Εξ Αφορμής

Ο Ακάμας που ανήκει σε όλους

Με την ντουντούκα ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ Αδάμος Αδάμου, τους ακτιβιστές των περιβαλλοντικών οργανώσεων που διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, για την πληροφόρηση των βουλευτών, λίγα λεπτά προηγουμένως, από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε σχέση με την πρόταση της διυπουργικής επιτροπής, για το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα. «Η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε ν’ αλλάξει το Διαχειριστικό Σχέδιο, που η ίδια χρηματοδότησε, ώστε το Εθνικό Πάρκο Ακάμα θα το αποτελούν το κρατικό δάσος και η χαλίτικη γη, δηλαδή το 75% της περιοχής, ενώ το 25% που είναι ιδιωτικές και περίκλειστες περιουσίες, θα τύχει της ανάπτυξης εκείνης που επιτρέπεται μέσα από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους οικοτόπους», είπε ο Δρ Αδάμου.


Πρόσθεσε ότι ο Νίκος Κουγιάλης δέχτηκε εισήγησή του να συζητηθεί η πρόταση της διυπουργικής επιτροπής σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κοινοτήτων Ακάμα, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ν’ ακούσει τις παρατηρήσεις τους, «για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι να μην εξυπηρετούνται συμφέροντα», κατέληξε ο Δρ Αδάμου.
«Προφανώς οι αποφάσεις της διυπουργικής δεν διασφαλίζουν, ούτε διατηρούν το περιβάλλον ή την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, ενώ κάποιοι νομίζουν ότι θα μπορούν να κτίσουν ό,τι θέλουν μέσα στον Ακάμα», επεσήμανε απευθυνόμενη στους συγκεντρωθέντες έξω από τη Βουλή, η Νατάσα Ιωάννου, της οργάνωσης Φίλοι της Γης Κύπρου.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι «ο αποκλεισμός από το Εθνικό Δασικό Πάρκο τών περίκλειστων ιδιωτικών περιουσιών που βρίσκονται εντός του κρατικού Δάσους Ακάμα, μετατρέπει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα σε προαύλιο μεγάλων ιδιωτικών κτημάτων, ενώ η εκπόνηση ενός νέου τοπικού σχεδίου και η αλλαγή των υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών, ανοίγει τον δρόμο για την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση ολόκληρης της περιοχής προστασίας Natura 2000».
Μια πιο προσωπική πινελιά πρόσθεσε ο Κυριάκος Τσιμίλλης, των Φίλων του Ακάμα, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές:


«Είμαι ένας από τους πιο ηλικιωμένους της συγκέντρωσης κι αυτό μου δίνει την αφορμή να αναφέρω, για να το ξέρουν και οι νεότεροι, ότι αυτός ο αγώνας κρατά 30 χρόνια ακριβώς. Είναι συγκινητικό που βλέπουμε και τους παλιούς εδώ, παρόντες, αλλά πιο συγκινητικό κι ελπιδοφόρο είναι ότι βλέπουμε και άτομα με τη μισή μας ηλικία, που είναι η προοπτική για το σήμερα και το αύριο. Συμπληρώνοντας αυτό που είπε προηγουμένως η Νατάσα, όλες οι ιδιωτικές περιουσίες στην περιοχή Natura 2000, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, δεν έχουν δυνατότητα ανάπτυξης με οποιοδήποτε πολεοδομικό νομοθέτημα, γιατί δεν έχουν δρόμους και νερό και δεν πληρούν κανένα πολεοδομικό κριτήριο. Υπάρχει πρόσθετα η ευρωπαϊκή Οδηγία και, παρόλο τούτο, μερικοί κύριοι νομίζουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε μια παρά φύσιν ανάπτυξη, καταστροφική για την περιοχή. Αλλά, στόχος είναι να ζωντανέψουν οι κοινότητες, με τους κατοίκους τους να είναι οι αποδέκτες των ωφελημάτων της ανάπτυξης, σε μια περιοχή που ανήκει σε όλους».