Εξ Αφορμής

Το μυστικό της Assita Kanko

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο, που οι οργανωτές της συζήτησης για την επιτυχή ένταξη μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριέλαβαν την Assita Kanko στους εισηγητές - τη συνάντησα στο ειδικό σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Μαρτίου 2016, όπου συμμετείχαν προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι από τις χώρες μέλη της ΕΕ (από την Κύπρο παρευρεθήκαμε πέντε συνάδελφοι), μαζί με ευρωβουλευτές και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Αυτή η δυναμική 35χρονη Αφρικανή, που έφυγε από την πατρίδα της, την Μπουρκίνα Φάσο - μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου - μόλις πριν από 15 χρόνια και κατάφερε σε αυτό το σύντομο διάστημα να εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη συγγραφέα και πολλά υποσχόμενη νέα πολιτικό στις Βρυξέλλες, είναι το καλύτερο, ζωντανό παράδειγμα καταξίωσης των γυναικών προσφύγων στην Ευρώπη, όταν τους δοθούν οι ευκαιρίες να μορφωθούν και ν’ αναπτύξουν τις ικανότητές τους.
Όταν ήταν 20 χρονών, ταξίδεψε στην Ευρώπη όπου συνάντησε κι ερωτεύτηκε ένα νεαρό Βέλγο, κυρίως γιατί ήταν βιβλιόφιλος και αναγνώστης του αγαπημένου της Γάλλου συγγραφέα, του Σταντάλ (Stendhal), όπως είπε σε συνέντευξή της. Παντρεύτηκαν το 2004 και η Kanko εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, όπου πέρα από τα Γαλλικά, έμαθε τα Φλαμανδικά και τα Αγγλικά, και σπούδασε Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις.
Ανέλαβε διευθυντική θέση σε μια διεθνή εμπορική εταιρεία και έγινε μητέρα ενός κοριτσιού που είναι τώρα 8 χρονών, αλλά δεν είπε ποτέ στον άντρα της ότι είναι θύμα ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων, ενός βάρβαρου εθίμου σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, σε βάρος εκατομμυρίων κοριτσιών. Στη δική της περίπτωση, όπως της είπε η γυναικολόγος της, η κλειτοριδεκτομή που υπέστη δεν ήταν της χειρότερης μορφής και έτσι ο άντρας της δεν το είχε αντιληφθεί - το έμαθε χρόνια αργότερα, όταν η Kanko μίλησε γι’ αυτό, για πρώτη φορά, σε συνέντευξή της στο γυναικείο περιοδικό «Elle». «Ζούσα πάντα με αυτό το μυστικό, γιατί φοβόμουν ότι οι άντρες δεν θα με θεωρούσαν ολοκληρωμένη γυναίκα», είπε.
Το 2014, η Assita Kanko έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Parce que tu es une fille», για το πώς στα 5 της χρόνια, όταν ζούσε στο φτωχό χωριό της, οδηγήθηκε από τη μητέρα της σε μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών, που την υπέβαλαν σε αυτό το φριχτό μαρτύριο, που στάθηκε η αφορμή για να γίνει φεμινίστρια, όπως λέει.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο «The Second Half», που περιλαμβάνει άλλες μορφές καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, όπως η πολυγαμία, τα εγκλήματα τιμής, η βία στην οικογένεια και οι βιασμοί.
«Αποφάσισα πριν από καιρό», είπε, «ότι δεν θα μείνω ποτέ αδιάφορη μπροστά στα δεινά των άλλων γυναικών. Έτσι, με αυτό το βιβλίο προσπαθώ να πληροφορήσω τον κόσμο για το τι υποφέρουν οι γυναίκες από τη γέννηση μέχρι τον τάφο τους - απλώς επειδή είναι γυναίκες. Το έγραψα από περιέργεια και από οργή. Αλλά κυρίως γιατί πραγματικά πιστεύω ότι εμείς, οι γυναίκες, έχουμε τη δύναμη ν’ αλλάξουμε τα πράγματα».
Το 2012 η Assita μπήκε στην πολιτική και εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής Elsene των Βρυξελλών, με προτεραιότητά της την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και με φιλοδοξία της, όπως τόνισε, «να μη χρειαστεί οι κόρες μας να δώσουν τις μάχες που δώσαμε εμείς».