Εξ Αφορμής

Μια διάσκεψη Τύπου… για μένα!

Εξ αφορμής της μεθαυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού (21 Μαρτίου), οργανώθηκε χθες αυτή η διάσκεψη Τύπου... όμως τη διάκριση, για να μην πω και τον ρατσισμό, βίωσαν στο πετσί τους οι οργανωτές, αφού δεν παρουσιάστηκε κανένας δημοσιογράφος, πέρα από τον υπογράφοντα. Στη φωτογραφία που έβγαλα, στη διάρκεια αυτού του αμήχανου μισάωρου, διακρίνονται από αριστερά, τα στελέχη της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό Ανθούλα Παπαδοπούλου και Πέτρος Ηρακλέους και της τουρκοκυπριακής Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Προσφύγων (RRA) Neslihan Guzey και Deniz Faika Pasha. Προφανώς, οι δύο νεαρές Τουρκοκύπριες, που συνεργάζονται με την ΚΙΣΑ γιατί, όπως μου είπαν, θέλουν μια Κύπρο καλύτερη από τη σημερινή, βρέθηκαν πολύ νωρίς μπροστά σε μια δύσκολη έκπληξη: H διάθεση για κατανόηση έχει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει στο νησί...
Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής στην ανακοίνωση που μου ενεχείρισαν: «Δυστυχώς, και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, γινόμαστε μάρτυρες πολλών μορφών ρατσισμού, ρητορικής μίσους, ξενοφοβίας, συναισθημάτων και συμπεριφορών εναντίον των μεταναστών σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας μας. Αυτά τα φαινόμενα είναι εντελώς αντίθετα από την ουσία της Κύπρου που εμείς, ως RRA και ΚΙΣΑ, οραματιζόμαστε: μιας Κύπρου ενωμένης, που να βασίζεται στη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την πολυμορφία και την ειρήνη. Για τον σκοπό αυτό, ως ΜΚΟ και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, σε συνεργασία με τους πρόσφυγες, έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία αυτή την εβδομάδα, για να υψώσουμε τη φωνή μας και να συμμετέχουμε σε διεθνείς και ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων σε ολόκληρη την Κύπρο και τον κόσμο γενικότερα. Η καμπάνια αποτελεί μέρος του τριετούς έργου “Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους!”, που επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Ο γενικός στόχος του έργου είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων γίνονται σεβαστά. Οι κύριες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις για το άσυλο, επίπεδα κράτησης, την προστασία από την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια, θεματικές εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, εργαστήρια για τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, συζητήσεις για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου σε μια ενωμένη Κύπρο, εθελοντικά καλοκαιρινά προγράμματα, διεκδίκηση και κινητοποιήσεις για νομικές αλλαγές στο βόρειο μέρος της Κύπρου.
»Το μήνυμά μας είναι το εξής: Γιορτάστε την Κύπρο γι' αυτό που είναι: ένα ποικιλόμορφο, πολύχρωμο νησί, που έχει εμπλουτιστεί από διαφορετικές κοινότητες και πολιτισμούς για αιώνες, είτε αυτοί είναι Τούρκοι, Έλληνες, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι ή Ρομά, και η ποικιλομορφία του οποίου εξακολουθεί να εμπλουτίζεται μέσω των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται τώρα ανάμεσά μας».
Αυτό είναι το μήνυμα των δύο οργανώσεων. Το δικό μου μήνυμα είναι ότι ελπίζω να μην ξαναζήσω μια τέτοια μοναχική δημοσιογραφική εμπειρία και ότι σε παρόμοιες εκδηλώσεις θα έχω δίπλα μου συναδέλφους που νοιάζονται...