Εξ Αφορμής

Μάλλον δεν έσπασε το ταμπού της κάνναβης…

Η φωτογραφία αυτή λήφθηκε πριν από ένα χρόνο ακριβώς(!), στις 4 Φεβρουαρίου 2015 στη Λευκωσία, όταν οι λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας Κλεάνθης Συκάς (αριστερά) και Μάκης Αντωνιάδης παρουσίασαν σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο για την καλλιέργεια και εμπορία της κλωστικής κάνναβης στην Κύπρο, που ετοίμασε το Τμήμα Γεωργίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Γενικό Χημείο και την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ).


Στη διαβούλευση ήταν παρών και ο υποφαινόμενος, που σημείωσα σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Έσπασε το ταμπού της κάνναβης» («Σημερινή», 8 Φεβρουαρίου 2015) ότι αφού ολοκληρωνόταν η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο θα προωθείτο για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατίθετο στη Βουλή.
Μετά από ένα χρόνο, δεν έγινε ούτε το ένα, ούτε το άλλο, έτσι που σκέφτομαι ότι μάλλον δεν έσπασε κανένα ταμπού και ότι ο τίτλος του ρεπορτάζ ήταν υπερβολικά... αισιόδοξος. Σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα CyprusIndymedia, o Πέτρος Ευδόκας, ιδρυτικό στέλεχος του σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης», παρατηρεί ότι παρέστη στη διαβούλευση εκείνη «απρόσκλητος» και υπενθυμίζει ότι υπέβαλε ανοικτά παράπονο, για τον αποκλεισμό από τη συζήτηση των οργανώσεων του κινήματος για νομιμοποίηση της κάνναβης. Μάλιστα επικαλείται το προαναφερόμενο ρεπορτάζ μου, όπου κατέγραψα εκείνη την παρέμβασή του.
Ο Πέτρος Ευδόκας αναφέρει ότι τον Αύγουστο 2015, οι «Φίλοι της Κάνναβης» υπέβαλαν καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα, «για τον παράνομο αποκλεισμό από την επίσημη διαδικασία συν-διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την κλωστική-βιομηχανική κάνναβη, των οργανώσεων και ατόμων που είναι τα πιο άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη και κοινωνικοί φορείς». Η καταγγελία υποβλήθηκε και στους Υπουργούς Γεωργίας και Υγείας.
Στο άρθρο περιλαμβάνεται η απάντηση που πήραν οι «Φίλοι», τον Δεκέμβρη 2015, από τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, όπου αναφέρεται στην παρουσία του Π. Ευδόκα στη διαβούλευση της 4ης Φεβρουαρίου 2015 και σε συνάντησή του με λειτουργούς του Υπουργείου και συζήτηση του θέματος, στις 16 Φεβρουαρίου 2015. Σύμφωνα με τον κ. Ευδόκα, ο Νίκος Κουγιάλης «ισχυρίζεται ότι ήδη διαβουλεύτηκε μαζί μας και ότι δεν έχει άλλη υποχρέωση.


Στις 16 Φεβρουαρίου 2015, έγινε μια συνάντηση με τον Μάκη Αντωνιάδη και τον Π. Ευδόκα ενώπιον τρίτου ατόμου, που ευτυχώς είναι μάρτυρας για ό,τι λέχθηκε και δεν λέχθηκε εκεί. Στην συνάντηση, οι αντιπρόσωποι του Υπουργείου συμφώνησαν να μελετήσουν τα όσα θα υποβάλουμε γραπτώς και μας έδωσαν την εντύπωση πως πράγματι θέλουν να έχουν τις απόψεις μας. Ούτε ένα από αυτά που συμφωνήθηκαν δεν υλοποιήθηκε. Εμείς υποβάλαμε τη γραπτή μας κριτική για το προτεινόμενο νομοσχέδιο και αγνοηθήκαμε παντελώς. Οι αξιωματούχοι έκλεισαν τις πόρτες, δεν απαντούν και επιπλέον ψεύδονται ασύστολα. Προς τι; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;».
Ο Πέτρος Ευδόκας καταγγέλλει επίσης ότι «ενώ η ΥΚΑΝ γνωρίζει ότι παρανομεί διώκοντας την καλλιέργεια και κατοχή κλωστικής κάνναβης, έχει εντατικοποιήσει τις παράνομες διώξεις. Πρόσφατα, επέδραμε εναντίον δύο γεωργών, που φύτεψαν εντελώς νόμιμα κλωστική κάνναβη στην περιοχή Αυγόρου. Κατέστρεψαν παράνομα ολόκληρη τη φυτεία, έκαμαν παράνομη κατάσχεση περίπου 1.700 φυτών κλωστικής κάνναβης και φυλάκισαν παράνομα τους δύο γεωργούς, για δύο εβδομάδες!».