«Το τεράστιο πρόβλημα της γονικής αποξένωσης συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κυπριακής Βουλής δύο φορές κατά τη διάρκεια του 2015 και αφορούσε τρόπους αντιμετώπισης της γονικής αποξένωσης και όχι εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Ως Ομάδα κατά της Γονικής Αποξένωσης (, τηλ. 7000 0887), δεν μας αφορά εάν η γονική αποξένωση είναι σύνδρομο ή όχι - αυτό είναι θέμα της επιστημονικής κοινότητας.
Αυτό που μας αφορά άμεσα, είναι να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, για το καλό των παιδιών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σημείωμά του στη στήλη ο εκ των ιδρυτών της Ομάδας κατά της Γονικής Αποξένωσης, Γιώργος Τσόκκος. Με αυτό, απαντά στους ισχυρισμούς που ο δικηγόρος Λάρης Βραχίμης διατύπωσε την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής (δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό άρθρο), ότι «το λεγόμενο σύνδρομο γονικής αποξένωσης είναι μια γραμμή υπεράσπισης που έχει επιβληθεί για προστασία παιδεραστών και αποτελεί τεράστια απειλή για το ίδιο το νομικό μας σύστημα και γενικά για τον μηχανισμό προστασίας των παιδιών». Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Τσόκκος, «υπάρχουν αποφάσεις του Οικογενειακού Δικαστηρίου Κύπρου, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα η γονική αποξένωση ή το σύνδρομο γονικής αποξένωσης. Μία από αυτές, είναι και η απόφαση καταπέλτης, όπου γιαγιά και παππούς αποτάθηκαν στο δικαστήριο για να έχουν επαφή με τα εγγόνια τους και κέρδισαν. Στην απόφαση αυτή ο Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου Γιώργος Σεργίδης αναλύει και αποδεικνύει πλήρως τη γονική αποξένωση σε 125 σελίδες.
Είναι ο παππούς και η γιαγιά παιδεραστές; Γιατί δεν βλέπει ο Λάρης Βραχίμης την ψυχολογική κακοποίηση που υπόκεινται τα παιδιά σε όλες τις περιπτώσεις γονικής αποξένωσης, αφού αυτή είναι η πραγματική κακοποίηση; Υπολογίζεται ότι γύρω στα 1.000-1.500 παιδιά αποξενώνονται από τον ένα γονέα τους κάθε χρόνο και δεν έχουν καμία απολύτως επαφή μαζί του - σε δέκα χρόνια, φτάνουν γύρω στις 15 χιλιάδες...
Σε υποθέσεις γονικής αποξένωσης στην Κύπρο, όπως και σε όλο τον κόσμο, συμβαίνουν φαινόμενα όπως καθυστερήσεις, αναβολές πάνω στις αναβολές, ψευδείς καταγγελίες για καθυστέρηση του χρόνου εκδίκασης, που όχι απλώς αποξενώνουν περισσότερο τα παιδιά μας, αλλά επίσης γεμίζουν τις τσέπες κάποιων δικηγόρων. Όλα αυτά, εννοείται πως είναι άξια διερεύνησης, από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας». Ο Γιώργος Τσόκκος καταλήγει με τα εξής: «Η Ομάδα κατά της Γονικής Αποξένωσης συνεχώς μεγαλώνει, η στήριξη από τον κόσμο είναι συγκινητική και όλοι μάς δίνουν περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Ο Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου Γιώργος Σεργίδης, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, οι Υ.Κ.Ε, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, το Αρχηγείο Αστυνομίας, ο Σύνδεσμος Διαζευγμένων Πατέρων και Διαζευγμένων Μητέρων, ο Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων, καθώς και πάρα πολλοί δικηγόροι και διάφοροι βουλευτές όλων των κομμάτων συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γονικής αποξένωσης στην Κύπρο και ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε οδηγίες του συνιστά τρόπους αντιμετώπισης της γονικής αποξένωσης... Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν και συζητούν για τρόπους αντιμετώπισης... Ο Λάρης Βραχίμης διαφωνεί σθεναρά με όλους, για λόγους τους οποίους ο ίδιος μόνο γνωρίζει».