτηνώδη κακοποίηση γυναικών σε δημόσιους χώρους σε αραβικές χώρες, όπως για παράδειγμα τους εκατοντάδες βιασμούς στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, από τον αντρικό όχλο που πανηγύριζε σε διάφορες περιπτώσεις, μετά την Αραβική Άνοιξη.
Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς δίχασαν τη χώρα, καθώς συνέβησαν τη στιγμή που η Γερμανία άνοιξε τα σύνορά της και φιλοξενεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, εν μέσω καταγγελιών ότι η Αστυνομία και τα ΜΜΕ αποσιώπησαν το θέμα για μέρες, από φόβο μήπως προκαλέσουν ρατσιστικό ξέσπασμα εναντίον των ξένων, από ακροδεξιούς πολιτικούς και ακτιβιστές.


Ήδη, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Η Εναλλακτική για τη Γερμανία» και το αντι-ισλαμικό κίνημα «Πεγκίντα» καλούν την Καγκελάριο Μέρκελ να τερματίσει τη μαζική είσοδο μεταναστών στη χώρα.
Βέβαια το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση, αλλά με τη βάρβαρη φαλλοκρατία και την καταπάτηση κάθε στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος των γυναικών στις μουσουλμανικές κοινωνίες, όπου θεωρούνται ένα ευτελές περιουσιακό στοιχείο των αντρών.
Η προσφυγική κρίση, στην παρούσα συγκυρία, μάλλον προσέδωσε στο πρόβλημα μια σοκαριστική διάσταση, αποκαλύπτοντας ότι η δυναμική του μισογυνισμού δεν γνωρίζει σύνορα και δεν εξασθενεί μπροστά στον πόνο, στο πένθος, στην απώλεια, ή στη μεγαλύτερη δυστυχία.