Εξ Αφορμής

Η κάνναβη στην άκρη, το ταμπού στο επίκεντρο

Νιώθω υποχρεωμένος να επανέλθω στο ζήτημα του νομοσχεδίου για την καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία της κλωστικής κάνναβης στο νησί, για βιομηχανικούς σκοπούς, που με απασχόλησε στο χθεσινό άρθρο και να υπενθυμίσω ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, εκκρεμεί όμως η ψήφισή του από τη Βουλή. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 24 Σεπτεμβρίου 2015 και συζητήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2015 στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.
«Πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από το τέλος της θητείας της Βουλής, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποιοι καλλιεργητές έχουν ήδη ξεκινήσει την καλλιέργεια κάνναβης», αναφέρει σε επιστολή του στις 20 Ιανουαρίου 2016 ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Γαβριήλ.
Ο Γ. Περδίκης μού ανέφερε χθες ότι η επιστολή του αυτή έμεινε αναπάντητη και ενέτεινε τις αμφιβολίες και τις επιφυλάξεις του, κατά πόσον το νομοσχέδιο θα προωθηθεί για ψήφιση, πριν η παρούσα Βουλή εξαντλήσει τη θητεία της, τον Απρίλη 2016.
«Μην ξεχνάτε ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2016 και οι βουλευτές της Επιτροπής, που μέχρι τώρα επέδειξαν πλήρη αδιαφορία για το θέμα, θα μετρήσουν την προκατάληψη και τις αντιδράσεις στο ζήτημα αυτό και ενδέχεται να το βάλουν στην άκρη», μου είχε πει ο Γιώργος Περδίκης σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη «Σ» στις 6 Σεπτεμβρίου 2015. «Αλλά», συνέχισε, «ακόμα και αν το προωθήσουν για συζήτηση στην Επιτροπή, πιστεύω είναι δύσκολο να επέλθουν αλλαγές σε αυτό.


Όμως εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν θα υποχωρήσουμε. Θα είναι κρίμα να έχει γίνει όλη αυτή η δουλειά, να έχουμε πείσει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση νομοθεσίας στη Βουλή και να “κολλήσει” στη Βουλή αυτή η νομοθεσία, ενόψει και των βουλευτικών - εφόσον υπάρχει αυτή η προκατάληψη και οι βουλευτές φοβούνται ότι, ψηφίζοντας αυτήν τη νομοθεσία, εκτίθενται στην κοινωνία ότι τάχα προωθούν τις ναρκωτικές ουσίες, ενώ δεν έχει καμιά σχέση η κλωστική κάνναβη με τις ναρκωτικές ουσίες. Πιστεύω ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας έχουν μεγάλη άγνοια για το θέμα και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ήρθαν, καν, στα σχετικά σεμινάρια και συζητήσεις που οργανώσαμε το προηγούμενο διάστημα».
Στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ Αδάμος Αδάμου, είχε επισημάνει ότι «τα ταμπού κατέστρεψαν την κυπριακή κοινωνία. Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης είναι αναγνωρισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα εμπλουτίσει τη γεωργική καλλιέργεια στην πατρίδα μας. Πληροφορίες φέρουν την Κυβέρνηση να ετοιμάζει νομοσχέδιο και για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, θέμα που επίσης πρέπει να συζητήσουμε με σοβαρότητα, με επιχειρήματα, με επιστημονικές αποδείξεις και με μελέτες, για να είμαστε σωστοί απέναντι στους πολίτες μας.


Όσο για τη συζήτηση για νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης, πιστεύω είναι πολύ νωρίς να γίνει στην Κύπρο, όταν εμείς ως χώρα κάνουμε ολόκληρο πόλεμο για την έγκριση της κλωστικής κάνναβης».