«Καίνε» Λουρουτζιάτη τα ημερολόγια του Δήμου
Τρίτη 22 Μάρ 2016
Επιβεβαιώνεται μία συνάντησή του με τον Γενικό Διευθυντή της Helector
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε χθες διατάγματα κράτησης για πέντε μέρες και για τους δέκα υπόπτους για τις υποθέσεις με το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης
Στοιχεία, που «δένουν» τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη με τις υποθέσεις με το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, παρουσίασε χθες η ανακριτική ομάδα, κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα πενθήμερης κράτησης και των δέκα υπόπτων για τις εν λόγω υποθέσεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία, για τον κ. Λουρουτζιάτη προέκυψαν νέα στοιχεία, που τον συνδέουν με αυτά τα οποία ανέφερε στη θεληματική κατάθεσή του ο Γενικός Διευθυντής της Helector Ιωάννης Κοκότσης.
Ειδικότερα, όπως κατέθεσε χθες ο ανακριτής της υπόθεσης Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, από τη διερεύνηση των ημερολογίων δραστηριοτήτων του Δημάρχου Λάρνακας, προκύπτει ότι η μια από τις συναντήσεις με τον Κοκότση έγινε στην πινακοθήκη, κάτι που ανέφερε και στη θεληματική κατάθεσή του ο Γενικός Διευθυντής της Helector, κατά την οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι ανέμενε τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη στην Πινακοθήκη, στην οποία είχε συνάντηση με τους Δημάρχους της Επαρχίας Λάρνακας. Ο Δήμαρχος Λάρνακας, ωστόσο, αρνείται ότι συνάντησε τον Κοκότση, ενώ ανακρινόμενος έδωσε διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι και διερευνώνται.
Για τους υπόλοιπους υπόπτους
Σε σχέση με τους υπόλοιπους υπόπτους για τις υποθέσεις με το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε πως έχουν εντοπιστεί σχεδόν όλα τα πλαστά τιμολόγια που αφορούσαν φύκια, και χρήματα τα οποία λάμβανε ο 1ος ύποπτος Δημήτρης Πατσαλίδης, ο Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου, τελών σε διαθεσιμότητα, και αξιολογούνται. Ωστόσο, ο ύποπτος αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβάλλονται. Ο 2ος ύποπτος Μιχάλης Πάντης, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντοπίζεται σε αρκετά έγγραφα που αφορούν το έργο της Κόσιης και ήταν ο συντονιστής, ενώ ανακρινόμενος παραδέχεται για τη συνάντηση που είχε με τον Ι. Κοκότση σε ξενοδοχείο της Λεμεσού. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο Μιχάλης Πάντης αντικατέστησε τον 7ο ύποπτο Γιώργο Κουλαπή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις μέχρι τώρα εξετάσεις φέρεται ότι ο Κοκότσης τού έδωσε μίζες τα οποία ήταν χρωστούμενα και ήταν μέρος της συμφωνίας που έκανε ο 2ος ύποπτος με τον καταζητούμενο Κατρή.
Ο ρόλος των λειτουργών του ΥΠΕΣ
Επίσης ο 3ος ύποπτος Αντώνης Κουρουζίδης και ο 4ος ύποπτος Στέλιος Παπαδόπουλος διαπιστώθηκε ότι από το 2005 ήταν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του έργου της Κόσιης, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι 3ος, 4ος και 7ος ύποπτος ήταν στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου. Σημειώθηκε επίσης πως στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας, στο σαλόνι της οικίας του 3ου υπόπτου, ο οποίος αφυπηρέτησε, εντοπίστηκε η κατακύρωση της προσφοράς του έργου της Κόσιης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Αστυνομία, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε στην κατοχή του 3ου υπόπτου.
Ο 3ος και ο 4ος ύποπτος Αντώνης Κουρουζίδης και Στέλιος Παπαδόπουλος, αντίστοιχα, αρνούνται επίμονα να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις. Σχετικά με τον 5ο ύποπτο Χριστάκη Πέτρου, διαπιστώθηκε ότι ήταν βοηθός του 3ου υπόπτου Αντώνη Κουρουζίδη, στην επίβλεψη και συντονισμό του έργου της Κόσιης. Ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης στο κύτταρο Β1 στην Πάφο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Ι. Κοκότσης έδωσε στον 5ο ύποπτο Χριστάκη Πέτρου φιλοδώρημα 3.000 ευρώ. Ανακρινόμενος ο 5ος αρχικά έδινε κάποιους ισχυρισμούς, αλλά τώρα αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.
