Αναλύσεις

Πωλώντας απαρτχάιντ - προωθώντας διζωνική

Κύριε Πρόεδρε, επικυρώστε τη Σύμβαση του ΟΗΕ εναντίον του Απαρτχάιντ!
Η ρατσιστική Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία παραβιάζει κάθετα τη Σύμβαση του ΟΗΕ εναντίον των Εγκλημάτων του Απαρτχάιντ και αποτελεί η ίδια έγκλημα απαρτχάιντ

Στις 28 Αυγούστου 2015 δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της Νοτίου Αφρικής μια εκτενής βιβλιοκριτική ενός νέου βιβλίου που αποκαλύπτει πώς η κυβέρνηση του καθεστώτος Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής ξόδεψε εκατομμύρια σε προπαγάνδα υπέρ του. Παρόμοια προσπάθεια με εκείνη των υποστηρικτών του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν το 2004 για να πείσουν για την αποδοχή του. Και κακή ώρα σήμερα, οι προσπάθειες του ανεκδιήγητου Νορβηγού Έιντε (και του 7ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας), που... διακονεί (όπως ισχυρίζεται) από διεθνή ταμεία και ύποπτους χρηματοδότες, επιχειρηματίες και δεν ξέρω ποιους, δις δολάρια για να μας απαλλοτριώσει τις κατεχόμενές μας παρουσίες και να εξασφαλίσει πλειοψηφία γης και πληθυσμού στους Τούρκους για αναγνώριση του «συνιστώντος κρατιδίου» τους. Με όλους αυτούς να προσπαθούν να μας πουλήσουν το δικό μας απαρτχάιντ ως... λύση!
Ο Παγκόσμιος Πόλεμος Προπαγάνδας της Ν. Αφρικής
Τίτλος του βιβλίου, λοιπόν, «Πουλώντας Απαρτχάιντ - Ο Παγκόσμιος Πόλεμος Προπαγάνδας της Νοτίου Αφρικής», έρευνα και συγγραφή του Αμερικανού Ron Nixon, ανταποκριτή της «New York Times» στην Ουάσινγκτον. Τη βιβλιοκριτική δημοσίευσε η δημοσιογράφος Rebecca Davis στις 28 Αυγούστου 2015 στην www.dailymaverick.co.za.
Το βιβλίο εξηγεί πώς η κυβέρνηση Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής είχε αναλάβει, παγκόσμια, την πιο ακριβή διεθνή προπαγάνδα, πληρώνοντας αριθμό μαύρων Αμερικανών να κάνουν λόμπι στις ΗΠΑ για να κερδίσουν υποστήριξη και ταυτόχρονα να περάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη με το μέρος της (δέστε στην Κύπρο τις δι-κοινοτικές δραστηριότητες και τις λεγόμενες ΜΚΟ, πληρωμένες από το εξωτερικό κ.λπ.). Τύπωνε ελκυστικά περιοδικά προς τα έξω με ευτυχισμένους μαύρους στις αμμουδιές, ενώ ήσαν όλα μια καλά στημένη και πληρωμένη προπαγάνδα. Δύο βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας (δεκαετία 1970) στο μισθολόγιο της κυβέρνησης Απαρτχάιντ έκαναν λόμπι στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της, δωροδοκούσαν Γερμανούς δημοσιογράφους, άλλες ομάδες στην Ιαπωνία, Νορβηγία κ.λπ.
Απλώς καθυστέρησαν την πτώση
Τη δε δεκαετία του 1980, το λόμπι (του καθεστώτος) χειριζόταν μια εταιρεία ονόματι Strategy Network International (SNI), η οποία προσπαθούσε να αποτρέψει την υλοποίηση κυρώσεων εναντίον της Νοτίου Αφρικής και η οποία έστελνε Βρετανούς πολιτικούς στη Νότιο Αφρική για να τους πείσει ότι τα πράγματα δεν ήσαν και τόσο άσχημα. Η εταιρεία αυτή έπαιρνε τις οδηγίες της από μιαν άλλη εταιρεία που είχε στήσει κάποιος Sean Cleary, ο οποίος, αποκαλύπτει ο συγγραφέας, αργότερα φάνηκε ότι ήταν πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών της Νοτίου Αφρικής...
Και ολοκληρώνει η δημοσιογράφος τη μακροσκελή παρουσίαση του βιβλίου: «O Nixon καταλήγει πως ο πόλεμος της προπαγάνδας τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει το αναπόφευκτο... Οι λομπίστες του Απαρτχάιντ χρέωναν αστρονομικά ποσά, με ελάχιστα αποτελέσματα. ́Ισως το πλέον κατηγορηματικό στο βιβλίο είναι οι λεπτομέρειες για όλους εκείνους τους μαύρους Αμερικανούς που συνεργάστηκαν με το καθεστώς Απαρτχάιντ...».
