Εξ Αφορμής

Θύμα εκμετάλλευσης… ο πελάτης του σεξ;

Tαραχή και αρνητική αντίδραση προκάλεσε χθες (29 Φεβρουαρίου 2016) η παρέμβαση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Πανίκου Σταυριανού, ανάμεσα στους συναδέλφους του της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των βουλευτίνων του κόμματός του, όταν υποστήριξε ότι οι άντρες πελάτες σωματεμπορίου γυναικών «είναι επίσης θύματα εκμετάλλευσης, αφού τους παίρνουν τα λεφτά τους»!
Μιλούσε στη συνεδρία που ενέγραψε ο ίδιος μαζί με τη Σκεύη Κουκουμά και τη Στέλλα Μισιαούλη, με θέμα την πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία προσώπων, που κυκλοφόρησε το 2015 και που αναβάθμισε την Κύπρο από την Κατηγορία 2 Υπό Επιτήρηση (Tier 2 Watch List), στην Κατηγορία 2.
Η συζήτηση πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει για λίγα λεπτά σε ένδειξη διαμαρτυρίας η βουλευτίνα της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, όταν ο Πανίκος Σταυριανός είπε πως «όταν υπάρχει σεξουαλική εκμετάλλευση και εκπόρνευση γυναικών, ο άντρας που παίρνει τη γυναίκα από το μπαρ και φεύγει, είναι επίσης θύμα εκμετάλλευσης, τρόπον τινά...».
Ρούλα Μαυρονικόλα: «Αυτός που αγοράζει και εκμεταλλεύεται την κοπέλα, είναι θύμα εκμετάλλευσης; Θα τα ακούσουμε όλα!»
Πανίκος Σταυριανός: «Αν δεν τα ακούσεις σήμερα, δεν θα ακούσεις ποτέ... διότι ο πελάτης είναι, υποτίθεται, ο εγκληματίας, αλλά είναι θύμα της όλης διαδικασίας. Και επιμένω να το δείτε και από αυτήν την οπτική γωνία.
Ρούλα Μαυρονικόλα: «Για όνομα του Θεού, κύριε συνάδελφε!
Πανίκος Σταυριανός: «Αφήστε τον Θεό, σας παρακαλώ»...
Στέλλα Μισιαούλη: «Αν κάποιος άντρας έχει ψυχολογικά προβλήματα και στερήσεις και πάει και αγοράζει γυναίκες... δεν μπορεί να θεωρηθεί θύμα εκμετάλλευσης!».
Στέλλα Κυριακίδου: «Κύριε Σταυριανέ, δεν είναι αποδεκτή η θέση σας αυτή».
Πανίκος Σταυριανός: «Είναι και αυτός θύμα της όλης υπόθεσης... πάει και πληρώνει και του παίρνουν τα λεφτά του!».
Ρούλα Μαυρονικόλα: «Λυπάμαι, εγώ αποχωρώ, δεν συμμετέχω σε τέτοια συζήτηση».
Σοφοκλής Φυττής (Πρόεδρος Επιτροπής): «Κύριε Σταυριανέ, σταμάτα, φτάνει..Σας παρακαλώ να καθήσετε κάτω τώρα, να σιωπήσετε και να ηρεμήσετε...».
Σκεύη Κουκουμά: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κύριε Πρόεδρε, ο χρήστης (πελάτης του σωματεμπορίου) είναι εγκληματίας. (Αναφερόταν στον νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Απρίλη 2014, για την εμπορία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανθρώπων, με σημαντικότερη πρόνοια, την ποινικοποίηση του πελάτη υπηρεσιών σωματεμπορίου).
Πανίκος Σταυριανός: «Δεν το αμφισβητώ... εγώ λέω ότι είναι πολλές ομάδες που τυγχάνουν εκμετάλλευσης από αυτή τη δραστηριότητα (το σωματεμπόριο)...
Μετά το τέλος της συνεδρίας, ζήτησα κάποιες διευκρινίσεις από τον Πανίκο Σταυριανό. «Εννοούσα», μου είπε, «ότι το κράτος και η Νομική Υπηρεσία θα καταφέρει να καταδικάσει τον σωματέμπορο, μόνο αν εξασφαλίσει μαρτυρία και από τον πελάτη - αξιοποιώντας τον δηλαδή, ως μάρτυρα κατηγορίας κατά του σωματεμπόρου. Από πού θα την εξασφαλίσει, αν θεωρεί και τον χρήστη-πελάτη το ίδιο εγκληματία με τον έμπορο; Ενώ, αν ο νόμος είναι πιο ελαστικός και αναγνωρίζει και τον πελάτη ως θύμα, αφού ο σωματέμπορος τού παίρνει παράνομα τα λεφτά του, θα μπορέσει ν’ αποδείξει την ενοχή και την καταδίκη του trafficker»...