Εξ Αφορμής

Έναν καφέ με δύο κουταλάκια ζάχαρη

Το άρθρο αυτό είναι μια πρόγευση για το εκτεταμένο ρεπορτάζ που θα ακολουθήσει την επόμενη Κυριακή, για την ημερίδα της περασμένης Πέμπτης (25 Φεβρουαρίου 2016), με θέμα τον σεξισμό - αυτόν που η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Λουίζα Ζαννέτου-Χριστοδουλίδου, περιέγραψε ως «ένα πρόβλημα που διαπερνά την κυπριακή κοινωνία, αλλά βρίσκεται ακόμα σε μια απυρόβλητη ζώνη, τόσο νομοθετικά όσο και κοινωνικά, σε μια κοινωνία που διαπνέεται από την ιδέα της ανωτερότητας και του ηγεμονικού ρόλου του άντρα».
Ιδιαίτερα διαφωτιστική υπήρξε η παρέμβαση της Άννας Πηλαβάκη, Επιστημονικής συνεργάτιδος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, που μίλησε για τον επαγγελματικό σεξισμό, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες ανήκουν σε τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες απασχόλησης και αποτελούν συνήθως προεκτάσεις των παραδοσιακών οικογενειακών ρόλων που αποδίδει η κοινωνία στις γυναίκες και σχετίζονται με το σερβίρισμα, τη φροντίδα και παροχή υπηρεσιών στους άλλους. Πρόσθεσε ότι ο σεξισμός εμφανίζεται με πολλές μορφές, και μια από αυτές είναι τα σεξιστικά σχόλια: «Έχεις ένα όμορφο σώμα». «Αυτή πρέπει να έχει την περίοδό της». «Πήγαινε πίσω στην κουζίνα σου!». «Είσαι πολύ όμορφη για να ανησυχείς για την καριέρα σου». «Τις γυναίκες πρέπει να τις βλέπεις, να μην τις ακούς».
Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό σεξισμό στην Κύπρο, η κυρία Πηλαβάκη παρατήρησε ότι «οι γυναίκες με εργασιακά και όχι εμφανισιακά προσόντα δέχονται υποτιμητικά σχόλια σε σχέση με το επίπεδο της εργασίας τους από προϊστάμενους και άντρες συναδέλφους. Οι γυναίκες υπάλληλοι καλούνται, συνήθως, να φροντίσουν τον διάκοσμο στον εργασιακό χώρο και τη φιλοξενία, π.χ. Χριστούγεννα, συνέδρια κ.ά. Οι άντρες έχουν τον αναβαθμισμένο ρόλο στην εργασία, π.χ. ομιλητές».
Αναφέροντας γενικότερα παραδείγματα επαγγελματικού σεξισμού, μίλησε για μια εργαζόμενη γυναίκα, που κατήγγειλε ότι ένας συνάδελφός της τής είπε να περάσει πρώτη από την πόρτα, έτσι ώστε να μπορέσει να την δει να περπατά... «Οι ανώτεροι, βέβαια, στο γραφείο τής είπαν να το διασκεδάσει και να μην το πάρει σοβαρά. Ένας άλλος συνάδελφος τής είχε πει επίσης ότι του αρέσουν οι παντρεμένες γυναίκες και της είχε πιάσει το
χέρι. Το άγγιγμα με τα χέρια και οι ανεπιθύμητες προτάσεις είναι κοινές εμπειρίες γυναικών στην εργασία», σχολίασε η Άννα Πηλαβάκη, που παρέθεσε στη συνέχεια δηλώσεις γυναικών:
*«Είχα ήδη δύο παιδιά. Όταν είπα στο αφεντικό μου ότι ήμουν έγκυος, η απάντηση ήταν: Ω, Θεέ μου. Δεν κάνατε πρόσφατα ένα παιδί;».
*«Είχα έρθει σε επαφή με έναν υπεύθυνο προσλήψεων. Μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν κοιμόμουν μαζί του, θα με προωθούσε ως δεύτερη στην ιεραρχία της εταιρείας».
*«Ξένοι επισκέπτες από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μας ήρθαν για μια συνάντηση, στην οποία η μόνη γυναίκα στη διοίκηση ήμουν εγώ. Μπήκα στην αίθουσα συνεδριάσεων με την έκθεσή μου και αμέσως μου ζήτησαν καφέ, με δύο κουταλάκια ζάχαρη».