Όπως και στην προώθηση της τουρκο-βρετανικής ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το πλέον κατηγορηματικό από το 1974 ήταν και παραμένει η τυφλή επιμονή, συνεργασία και υποστήριξη όσων δικών μας την υποστηρίζουν, είτε ήσαν (είναι) Πρόεδροι είτε αρχηγοί κομμάτων είτε ξένοι, συμπεριλαμβανομένων και αξιωματούχων του ιδίου του ΟΗΕ (άρθρο γράφουσας «Σημερινή», 9.4.2015).
Μπορούν να προσαχθούν σε δίκη;
Παράλληλα, μάθαμε ότι ο Δρ Munyonzwe Hamalengwa από τη Νομική Σχολή του Osgoode Hall στο Τορόντο του Καναδά, στη διατριβή του με τίτλο «Η υπόθεση για εκδίκαση των Εγκληματιών Απαρτχάιντ στο Καναδά» (The Case for the Prosecution of Aparheid Criminals in Canada) που εκδόθηκε τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2015, καλύπτει ακριβώς το θέμα κατά πόσο θα μπορεί να συσταθεί ένα Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα Απαρτχάιντ.
Ερωτούμε ξανά (προηγούμενη αναφορά μας άρθρο της γράφουσας, «Σημερινή», 9 Απριλίου 2015): Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ημικατεχόμενο από την Τουρκία εδώ και 42 σχεδόν χρόνια, ο λαός του οποίου αναμένει απελευθέρωση και όχι επιτήδεια «επανένωση» για αναγνώριση των τετελεσμένων μιας βάρβαρης τουρκικής συνεχιζόμενης εισβολής, για ικανοποίηση των πάγιων από το 1955 τουρκικών στόχων και επιδιώξεων και υλοποίηση βρετανικών σχεδίων και υποσχέσεων προς την Τουρκία, δεν επικυρώνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Απαρτχάιντ; Την οποία επίσης δεν επικύρωσαν, άραγε τυχαία, ούτε οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο! Η Σύμβαση υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις 30 Νοεμβρίου 1973 και έχουν επικυρώσει 107 χώρες (Convention on the Suppression and Punishment of the Crime of Apartheid adopted on 30 November 1973 by the UN).
Η Σύμβαση εναντίον του Απαρτχάιντ
Η Σύμβαση σε ελεύθερη μετάφραση λέγει μεταξύ άλλων:
«...Προς το συμφέρον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προόδου και δικαιοσύνης, πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αποικιοκρατία και όλες τις μεθόδους διαχωρισμού και διακρίσεων... Ειδικά καταδικάζει τον φυλετικό διαχωρισμό και απαρτχάιντ και αναλαμβάνει να εμποδίσει, απαγορεύσει και εξουδετερώσει όλες τις πρακτικές αυτής της μορφής... Ορισμένες πράξεις που χαρακτηρίζονται απαρτχάιντ, ίσως επίσης να αποτελούν και έγκλημα σύμφωνα με τον διεθνές δίκαιο...». «... In the interests of human dignity, progress and justice, an end must be put to colonialism and all practices of segregation and discrimination associated therewith... particularly condemn racial segregation and apartheid and undertake to prevent, prohibit and eradicate all practices of this nature... certain acts which may also be qualified as acts of apartheid constitute a crime under international law...».
Και η απάντηση μία: Η ρατσιστική Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία που απαιτούν οι Τούρκοι και επιμένουν να επιβάλλουν Ελληνοκύπριοι πολιτικοί, οι Βρετανοί και συνοδοιπόροι τους από το 1974 και συμφωνεί και η «εγγυήτρια» Ελλάδα, παραβιάζει κάθετα τη Σύμβαση του ΟΗΕ εναντίον των Εγκλημάτων του Απαρτχάιντ - αποτελεί η ίδια έγκλημα απαρτχάιντ!
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας