Εξ Αφορμής

Οι σκλάβοι προτιμούν τις αλυσίδες τους

Μεγάλη αναταραχή έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, με επίκεντρο αγγελία εργασίας στους Αγίους Τριμιθιάς, που ζητούσε εργάτη (αφήνω την ορθογραφία όπως δημοσιεύτηκε), «για ξεχώρτισμα, πότισμα, ψέκασμα, φυτέματα, κλαδέματα, γενικές καθαριότητες, ωράριο full time, συμπεριλαμβανομένου αργίες και Κυριακές, μισθός 480 ευρώ, ακάθαρτος». Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά, με εκατοντάδες μηνύματα αγανάκτησης συμπατριωτών μας, που θεώρησαν ότι η αγγελία με αυτούς τους όρους σύγχρονης σκλαβιάς απευθυνόταν σε Κύπριους εργαζόμενους.|
Κι όμως είναι ξεκάθαρο ότι απευθυνόταν σε ξένους εργάτες, που τις τελευταίες δεκαετίες τυγχάνουν κτηνώδους εκμετάλλευσης από Κύπριους εργοδότες, ιδιαίτερα στη γεωργο-κτηνοτροφία και που συνεχίζουν να είναι θύματα εργασιακού trafficking, χωρίς να προκαλείται η επιλεκτική ευαισθησία των χρηστών του facebook και γενικά του διαδικτύου.
Μεταξύ αυτών είναι και εφτά Ινδοί οικονομικοί μετανάστες, αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας στην εργασία, από το Γραφείο της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, που τον περασμένο Φεβρουάριο μού περιέγραψαν τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Λευκωσίας και της Πάφου. Οι Κύπριοι εργοδότες τους τούς υποχρέωναν να εργάζονται ωράρια σκλάβων (5 το πρωί μέχρι 9-10 τη νύχτα), συχνά χωρίς φαγητό, ενώ κάποιους τους ξυλοφόρτωναν αν τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν. Οι νεαροί Ινδοί έτυχαν βοήθειας από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, ενώ φιλοξενήθηκαν για μήνες σε καταφύγιο της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking.
Οι σύγχρονοι αυτοί σκλάβοι της Κύπρου, συνήθως αλλοδαποί από τρίτες χώρες, είναι από τους ελάχιστους γενναίους -ή απελπισμένους, ανάλογα με την οπτική γωνία που το βλέπει ο καθένας- που τόλμησαν να καταγγείλουν τα δεινά τους στην Αστυνομία ή σε ακτιβιστές υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τεράστια πλειοψηφία τους, που είναι πολλές χιλιάδες, αποσιωπούν τη μεσαιωνική μεταχείριση που βιώνουν, γιατί προτιμούν τις αλυσίδες τους, από το αδιέξοδο της ανεργίας και την προοπτική της απέλασης.
Για την περίπτωση των Αγίων Τριμιθιάς, η ΚΙΣΑ τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «η εν λόγω αγγελία εργασίας κινείται στην ουσία στα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης που αφορά τους εργαζόμενους στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και την οποία προώθησε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση, η οποία υπογράφηκε από την Κυβέρνηση, τις αγροτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες, αποσκοπούσε να εξυπηρετήσει τους Κύπριους εργοδότες, θυσιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μετανάστριες και μετανάστες.


Η εν λόγω συλλογική σύμβαση στην ουσία θεσμοθετεί καθεστώς σύγχρονης δουλείας για τους εργαζόμενους του κλάδου, αφού ο ακάθαρτος μισθός για εξαήμερη εργασία καθορίζεται στα 455 ευρώ. Πολλοί από αυτούς υποχρεώνονται να εργάζονται σε άθλιες συνθήκες εργασίας και πολύ περισσότερες από 80 ώρες το δεκαπενθήμερο, συμπεριλαμβανομένης της Κυριακής, αλλά και δημόσιων αργιών. Ειδικότερα, το ότι οι μετανάστες βρίσκονται στη χώρα με καθεστώς προσωρινής παραμονής, έχουν περιορισμένες δυνατότητες για αλλαγή εργοδότη, συνήθως διαμένουν στους χώρους εργασίας τους, σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας από αρμόδιους λειτουργούς, οδηγούν σε κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμπορία ανθρώπων».