Εξ Αφορμής

Τα δάκρυα της Federica Mogherini

Μαζί με τα τηλεοπτικά πλάνα από το χάος των Βρυξελλών, μαζί με τις εικόνες των πτωμάτων, των τραυματισμένων και σοκαρισμένων θυμάτων, έρχονταν σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας και δηλώσεις πολιτικών που σχολίαζαν αυτή την επονείδιστη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης.
Ακούστηκαν δυστυχώς οι συνηθισμένες ηρωικές κοινοτυπίες μιας macho πολιτικής λογικής που δεν είμαι σίγουρος αν ταίριαζαν στον τόπο και τον χρόνο, καθώς ο πρωθυπουργός David Cameron διαβεβαίωσε με στόμφο ότι «δεν θα αφήσουμε τους τρομοκράτες να νικήσουν» και καθώς ο Πρόεδρος Francois Hollande ανακοίνωνε το...τρομερό νέο ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με την τρομοκρατία», την ίδια στιγμή έκανε μια απρεπή, υπό τις περιστάσεις, αναφορά, σε ανάγκη για... επενδύσεις στην Ευρώπη, με προϋπόθεση βέβαια την ασφάλεια... Στην απέναντι πλευρά, η ρωσική υπερδύναμη εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στο Βέλγιο, αλλά άρπαξε αυτή την... ουρανοκατέβατη ευκαιρία, για να κάνει ταυτόχρονα και το πολιτικό της πατρονάρισμα - μια αξιοθρήνητη επίδειξη αυτοδικαίωσης, σε βάρος της ενωμένης Ευρώπης.


«Η πολιτική της Δύσης των δύο μέτρων και δύο σταθμών οδήγησε στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ οι παγωμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας επιβράδυναν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova. Τη σεκόνταρε ο βουλευτής Alexei Pushkov, αποφαινόμενος ότι «η Ευρώπη είναι καιρός να καταλάβει, από πού προέρχεται η πραγματική απειλή και να ενώσει τις προσπάθειές της με τη Ρωσία».
Η πιο ανθρώπινη, αξιοπρεπής και ισορροπημένη τοποθέτηση προήλθε από την Federica Mogherini, την Ιταλίδα Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, που βρισκόταν στην Ιορδανία για επίσημη επίσκεψη. Λίγο μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις Βρυξέλλες, σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών Nasser Judeh στο Αμμάν, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και με τη φωνή της να τρέμει ελαφρά, είπε:


«Είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη, καθώς η Ευρώπη και η πρωτεύουσά της υποφέρουν από τον ίδιο πόνο - ένα πόνο που γνωρίζουμε καθημερινά, είτε στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού. Περιμένουμε ακόμα τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το μέγεθος των απωλειών από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Είναι ξεκάθαρο όμως, πως ο πόνος που βιώνουμε είναι παντού ο ίδιος. Θα παραμείνουμε ενωμένοι στην αντίδρασή μας σε αυτή την πράξη και στην αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας».
Η Mogherini συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα Ισλάμ ειρήνης, διαλόγου και συνεργασίας, όπως αυτό που συνάντησα στο Αμμάν. Η παρουσία μου σήμερα εδώ -είπε- είναι το ισχυρότερο μήνυμα δύναμης και φιλίας μεταξύ των λαών μας, που μπορούμε να μεταφέρουμε σε εκείνους που θα ήθελαν να μας χωρίσουν. Σταματώ εδώ... καταλαβαίνετε... σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα...».
Και έτσι συναισθηματικά φορτισμένη όπως ήταν, διέκοψε τη συνέντευξη και αποχώρησε - μετρημένα λόγια και συμπεριφορά σε μια ώρα πένθους, από μια νέα γυναίκα που τιμά τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική δράση.