Η σχέση πατέρα και υιού
Σχετικά με τον 7ο και 8ο ύποπτο Γιώργο Κουλαπή και Νικόλα Κουλαπή, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Αστυνομία διαπιστώθηκε ότι μέσω εταιρείας στην οποία ανήκουν μέλη των οικογενειών τους συνήψαν συμφωνία με την εταιρεία Ηelector, όπως ο 8ος ύποπτος να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο 7ος ύποπτος ήταν αυτός που με εισηγήσεις του προς τον Γενικό Δ/ντή του Υπουργείου τοποθέτησε τον 4ο ύποπτο, δηλαδή τον Στέλιο Παπαδόπουλο, ως συντονιστή επίβλεψης του έργου της Κόσιης. Μέχρι στιγμής εντοπίζονται πλαστά τιμολόγια της εταιρείας MIDORIACO, εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του 7ου και του 8ου υπόπτου.
Δεν συνεργάζονται Γιαννακόπουλος και Baqleh
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 9ος ύποπτος, ο Imad Baqleh, κατά την ανάκριση δεν απαντά σε καμία ερώτηση. Ο 9ος ύποπτος ήταν διευθυντής του έργου της εταιρείας Helector στην Κόσιη και διαπραγματευτής εκ μέρους της Helector για το κύτταρο Β1. Ανακρινόμενος ο 10ος ύποπτος Δημήτριος Γιαννακόπουλος δίνει κάποιους ισχυρισμούς σχετικά. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έδωσε στον τέως Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα κάποια χρήματα, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν εισφορές. Ο 10ος ύποπτος ήταν πρώην Γενικός Διευθυντής της εταιρείας από το 2007 μέχρι το 2010 και αντικαταστάθηκε από τον Ι. Κοκότση. Ανέφερε επίσης ότι συνεργάστηκε με τους υπόπτους 2, 3, 4, 7, ότι υπέγραψε τη συμφωνία με τον 8ο ύποπτο και δίνει διάφορους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται.
Οι ύποπτοι και οι μίζες
Μετά την κατάθεση των πιο πάνω, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε διατάγματα κράτησης πέντε ημερών εναντίον και των 10 προσώπων για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης. Πρόκειται για τον Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα, τον Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης, τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς και τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών Γιώργο Κουλαπή, τον υιό του Νίκο Κουλαπή, τον Ιmad Baqleh πολιτικό μηχανικό από την Ιορδανία και τον πρώην Δ/ντή της ελλαδικής εταιρείας Helector Δημήτριο Γιαννακόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, πως σύμφωνα με την Αστυνομία το ποσό που φέρεται να δόθηκε σε μίζες και να καλύφθηκε από τα πλαστά τιμολόγια, που αφορούν το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 1.162.300 ευρώ.
Η εξέλιξη των ερευνών
Σημειώνεται πως για την υπόθεση καταζητείται ακόμη ένα πρόσωπο, ο Αθανάσιος Κατρής, ο οποίος από το 2003 μέχρι το 2012 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Helector AE, μητρική της Helector στην Κύπρο, και ενεπλάκη στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης στην προκήρυξη, κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των μονάδων. Η Αστυνομία ανέφερε πως οι εξετάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κι οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 105 καταθέσεις, έχουν γίνει 21 έρευνες και παραλήφθηκαν αρκετά τεκμήρια. Για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται να ληφθούν ακόμη 95 καταθέσεις και αναμένεται να γίνουν άλλες 8 έρευνες.
Οι καταθέσεις είναι από τις 4 επαρχίες, ενώ αναμένεται να προσέλθουν άτομα από το εξωτερικό για κατάθεση, καθώς θα ζητηθεί και δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής εκδόθηκαν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων για τους υπόπτους 1 μέχρι 8, τα οποία αξιολογούνται. Αναμένεται η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων του 9ου και του 10ου υπόπτου, ενώ διατάγματα αποκάλυψης θα εκδοθούν και για τις εταιρείες που φαίνονται να είναι στο όνομα κάποιων από τους υπόπτους. Η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών, αναμένεται να επιθεωρήσει κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, σε σχέση με τις υποδείξεις των σκηνών. Τέλος αναμένεται η έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε σχέση με τον καταζητούμενο Αθανάσιο Κατρή.